Juozo Budraičio „Sienos ir žmonės“

Birželio 10 d. Molėtų viešojoje biblioteko vyko fotoparodos „Sienos ir žmonės“ atidarymas bei susitikimas su jos autoriumi aktoriumi, fotomenininku Juozu Budraičiu. Parodą kartu su juo pristatė Lietuvos literatūros ir meno archyvo direktorius Juozapas Blažiūnas bei archyvo atstovės. Nors diena buvo išties vasariška, galimybė susitikti su Lietuvos kino ir teatro legenda bei iš arčiau pažinti jį kaip fotografą į susitikimą pritraukė daug molėtiškių – tiek vyresnės, tiek jaunosios kartos atstovų.

J. Budraitis dosniai dalijosi ne tik išmintingais žodžiais, bet ir turtingais savo gyvenimo ir įvairių veiklų atsiminimais. Prisiminė kas buvo pirmasis jo fotografijos mokytojas, kaip atrodė pirmoji jo paauglystėje turėta fotokamera, kokius vaizdus su ja fiksuodavo. Augdamas Švėkšnoje menininkas buvo supamas jautrios aplinkos (čia tuo metu veikė Švėkšnos gamybinis aklųjų mokymo kombinatas ir psichiatrijos ligoninė), gyvenimo nuskriaustų žmonių ir tai suformavo jautrų, nuoširdų, atidų J. Budraičio būdą. Tai be abejonės lėmė ir jo kaip fotomenininko atidumą jį supančiai aplinkai ir žmonėms.

Susitikimo metu aktorius prisiminė ne vieną juokingą istoriją tiek iš paauglystės laikų, studijų dienų, tiek iš aktorystės metų. Pasirodo, jog vaikystėje J. Budraitis svajojo tapti chirurgu. Jis turėjo daug šiai temai skirtų knygų, enciklopedijų, žmogaus kūno anatomijos atlasą. Aktorius prisimena mokėjęs visas žmogaus ligas, o laki vaiko fantazija netruko jas „diagnozuoti“ ir sau. Neapsikentusi tokių nuolatinių „diagnozių“ vaikino mama netruko šias medicinines knygas paslėpti. Vėliau, po tarnybos kariuomenėje, jaunuolį patraukė teisė, o konkrečiau – kriminalistika. Tačiau greitai po to J. Budraičio gyvenime atsirado ir jį išgarsinusi vaidyba.

Susitikimas su aktoriumi buvi itin jaukus ir šviesus. Renginio žiūrovai nepraleido progos užduoti svečiui klausimus, padėkoti už kūrybą. Tik nedaugelis pastebėjo, jog viso renginio metu J. Budraitis nepastebimai, lyg tarp kitko pačiupinėdavo ant kaklo kabantį fotoaparatą, paspausdavo mygtuką. Nuolatinis ir nesustojantis kūrybinis procesas…

Austėja Jasaitienė

Nuotraukų autoriai – Austėja Jasaitienė, Algimantas Pečiukaitis

Verified by MonsterInsights