Rudens naujienos Vaikų skaitykloje/rugsėjis

mergaitė sėdi apsikabinusi šuniuką

Evelina Daciūtė

Ševeliūra

Alisą ir jos pudelį Barbarisą pažinsi iš puikių garbanų. Kalbama, kad gyvenantys kartu supanašėja? Dviem draugams šis posakis labai tinka! Lauke šėlsta vasara ir šunį kankina karštis: tokie tankūs kailinėliai džiugina tik šaltą dieną. Belieka vienas kelias – į kirpyklą. Viskas būtų gerai, jei ne vienas „bet“: Barbarisas bijo žirklių ir to, kas jomis čekši, tai yra kirpėjo Todo. Jis nė už ką nesutinka kirptis. Alisai tenka suktis iš padėties ir aukoti tai, ką ji labai brangina. Ar šito užteks, kad Barbarisas apsigalvotų dėl kirpimo? Ko negaila padaryti dėl draugo? Ar iš tiesų pavyzdys užkrečiamas?

kareivis žiūri į patrankos angą

Joy Cowley

Antis patrankoje

Generolas ir jo vyrai rengiasi apšaudyti miestą, su kuriuo kariauja. Bet Karys praneša Generolui blogą naujieną – negalima užtaisyti patrankos, nes jos vamzdyje lizdą susisukusi antis! Pasiryžęs neleisti, kad kažkokia antis sukliudytų armijai, Generolas eina pas priešininkų miesto Ministrą Pirmininką, nusiteikęs rasti išeitį iš padėties. Juk viena antis negali sustabdyti ištisos armijos… Ar ne?

berniukas sėdi, o prie jo guli šuniukas

Tomas Dirgėla

Juoda dėmelė baltose lubose

Ignas per pamokas negali nustygti vietoje. Vos tik jos baigsis – prasidės didžiausias ir smagiausias nuotykis jo gyvenime. Jis su tėvais keliaus į ISLANDIJĄ!!!

Tačiau namie Igno laukia didelis netikėtumas, kuris apvers visą jo gyvenimą aukštyn kojomis.

Laimei, priimti pokyčius lengviau, kai turi palaikančią komandą – geriausią draugą ir mylimą šunį, nors ir jiems teks paragauti kietos Igno rankos ir susitaikyti su draugo liūdesiu.

Vaikų pamėgtas rašytojas Tomas Dirgėla, pasitelkdamas sau būdingą humorą ir taip mėgstamas absurdiškas situacijas sukūrė jautrią istoriją apie šeimą ir tėvų skyrybas. Iš šio pasakojimo sužinome, kaip jaučiasi šių įvykių sūkuryje atsidūręs vaikas.

saulėgrąžoa žiedas tamsoje naktį apraizgytas šakomis

Madlena Szeliga

Siaubas

Madlenos Szeligos„Siaubas“ — tai knyga pokštas, perliukas su išskirtinėmis Emilios Dziubak iliustracijomis. Knyga sukurta ne tam, kad išgąsdintų (na, gal tik truputėlį!), o kad lavintume vaizduotę ir žaismingai pažvelgtume į kasdienybę. Rasime čia mums gerai pažįstamų vaisių, taip pat ir egzotiškų. Rasime daržovių ir žolynų. Ir visus jų kankinimo būdus. Atsiverti šią knygą ir lieki su atsakomybės našta.

karalius laiko karalienės ranką


Ieva Babilaitė, Lina Mickutė

Pasaka apie paskutinį Lietuvos princą

Seniai seniai, kai lietuviai dar keistai žiūrėjo į karalienės Bonos Sforcos soduose užveistas valgomąsias gėles, šiandien mums žinomas kaip artišokai, valdovams gimė sūnus. Niekam net klausimas nekilo, kaip berniuką pavadinti. Žinoma, kaip ir jo tėtį! Ar gali būti geresnis vardas būsimam karaliui nei sumanaus karo vado Žygimanto? Linkėdama sūnui tapti gerbiamu kunigaikščiu, mama dar itališką Augusto vardą pridėjo. Taip nuo seno buvo vadinami žymiausi Romos imperijos valdovai. Taip pat tie, kurie, kaip ir Žygimantas, į pasaulį rugpjūčio mėnesį atėjo.

Knygos „Pasaka apie paskutinį Lietuvos princą“ autorė Lina Mickutė seka pasaką apie paskutinį Lietuvos princą Žygimantą Augustą. Ji kviečia leistis į Lietuvos istorinį pasaulį, kur nerūpestingą sosto įpėdinio vaikystę keičia karališkosios pareigos, o jo ir valstybės likimą nulemia netikėtai užgimusi meilė Barborai Radvilaitei.

knyga apipilta dažais su daug mažų žmogeliukų, kurie laksto su dažų šepetėliais po knygos puslapius

Tomaš Končinsky, Barbora Klarova

Liapsusas ir Terlius

Ar pastebite, kad aplink mus esantys daiktai nuolat sensta? O ar susimąstėte, kodėl? Pasirodo, egzistuoja mums nematomas – daiktų sendintojų – pasaulis! Knygos „Liapsusas ir Terlius“ veikėjai su malonumu jums apie jį papasakos. Šiame pasaulyje niekas nenusimis, jei naują suknutę apsiliesite kakava, o vos prieš kelias dienas dovanų gautas telefonas išsprūs iš rankų ir suduš. Priešingai, jūs greičiausiai būsite pagirti!

Knyga „Liapsusas ir Terlius“ įvertinta svarbiausiais vaikų literatūros apdovanojimais Čekijoje ir tarptautinėje arenoje.

rašytojo Vaižganto portretas

Lina Mickutė, Birutė Bikelytė

Iliustruota Vaižganto gyvenimo ir kūrybos istorija

Knygoje „Iliustruota Vaižganto gyvenimo ir kūrybos istorija“ teksto autorė Lina Mickutė kartu su dailininke Birute Bikelyte pasakoja apie vieno reikšmingiausių lietuvių rašytojų – Vaižganto, t. y. Juozo Tumo (1869–1933), gyvenimą ir kūrybą. Knygoje suprantamai, vaizdingai ir jaunimui patraukliai pristatoma J.Tumo asmenybė. Tekstą papildo faktai apie to meto įvykius pasaulyje, Vaižganto kūrinių citatos, archyvinės nuotraukos ir dailininkės sukurtos komikso stiliaus iliustracijos. Ši knyga – tai kelionė į Vaižganto pasaulį, kuris kupinas prasmingų idėjų, išgyvenimų ir naudingų žinių.

Tai jau antroji šio kūrybinio dueto knyga vaikams apie iškilias asmenybes. 2018 m. išleista specialistų teigiamai įvertinta „Iliustruota Vydūno gyvenimo ir kūrybos istorija“ IBBY nominuota gražiausių dvispalvių knygų vaikams kategorijoje ir įtraukta į LNB teminį pažintinės literatūros sąrašą 5-8 klasėms.

močiutės šėlioja

Marius Marcinkevičius

Superbobutės

Žiauriai linksma istorija, kuri patiks ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems, o ypač – močiutėms ir jų mylimiems anūkėliams. Ši knyga, pilna smagių piešinių, kvailų juokelių ir rimtų netikėtumų, sudomins net ir tuos vaikus, kurie paprastai knygas apeina dideliu lanku.

Rokas gyvena paprastą vaiko gyvenimą ir viskas būtų puiku, jeigu ne tie savaitgaliai pas senelę. Tai pačios nuobodžiausios dienos, nes pas senelę susirenka jos senos draugės ir visą vakarą prlepa apie vaistus, ligas ir valgo visokius bobutiškus patiekalus. Tačiau Rokas nežino, kad jo senelė nepaprasta, ji – SUPERBOBUTĖ! Berniukas atskleidžia bobučių paslaptį ir sužino, kad joms reikia pagalbos. Dabar jie nebe šiaip anūkas ir senelė, o komanda! Viskas apsiverčia aukštyn kojom ir Rokas leidžiasi į didįjį savo gyvenimo nuotykį, kur jo laukia skraidantys babamobiliai, mirtini lazeriai ir vagišiai peliukai Mikiai…

Ši knyga privers juoktis net ir didžiausius paniurėlius ir tikrai atplėš vaikus nuo išmaniųjų telefonų!

berniukas sėdi ant kėdės

Marianne Gretteberg Engedal

Dešrelių vagis

O kaip jaustumeisi TU, jei vieną vakarą mama lieptų susitepti sumuštinių ir pasiruošti rimtam žygiui, nes tąnakt visa šeima eis… vogti? Taip taip, VOGTI! Manai, taip nebūna? Bet taip nutiko berniukui Egiliui, gimusiam vagių šeimoje. O vagių darbas yra vogti.

Vis dėlto Egilis nenori būti vagis. Jis mieliau vairuotų sniego mašiną ar pinigų užsidirbtų kaip nors kitaip.

„Dešrelių vagis” – labai smagi ir šiek tiek filosofinė istorija apie tokias situacijas, kai turi daryti tai, ko nenori, arba būti tuo, kuo verčia kiti. Taigi šis pasakojimas – apie tikrojo pašaukimo, savojo aš paieškas ir drąsą gyventi taip, kaip iš tikrųjų norisi.

vyras ir moteris laukia atplaukiančio laivo

Justinas Žilinskas, Ūla Šveikauskaitė

Bėgliai. Jūrų keliais į Ameriką

„Bėgliai. Jūrų keliais į Ameriką“ – nuotykinis iliustruotas romanas, paremtas gausia istorine medžiaga, rekonstruojantis XX a. pradžios lietuvių keliones į Jungtines Amerikos Valstijas.

1912-ieji. Jis – gimnazistas, turėjęs palikti gimnaziją dėl lietuviškos veiklos. Ji – nuskurdusio šlėktos dukra, kurios geriausiu atveju laukė vedybos su caro valdininku ir ramus gyvenimas provincijoje. Netikėtas šių jaunų žmonių susitikimas pakvietė į drąsią ir pavojingą kelionę – per Europą ir Atlantą, iki pat Hadsono žiočių, kur stūkso Laisvės statula. Daugybė išbandymų – pradedant išmone gauti bilietus ir kirsti sieną, iki kankinamų patikrų muitinėse ir negalavimų perpildytame traukinyje ar bangų blaškomame laive. O kur dar smurtingi valdininkai, piktavaliai sukčiai, visų tautų pakeleivių babilonas, intrigos ir paslapčia vykdomi nusikaltimai… Amerika – toli. Laivu kelionė trunka ilgas savaites. Neseniai įsižiebę jausmai – kaip ta už borto banguojanti jūra. Ar pavyks?

vaikinas stovi apsikabinęs merginą miesto gatvėje

Axie Oh

XOXO

Violončelės vunderkindė Dženė turi vieną tikslą: įstoti į prestižinį universitetą. Dėdės Džėjaus karaokės bare Los Andžele susipažinusi su paslaptingu gražuoliu Džajevu, ji nujaučia, kad šis vaikinas gali sujaukti jos kruopščiai kurtus planus. Bet, užėjus silpnumo akimirkai, vieną vakarą ji leidžiasi į nepamirštamus nuotykius, o paskui vaikinas nieko netaręs išnyksta iš jos gyvenimo.

Po trijų mėnesių su motina atvykusi į Seulą prižiūrėti pasiligojusios močiutės, Dženė apstulbsta vėl sutikusi Džajevų. Pasirodo, jis mokosi toje pačioje menų akademijoje, į kurią ji pati įstojo pusmečiui. Be to, jis ne šiaip sau moksleivis. Vaikinas yra vienos garsiausių pasaulyje K-popso grupės narys. Tai popmuzikos žanras, atsiradęs Pietų Korėjoje ir laikomas šios šalies kultūros dalimi.

Džajevui griežtai draudžiama susitikinėti su merginomis. Kai santykiai ima trukdyti ne tik Dženės studijoms išsvajotame muzikos universitete, bet muzikanto karjerai, merginai tenka visam laikui apsispręsti, ar ji pasiryžusi rizikuoti dėl meilės.

Verified by MonsterInsights