Bibliotekoje vyko kasmetinė Mažoji knygų mugė

Rugsėjo 23 d., nuo pat ryto bibliotekoje ūžė jau tradicine tapusi Mažoji knygų mugė. Savo leidinius joje siūlė „Raidynėlis”, „Pegasas”, „Žara”, „Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras”, „Akpkabink Mėnulį”, „Slinktys”, „Baltos lankos”, „Charibdė”, „Kauko laiptai”, „Andrena”. Mugės atidarymo metu sveikinimo žodį knygų šventės proga tarė Molėtų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Nijolė Stančikienė, Molėtų miesto meras Saulius Jauneika.


Buvo prisiminta ir kita šios datos paskirtis – tai Lietuvos žydų genocido atminties diena. Žodį tarė asociacijo „Slinktys” vadovas Juozas Žitkauskas, autentiškus išgyvenusiųjų liudijimas skaitė Vilniaus Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos moksleiviai. Atminimą pratęsė pedagogės, psichologės, Vilniaus Šolomo Aleichemo ORT gimanazijos direktorės Rūth Reches disertacijos pagrindu parašytos knygos „Holokaustą patyrusių asmenų tapatumo išgyvenimas” pristatymas. Autorė pasakojo, jog nuolat vis sugrįždavusi prie svarstymų, kaip jos seneliai išgyveno šią tragediją, tai, anot jos, ir paskatino atlikti atsiminimais ir individualiais naratyvais paremtą tyrimą. Šią knygą jau galite rasti mūsų bibliotekoje.

Toliau programoje sekė užsiėmimas jauniesiems bibliotekos skaitytojams – tai prozininkės, rašytojos Ilonos Ežerinytės organizuotos kūrybinės dirbtuvės. Jų metu vaikai žaisdami kūrė originalius palyginimus, aiškinosi, kas reikalinga įdomiai istorijai, o vėliau ir patys vieną tokią istoriją, apie liūdną, nuolat daužomą sporto salės langą, sukūrė. I. Ežerinytė ne tik aiškino, kas yra originalumas, bet ir parodė, kaip jį išprovokuoti praktiškai. Į dirbtuves taip pat įsitraukė mokytojos bei pačios bibliotekininkės.

Po kūrybinių dirbtuvių vyko itin jautri ir savo skausmu įkvepianti literatūrinė-muzikinė programa „LIEPSNOS GELTONOS IR MĖLYNOS” – bendras menininkų iš Ukrainos ir Lietuvos projektas. Ją atliko menininkų trio. Idėjos autorė aktorė Birutė Mar skaitė ukrainiečių liudijimus apie šiuo metu vykstantį karą, pirmas jo dienas ir nuojautas, ukrainiečių poetų eiles, poetas Vainius Bakas dalinosi savo karą dokumentuojančia kūryba, kuri be kita ko dar skaičiuoja kiekvieną karo dieną, o etnologė, humanitarinių mokslų daktarė iš Ukrainos Halyna Pšeničkina atliko kelias ukrainiečių liaudies dainas, kuriose įrašyti Ukrainos papročiai, kultūra ir istorija. Pasak pačių menininkų jų menas karo metu yra lyg liudytojas, istorijos dokumentacija, kuri vis primena, kad šis karas nėra tik istorija – tai tragedija, kuri vis dar tęsiasi. 

Mažosios knygų mugės programą užbaigė Jolantos Matkevičienės ir Giedrės Matkevičiūtės duetas, išleidęs knygą, skirtą kraštiečiui poetui Remigijui Gražiui. Kaip sakė vienas pirmųjų šios knygos skaitytojų Valentinas Stundys, tai yra pirmoji tokios apimties ir kokybės knyga, skirta pristatyti Molėtų krašto kultūros veikėją. Leidžiant šią knygą daug dėmesio buvo skirta leidinio dizainui – knygos apipavidalinimas buvo pristatytas kaip G. Matkevičiūtės diplominis darbas. Šią knygą jau galite rasti ir Molėtų viešojoje bibliotekoje.

Dėkojame visiems mugės svečiams, lankytojams ir prisidėjusiems prie jos organizavimo.

Austėjos Jasaitienės ir Auritos Petrulytės nuotraukos.

Molėtų viešosios bibliotekos informacija


Verified by MonsterInsights