Netikėta 100 metų senumo lietuvių kasdienybė

Birželio 2 d. Molėtų viešojoje bibliotekoje lankėsi istorikas, rašytojas, Lietuvos muitinės darbuotojas Gediminas Kulikauskas. Mūsų bibliotekos skaitytojams jis geriausiai žinomas kaip populiarių knygų apie istoriją „Lietuvio kodas“ ir „Apelsinų kontrabanda“ autorius. Į renginį susirinkusiems vyresnių klasių mokiniams istorikas skaitė pranešimą apie XX a. pirmaisiais dešimtmečiais vykusį lietuvių visuomenės pokytį, modernėjimą.

Svečias pasidalino įdomybėmis iš kasdienio lietuvių gyvenimo, įpročių, atkreipė dėmesį į ryškiausius lietuvių tautinio charakterio bruožus. Išgirdome kaip tarpukariu keitėsi lietuvių apranga, valgymo ir higienos įpročiai, ūkio valdymas ir priežiūra, sužinojome, jog seniau lietuviai itin „mėgdavo“ bylinėtis, o vienas iš lietuviams būdingų būdo bruožų, pasak istoriko, yra „kraštutinis individualizmas“. Tuo jis sako įsitikinęs ir atvykęs į Molėtų kraštą – dauguma sodybų ant ežerų krantų yra aklinai aptvertos siekiant kuo didesnio privatumo.

Istorikas atskleidė, jog šiuo metu rašo porą naujų knygų, kurių viena skirta tankų mūšiams Lietuvoje. Jis taip pat atkreipė dėmesį, jog visoje Lietuvoje yra gana nemažai ežeruose nuskendusių tankų ir paprašė jį informuoti, jei kas nors iš klausytojų sužinotų apie tokį tanką Molėtų rajone.

Molėtų viešosios bibliotekos informacija

Nuotraukos Austėjos Jasaitienės

Verified by MonsterInsights