Prof. Gintautas Mažeikis atidarė Virtualią filosofijos skaityklą

Rugsėjo 1 d. įvyko Molėtų viešosios bibliotekos Virtualios filosofijos skaityklos atidarymas. Ši skaitykla bibliotekoje veiks jau 5-ąjį sezoną. Gimusi griežtų karantino suvaržymų metu Virtuali filosofijos skaitykla tapo platforma, kurioje žmonės, nepriklausomai nuo jų išsilavinimo, amžiaus, profesijos, gyvenamosios vietos, gali susitikti tam, kad padiskutuotų įvairiomis filosofinėmis temomis. Virtualios filosofijos skaityklos kuratorė – prof. Lina Vidauskytė.

Šį kartą sezoną atidarė filosofas, Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Gintautas Mažeikis. Skaityklos dalyviams jis skaitė paskaitą „Teurgija, vaizduotės dialektika ir fašizmas: kaip atskirti?“. Šią temą svarstė W.Benjaminas, M. Horkheimeris, T. Adorno, A. Uždavinys ir dar daug kitų, neretai vienas kitam prieštaraujančių, mąstytojų. Itališkas fašizmas ir hitlerizmas plėtojo plačius mito, mistikos, ezoterizmo tyrimus pateisinti savo rasines teorijas, tuo pačiu suvaržant laisvą filosofinį dievo darbo – teurgijos – patyrimą. Šiandieninis putiniškas fašizmas ir jo apologetai, tokie kaip A. Duginas, daro panašius žingsnius ir remiasi analogiškais šaltiniais. Tačiau teurgijos vaizdavimas lygiai kaip ir poetinės Dievo ar ateities įžvalgos yra būtina ne tik šiuolaikinio meno, bet ir poezijos, kino vaizduotės dalis. Be šios dialektinės vaizduotės žmonijos raida būtų neįmanoma. Profesorius aptarė, kaip atskirti teurgiją, vaizduotės dialektiką ir fašistinius teiginius.

Virtuali filosofijos skaitykla vyks kiekvieną rudens ketvirtadienį. Skaitytojų laukia dar dvi profesionalių filosofų paskaitos ir 10 susitikimų, kurių metu bus aptariami savaitės skaitiniai. Kiekvieną savaitę dalyviai gaus skaityklos kuratorės, filosofės prof. Linos Vidauskytės parinktą tekstą, kuris bus pristatomas ir aptariamas ketvirtadienį virtualaus susitikimo metu.

Kviečiame visus susidomėjusius prisijungti prie Virtualios filosofijos skaityklos, kuri yra nemokama, neįpareigojanti (kiekvienas dalyvis pasirenka pats, ar jis nori aktyviai dalyvauti diskusijoje, ar nori pasiklausyti kitų), bet neabejotinai praturtinanti ir skatinanti pamąstyti apie įvairius dalykus, procesus ir reiškinius kitu kampu.

Registracija į skaityklą: skaityklamoletai@gmail.com

Užsiregistravę gausite savaitės tekstą ir nuorodą ketvirtadienio prisijungimams.

Projektą „Virtuali filosofijos skaitykla“ dalinai remia Lietuvos kultūros taryba.

Partneriai: Molėtų gimnazija, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka, Zarasų viešoji biblioteka.

Molėtų viešosios bibliotekos informacija

Verified by MonsterInsights