Vasaros naujienos Vaikų skaitykloje/rugpjūtis

mergaitė veža daržoves su karučiu

Lina Liubertaitė

Kakė Makė. Sodo detektyvas

Kelios spalvotos pupelės, netikėtai pradingusios iš Kakės Makės kišenės, užkūrė tikrą sodo detektyvą!

Kai kyla noras eksperimentuoti, užsiauginti prieskonių ar smagiai praleisti laiką su visa šeima, čiupkite knygą „Kakė Makė. Sodo detektyvas“. Idėjų, ką veikti čia suras ne tik mamos, tėčiai ir vaikai, bet ir katinai, šunys ar net žiurkėnai.

Sodo gudruolis Geltonas karutis kartu su Kake Make kviečia ieškoti dingusių pupų ir drauge patyrinėti augalų pasaulio. Sukišę galvas į lysvę, aiškinsimės, kaip sudygsta sėklos ir užauga daržovės. Kas gyvena po žeme ir padeda augalams, o kas jiems kliudo? Kodėl gėlės kvepia ir kaip užsiauginti laimingų prieskonių?

dramblys neša uodą ant nugaros

Kęstutis Navakas, Marija Smirnovaitė

Kaip uodas Udo dramblio Dra nepastebėjo

Trys trumpasakaitės, kuriose uodas UDO ir dramblys DRA išmoko matyti esančius šalia ir patiems nelikti nepastebėtiems.

Zuikis ZUKO tampa baisiausiu žvėrimi džiunglėse, nes jo niekas nemato.

O krokodilas KROKSAS su antilope ANTIMI vaikščiodami džiunglėse tampa gražesni.

vabalas ir paukštis plaukia jūroje ant akmens

Kęstutis Navakas, Marija Smirnovaitė

Kaip vabalas Elis ir dagilis Dagė ant akmens per jūrą plaukė

Trys trumpasakaitės, kuriose žirafa Žl ir beždžionė BE bandys įsikurti abiem netinkamuose namuose.

Avelė AVĖ ir veršelis VER bandys būti žmonėmis mieste ir supras, kad geriausia gyventi, kaip esi įpratęs.

O elniaragis ELIS ir dagilis DAGĖ išmoks plaukti jūra ant akmens.

raketa įsmigusi į gėlėtą pievą

Romana Romanyšyn

Kaip karas pakeitė Rondą

Ši knyga „Kaip karas pakeitė Rondą“ – tai odė taikai ir vilčiai. Ukrainiečių autorių dueto sukurtas jautrus pasakojimas apie ypatingą, trapų, žydintį Rondo miestą. Jo gyventojai nepaprasti ir itin gležni, jie puoselėja sodus ir parkus, dainuoja, piešia, kuria poeziją. Bet vieną įprastą dieną Ronde staiga nuščiūva gyvenimas: tarytum iš niekur trinksėdamas ir girgždėdamas ateina juodas, baisus Karas. Viskas, prie ko jis prisiliečia, išnyksta tirštoje juodumoje.

Prieš Karą stoja trys labai narsūs draugai Danka, Fabianas ir Zirka, nors iš pradžių jie visai nežino, kaip su juo kovoti. Danka mano, kad norint laimėti reikia smogti Karui į širdį, bet netrunka suprasti: Karas neturi širdies… Ar pavyks miesto gyventojams drauge apginti savo ypatingąjį Rondą? Ar po Karo viską galima atkurti ir sutvarkyti? Kodėl Rondo mieste pražysta skaisčiai raudonos aguonos?

vaikai naktį miške

Mats Strandberg

Monstriukas naktį

Per devintąjį Franko Steno gimtadienį nutinka tai, kas pakeičia jo gyvenimą – kaimynės Alisos šuo netyčia įkanda Frankui į ranką ir netrukus berniuką aplanko keisti sapnai. Vaikas sapnuoja, kad yra apžėlęs gauruotu kailiu ir laksto miške keturiomis. Jis nori tik žaisti ir būti glostomas bei kasomas už ausies. Tik kodėl visi taip jo bijo?

Įdomus, linksmas ir truputį šiurpus pasakojimas, nuolat žadinantis skaitytojo smalsumą sužinoti, kas bus toliau. Tai istorija apie monstrus ir žmones, apie nepritapimą ir panašių į save paieškas.

vaikai su monstriuku vakare eina į cirko palapinę

Mats Strandberg

Monstriukas cirke

Klounas sustojo ir pažvelgė mūsų pusėn, tarsi būtų išgirdęs. Balti dažai beveik švietė. Aš susigūžiau žolėje. Širdis daužėsi kaip pašėlusi.

Pagaliau Frankas rado draugų, bet jie monstrai, visai kaip jis. Apie juos negalima prasitarti, nes žmonės vis labiau bijo monstrų. Į miestą atvykus klounui Kriugeriui, viskas pakimba ant plauko…

„Monstriukas cirke“ yra antroji knyga iš serijos apie monstriuką Franką.

vaikai su riedlentėmis, vienas purškia su flakonėliu į dangų

Indrė Šalčiūtė

Lelijos nuodija miestą

Atslinkus vasaros karščiams mieste ima siausti paslaptinga liga, o baltosios vandens lelijos keisti spalvą, bet Mikui labiau rūpi kompiuteriniai žaidimai, na, ir dar vakariniai pasivaikščiojimai su mama. Tačiau vieną naktį atsitinka keistas dalykas. Staiga Miką ima krėstis šaltis, sudreba kambarys, o lange atsiveria tunelis… Mikas žengia į jį. Keistoje erdvėje jis sutinka tris bendraamžius berniukus.

Taip prasideda nepamirštamas nuotykis, pareikalausiantis drąsos, atkaklumo ir… kūrybingumo, kurio Mikas jau buvo išsižadėjęs.

močiutė su anūku ir netvarka

Jo Simmons

Aš pamečiau savo močiutę prekybos centre

Haris mano, kad pasirūpinti močiute bus niekų darbas, bet kai šioji prekybos centre suvalgo nukniauktą irisą, padėtis iš BLOGOS tampa LABAI BLOGA, o paskui ir BAISIAI BLOGA.*

[*Ir priverčia Harį savintis BURUNDUKO KOSTIUMĄ, tampyti su savimi VOGTĄ VALABĮ ir brautis per daugybę TUALETINIO POPIERIAUS!]

Ar Hariui pavyks surasti savo močiutę?

Yra tik vienas būdas tai sužinoti – PERSKAITYK ŠIĄ KNYGĄ!

berniuko veidas su viena akimi

R.J. Palacio

Stebuklas

Dešimtmetis Ogastas Pulmanas niekuo nesiskiria nuo savo bendraamžių. Ir visgi jis yra kitoks negu visi. Todėl Ogastas niekada nelankė mokyklos. Bet į penktąją klasę jis turės eiti tikroje mokykloje.

Ogastas žino, kad dauguma vaikų jį įskaudina netyčia, todėl galvoja – visiems bus geriau, jei mokykloje jis laikysis atokiau nuo naujųjų bendraklasių ir pasistengs per daug nekristi į akis.

Bet ar tai įmanoma, kai taip nori susirasti draugų ir esi toks draugiškas, drąsus, sumanus, geraširdis ir linksmas kaip Ogastas?

Šią šiltą, išmintingą ir sąmojingą R. J. Palacio knygą „Stebuklas“ skaitytojai dažnai pavadina stebuklu. Rašytojai ir Ogastui pavyko įrodyti – kai labai nori, gali pasiekti didelių pergalių. Net jei esi vaikas su kitokiu nei visų veidu.

berniukas su bezdžionėle ant tiltelio per upelį

Otfrydas Proisleris

Herbė ir jo draugas Cvotelis

Kai Herbė, užuot dirbęs, sumanė pasivaikščioti, jis atsidūrė Vorlico giriose, kur nė vienas nykštukas dar nebuvo įkėlęs kojos. Ten jis sutiko gauruočių girinį – tikrą pokštininką Cvotelį. Jiedu susidraugavo ir gauruočius nusprendė apsigyventi Septynmylėje girioje su nykštukais.

Bet juk Cvotelis nė karto nėra gyvenęs su nykštukais, jam čia viskas taip keista ir neįprasta! Jis nežino, kas yra šaukštas, niekada nėra ragavęs košės, maudęsis vonioje… O kiek jis ryja ir kaip garsiai knarkia… Cvoteliui labai nelengva pritapti prie tvarkingo, sotaus ir ramaus nykštukų gyvenimo.

Laimei, draugystė ir geri kaimynai padės įveikti visas bėdas ir vargus, o smagūs pokštai prašviesins niūrias vėlyvo rudens dienas. Juk su Cvoteliu niekada nebūna liūdna!

mergaitė sėdi ant dėžės pasidėjusi ant kelių knygą galvoja

Roald Dahl

Matilda

„Matilda“ – juokinga, šmaikšti ir jaudinanti istorija, tapusi moderniąja vaikų literatūros klasika!

Kas galėtų nesižavėti tokia jautria ir protinga mergaite kaip Matilda? Ji išmoko skaityti būdama vos trejų, o dabar ryja vieną knygą po kitos. Tačiau tėvai visai nemano, kad ji ypatinga. Jiems atrodo, kad knygos yra šlamštas, o pati Matilda – kaip šašas, kurį norėtų kuo greičiau nusikrapštyti. Mergaite visai nesižavi ir mokyklos direktorė vardu Kuoka. Ši labai mėgsta gniuždyti mažus vaikučius. Vienintelė mokytoja Meilutė supranta, kokia nepaprasta yra Matilda.

Kartą Kuoka neteisingai apkaltina Matildą ir mergaitės galvoje užverda toks pyktis, kad net pabunda ypatinga galia. Matilda jau ir taip prikrėtė krūvą pokštų tėvams, o dabar ji galės pamokyti ir nedorėlę Kuoką!

Žurnalas Times knygą įtraukė į 100 geriausių visų laikų vaikų knygų sąrašą.

berniukas grumiasi su rykliu

Helen Martin

8 minučių istorijos vaikams

Sąmyšį keliančios beždžionėlės, nepraustaburnė papūga, būrys karingų balandžių, vėžliukų vakarėlis, vaiduokliškas urvas, geriausias limonadas pasaulyje, kungfu judesiais su rykliais kovojantis piratas, snargliais besitaškanti drakonė, vienaakis statybininkas ir daug daug kitų dalykų, kuriuos rasi šioje aštuonių minučių istorijų rinktinėje!

Nesudėtingas knygos tekstas didelėmis raidėmis tinka tiems, kurie dar tik pradeda skaityti.

mergaitės veidas su šypsenėle

Jenny Jagerfeld

Komedijų karalienė

Sašai ką tik suėjo dvylika. Tai magnio atomo numeris. Jos mama sakydavo, kad kai kurie žmonės turi linksmus kaulus. Tokie yra juokingi iki kaulų smegenų. Taip pat yra galintys išmokti būti juokingi, jei labai stengiasi. Yra ir trečia kategorija – tie, kurie būna visai nejuokingi, kad ir kiek stengiasi (tikėtina, kad jai priklauso Sašos mokytoja Sesilija). Deja, Saša įtaria, kad pati irgi nėra linksmų kaulų. Vis dėlto mergaitė turi planą: ji BUS komedijų karalienė! Saša ketina to mokytis, kol kiekvienas rūškanas kaulelis taps linksmas. Jei pavyks prajuokinti žmones, galbūt išnyks tai, kas degina akis, gali paplūsti skruostais ir pavirsti… Taip, gyvybei pavojinga rauda. Galbūt pavyks netapti tokia, kaip mama…

Verified by MonsterInsights