Nauji užsienio rašytojų kūriniai/ spalis

Serhij Rudenka

ZELENSKIS

„Zelenskis” – Ukrainos prezidento biografija. Žinomas Ukrainos žurnalistas ir knygų autorius Serhijus Rudenka pasakoja apie skirtingus Volodymyro Zelenskio gyvenimo etapus, pradedant jo vaikyste Kryvyj Rihe ir baigiant 2022 metų Rusijos ir Ukrainos karu.

Tai istorija žmogaus, kuris, neturėdamas politinės patirties ir reikalingų žinių, pažadėjo ukrainiečiams pakeisti jų gyvenimą. Istorija žmogaus, kuriuo patikėjo 13,5 milijono rinkėjų. Žmogaus, supratusio, kad didžiulis pasitikėjimas – tai ir milžiniška atsakomybė. Tai istorija žmogaus, priėmusio Vladimiro Putino iššūkį ir šiuo sunkiu metu tapusiu Ukrainos valstybės vadovu.

raudonas popierinis laivelis nakties fone

Stephen King

INSTITUCIJA

Ramiame Mineapolio priemiestyje su tėvais gyvenantis dvylikametis Lukas Elisas nuo mažų dienų žino, kad yra išskirtinis vaikas. Jis apdovanotas unikaliomis protinėmis savybėmis, genijaus potencialu, dėl jo varžosi geriausi šalies universitetai. Tačiau vieną naktį į Luko namus įsibrauna nežinomi žmonės. Jie šaltakraujiškai nužudo jo tėvus, o apsvaigintą Luką išsiveža juodu automobiliu.

Kitą rytą Lukas pabunda Institucijoje: kambaryje, labai panašiame į jo paties, tik be lango. Kituose kambariuose gyvena ypatingais talentais – telepatija ir telekineze – pasižymintys vaikai. Ir visi jie čia atsidūrė taip pat kaip ir Lukas – ne savo noru.

Ant beždžionės silueto raudonos japoniškos raidės

Haruki Murakami

PIRMOJO ASMENS VIENASKAITA

Aštuoniuose meistriškuose, suvokimą apie pasaulį plečiančiuose apsakymuose pirmuoju asmeniu kalba klasikinis Murakami pasakotojas. Nuo nostalgiškų atsiminimų apie jaunystės simpatijas, pamąstymų apie džiazą, klasikinę muziką ir aistringą meilę beisbolui iki sapniškų siužetų ir susitikimų su kalbančia, šaltą alų mėgstančia beždžione – šie pasakojimai trina ribas tarp įsivaizduojama ir tikra. Filosofiškose ir paslaptingose „Pirmojo asmens vienaskaitos” istorijose jautriai ir išmoningai prisiliečiama prie amžinųjų klausimų apie meilę, vienatvę, mirtį, grožį, atmintį. Bene visos – su Murakami firminiu netikėto siužeto posūkio ženklu.

paukščiai žmonių veidais  medžių šakų fone

Lauren Groff 

MATRIX

Eina 1158-ieji. Septyniolikmetė Marija, kilusi iš Prancūzijos, pernelyg keista, kad pritiktų karalienės Eleonoros dvare. Ji aukšta, tikra milžinė, atšiauriame veide – nė lašo grožio, tik nuovokumas ir aistra. Ji moka keturias kalbas, yra sumani ir talentinga, tad paskiriama vargingos abatijos Anglijoje vyresniąja. Iš pradžių gyvenimas abatijoje jai atgrasus. Bet, nors giliai širdyje ilgisi savo meilužės tarnaitės Sesilės ir didžiosios meilės karalienės Eleonoros, Marija galiausiai randa ramybę tarp seserų.

Kilusi iš garsios kovingų ir nuožmių moterų karžygių šeimos, Marija pasiryžta pakeisti skurdų ir negandų kupiną abatijos moterų gyvenimą. Ji ima joms vadovauti ir tampa jų Matrix – motina. Save ir savo seseris Marija bandys išvesti iš tamsos, apsaugoti nuo priešų, apdovanoti turtais ir galia.

Pilies, kalnų atspindys vandenyje

Diane Chamberlain 

ATASPINDYS

Reičelė Huber grįžta į gimtąjį Atspindžio miestelį prižiūrėti negaluojančios močiutės. Prieš dvidešimt metų čia įvyko baisi tragedija, dėl kurios miestelio gyventojai kaltina Reičelę, bet, regis, laikas žaizdų neužgydė – Reičelė vėl pajunta žmonių pyktį ir priešiškumą. Tačiau šį kartą ji turi užnugarį: Lilę Džekson, asmeniškai tragedijos paliestą moterį, kurios draugiškas elgesys su Reičele visus glumina, ir menonitų pastorių Maiklą Štolcą. Vaikystėje jis ir Reičelė buvo artimi draugai, o dabar jis ją palaiko. Vis dėlto didžiausia atrama Reičelei yra močiutė Helena, kuri nustebina išmintingais patarimais, retai pasitaikančia stiprybe ir daugybe paslapčių…

Debesys virš namų stogų

Lucinda Riley 

ŽMOGŽUDYSTĖS FLYTO NAMUOSE

Netikėta Čarlio Kevendišo mirtis sudrebina Norfolke įkurto internato gyvenimą. Aspirinui mirtinai alergiškas vaikinas prieš miegą išgeria dvi jo tabletes. Nors internato direktorius iš paskutiniųjų stengiasi išsaugoti įstaigos reputaciją ir laikyti įvykį nelaimingu atsitikimu, netrukus pradedamas kriminalinis tyrimas. Arogantiškas, išlepintas, merginų dėmesio neatsiginantis Čarlis Kevendišas neretai sulaukdavo kreivų žvilgsnių. Bet kas galėjo trokšti jo mirties?

To aiškintis imasi inspektorė Džiazmina Hanter su detektyvų komanda. Tačiau Čarlio mirtis – tik tragiškų įvykių virtinės pradžia. Netrukus dingsta kitas mokinys, keistomis aplinkybėmis miršta vienas iš auklėtojų, o aplinkui ima sklisti kalbos apie šiurpius praeities įvykius mokyklos koridoriuose. Aštuoni šimtai mokinių, du šimtai internato darbuotojų ir tarp jų besislepiantis žudikas – žmogžudystės Flyto namuose tampa sudėtingiausia byla inspektorės Džiaz karjeroje.

Lietus iš raudono debesies

Kristina Ohlsson 

AUDRŲ STEBĖTOJAI

Pagrindiniai kūrinio veikėjai – policijos detektyvė Marija Martinson ir buvęs finansininkas Augustas Strindbergas, atsikraustęs į Huvenesetą vakarinėje Švedijos pakrantėje įgyvendinti savo senos svajonės – atidaryti naudotų daiktų parduotuvės.

Tą pačią vėjuotą naktį, kai Strindbergas atvyksta į Huvenesetą pagaliau gyventi, kaip jam patinka, be žinios dingsta visų mylima vietinės mokyklos mokytoja Agnesė. Jos dingimas sugriauna kaimelio idilę. Policija, vadovaujama energingosios Marijos Martinson, ieško pradingėlės dieną ir naktį, bet vilties rasti ją gyvą vis mažiau. Kas gi nutiko? Ir kodėl Augustą užplūsta nemaloni nuojauta, kad jis pats yra šios grėsmingos paslapties sprendimo dalis?

Moters siluetas susiliejęs su vandeniu, namais, ugnimi

Paula Hawkins 

LĖTA UGNIS

Kai Londono kanale, baržoje, randamas žiauriai nužudyto Danielio Saderlando lavonas, kaltės šešėlis krenta išsyk ant trijų moterų. Laura – mergina, kartu su Danieliu praleidusi paskutinę jo gyvenimo naktį. Karla – sielvartaujanti vaikino teta, vos prieš kelias savaites netekusi dar vieno artimojo. Mirjama – landi Danielio kaimynė, radusi kūną, bet nusprendusi policijai neatskleisti visko, ką žino.

Šių trijų moterų širdyse dėl skirtingų priežasčių jau ilgai rusena neapykanta. Visos tyliai dega lėta ugnimi – troškimu atkeršyti už gyvenimo skriaudas.

Tatuiruota kalinio ranka

Dr. Gwen AdsheadEileen Horne

PAŽĮSTAMAS BLOGIS

Serijinės žmogžudystės. Padegimas. Seksualinis smurtas. Kokie yra žmonės, įvykdę tokius žiaurus nusikaltimus? Kokios jų istorijos? Koks jausmas apima likus su jais vienumoje?

Dr. Gwen Adshead, viena įtakingiausių teismo psichiatrių ir psichoterapeučių Didžiojoje Britanijoje, daugiau nei trisdešimt metų konsultuoja nusikaltėlius kalėjimuose ir psichiatrijos ligoninėse. Kad ir kokius nusikaltimus yra įvykdę jos pacientai, G. Adshead bando padėti jiems pažinti save.

Kartu su bendraautore Eileen Horne šioje knygoje G. Adshead pasakoja apie vienuolika nusikaltėlių, spaudoje ir televizijoje pavadintų monstrais. Byla po bylos ji atskleidžia ne tik jų padarytus siaubingus nusikaltimus, bet ir tai, kokie sudėtingi ir pažeidžiami yra šie vyrai ir moterys. Nors jų gyvenimo istorijos nužymėtos žiaurumo ir nevilties, jose taip pat glūdi galimybė pasikeisti ir išgyti.

Vaikas sėdi ant lagaminų prie traukinio vagono

Ivan Sciapeconi 

40 PALTŲ IR VIENA SAGA

1942-ųjų vasarą Italijos Nonantolos miestelio traukinių stotyje išlipa keturiasdešimt žydų paauglių ir vaikų. Padedami gerų žmonių, jie per visą Europą bėgo iš nacistinės Vokietijos ir kitų šalių ir stengiasi pasiekti Izraelio Žemę.

Jų vedlys Joskas vaikams padeda įsikurti už miestelio plytinčioje apleistoje viloje „Emma”. Tarp jų yra vienuolikmetis Natanas. Jam tebediegia širdį prisiminus apie nacių iš namų ištemptą tėvą, atsisveikinimą su motina. Tarp jų – ir tylioji Sonja, kuri prarado viską. Bet viloje „Emma” nėra geltonų žvaigždžių, nėra nei getų, nei naktinių reidų. Tai – visiškai naujas pasaulis, kur žemdirbiai atneša maisto, o miestelio meras suorganizuoja pianiną vaikų ūpui pakelti. Ir jie šioje užuovėjoje pasijunta beveik laimingi. Tačiau 1943-iųjų rudenį į Nonantolą įžengia nacių pajėgos ir vila „Emma” pabėgėliams tampa nebesaugi. Tik šįkart, surėmę pečius, jų pusėn stoja visi miestelio gyventojai ir sukurpia išmoningą planą, kaip juos išgabenti iš Italijos…

Knygos antraštė ir žodžiai

Vasily Grossman

GYVENIMAS IR LIKIMAS

„Gyvenimas ir likimas” pasakoja apie milijonus gyvybių nusinešusį Stalingrado mūšį, kurio baigtis pakeitė viso Antrojo pasaulinio karo eigą. Tačiau kruvinos Vokietijos ir Sovietų Sąjungos kariuomenių skerdynės – tik nedidelis šios epinės istorijos akcentas. Iš įvairiausių veikėjų – rusų, vokiečių, žydų ir kitų tautybių žmonių pasakojimų gijų V. Grosmanas nuaudžia ištisą dviejų XX amžiaus politinių sistemų – nacistinės Vokietijos ir stalininės Sovietų Sąjungos – istorijos kilimą, kuriame raibuliuoja eilinio kareivio ir generolo, sūnų praradusios motinos ir į dujų kamerą žengiančio šešiamečio berniuko, žydo mokslininko ir seno komunisto slapčiausios mintys, baimės ir troškimai. Kiekviena istorija, kiekvienas knygos puslapis skaitytojams atskleidžia pribloškiančią tiesą apie dviejų nežmoniškų totalitarinių režimų panašumą, jų kraugerišką prigimtį ir siekį sunaikinti žmonėse bet kokias žmogiškumo apraiškas.

Aktoriaus portretas

Matthew McConaughey

ŽALIA ŠVIESA

„Nugyvenau penkiasdešimt metų. Keturiasdešimt dvejus iš jų bandau atspėti gyvenimo mįslę, pastaruosius trisdešimt penkerius rašau dienoraštį. Užrašus apie sėkmę ir nesėkmes, džiaugsmus ir nuoskaudas, nustebinusius ir prajuokinusius dalykus. Trisdešimt penkerius metus mėginu suprasti, atsiminti, atpažinti, sukaupti ir užrašyti tai, kas mane jaudino ar įkvėpė gyventi toliau. Kaip būti teisingam. Kaip nesinervinti. Kaip džiaugtis gyvenimu. Kaip neįžeisti žmonių. Kaip neįsižeisti. Kaip būti geram. Kaip gauti tai, ko noriu. Kaip rasti gyvenimo prasmę. Kaip būti savimi.

Taigi susikroviau tuos sąsiuvinius ir nusipirkau bilietą į vieną pusę iki vienišos trobelės dykumoje; čia ir pradėjau rašyti knygą, kurią šiuo metu laikote rankose: albumą, kroniką, savo gyvenimo istoriją. Apie tai, ką mačiau, apie ką svajojau, ko vaikiausi, ką daviau ir ką gavau. Apie žiaurumo malonę, tiesą ir grožį. Apie bergždžias pastangas pabėgti nuo lietaus ir jaudulį šokant tarp lašų.
Tikiuosi, tai gardūs vaistai, pora aspirino tablečių, o ne ligoninės lova, kosminis skrydis į Marsą, kuriam nereikia piloto leidimo, apsilankymas bažnyčioje be prievolės vėl įtikėti ir juokas pro ašaras.
Tai meilės laiškas. Meilės gyvenimui“.

Daiktai sukrauti į dėžes

Daniela Krien

PENKIOS MOTERYS, PENKI GYVENIMAI

Tai penkių labai skirtingų moterų istorijos. Vaikystėje arba jaunystėje jos išgyveno sienos griūtį. Ten, kur anksčiau būdavo siena ir suvaržymai, dabar – laisvė. Tačiau laisvė – tiktai kita prievartos forma – prievarta pasirinkti. Per penkių moterų gyvenimo istorijas autorė atskleidžia visos visuomenės panoramą ir naują požiūrį į žmonių santykius. Rašytojos nuomone, vyrai negeba atsakingai suvokti vyriškumo. Nuo dvasinių knygos herojų kančių neatsiejama ir politinė, emocinė nedarna. Kai kurios moterų ir vyrų dramos virsta Rytų ir Vakarų problemomis. Vakarai įkūnija vartotojišką, į pinigus orientuotą apgavikišką pasaulį, Rytai – susitelkimo, tikrų jausmų idėją. Moterys ieško naujų kelių į laimę, ir tai tiesiog bendražmogiškas siekis – nei rytietiškas, nei vakarietiškas, nei vyriškas, nei moteriškas.

Penkios moterys siekia laimės savais būdais. Paliečiamos įvairios jų patirtys: bevaikystė, motinytė, nepageidaujamas nėštumas, netektys, skyrybos, neištikimybė. Nors gyvenimas pilnas netikėtų pavojų – pavydo, neapykantos, slegiančių nuopuolių, – moterys nestokoja žemiškos drąsos ir tvirtybės. Autorė svarsto, ar jos nori arba tikisi iš gyvenimo per daug, ar pačios tvarko savo likimus. Moterys išlieka nuoširdžios, įtikinančios.

Knygos antraštė

Cheryl Diamond

MERGINA IŠ NIEKUR

 Bajanos vaikystė galėjo atrodyti kaip vienas didelis nuotykis, arba – veiksmo filmo scenarijus. Ji nelankė mokyklos (mama mokė ją matematikos, o tėvas – visko, ko gyvenime gali prireikti), neragavo cukraus (šeimos skanėstai buvo tik medus ir vaisiai), neturėjo draugų (niekas negali žinoti, kur gyveni) ir nepažino, kas yra namai (kam prisirišti, jei rytoj gali tekti išvykti). Tačiau ji be vargo gebėjo įsiminti naujos tapatybės legendą, atrodyti tokia, kokią aplinkiniai norėjo matyti, ir atkakliai siekti būti greičiausia plaukikė ir geriausia gimnastė.

Bajana nuo kūdikystės atmintinai mokėjo svarbiausią tėvo taisyklę: visada būk ištikima savo šeimai, nes mes niekada vienas kito neišduosime. Jos pasaulis buvo penkių asmenų šeima. Nesvarbu, kad vieną dieną jie buvo Himalajuose, kitą – Pietų Afrikoje, kad juos persekiojo Interpolas, nesvarbu, kad jie nebuvo tobuli – ji jautėsi visaverte komandos nare ir žinojo, kad dėl šeimos padarys viską.

Tačiau, keičiantis miestams ir žemynams, šeimos narių vardams ir tapatybėms, meilė ir pasitikėjimas virto baime ir smurtu. Netramdomas sesers įniršis, maištinga brolio siela, mamos nuolankumas ir tėvo despotizmas susiliejo į toksišką kokteilį, užnuodijusį Bajanos pasaulį. Tai, kas atrodė neginčijama, pasirodė esąs melas, o mylimi žmonės – patys pavojingiausi. Tik kaip pradėti naują gyvenimą, kai gimei bėglių šeimoje, nežinai tikrojo savo vardo ir oficialiai nė neegzistuoji?

Michael Kumpfmüller

GYVENIMO PUIKYBĖ

1923 m. vasarą Baltijos pajūrio kurorte jau sunkiai sergantis tuberkulioze jis susipažįsta su dvidešimt penkerių metų virėja Dora Diamant. Per kelias savaites apsisprendžia apsigyventi su šia moterimi. Jiedu įsikuria Berlyne, siaučiant Veimaro Respublikos hiperinfliacijai. Nepaisant sudėtingų aplinkybių ir tėvų nepritarimo, rašytojas ir Dora liks neišskiriami iki jo mirties 1924-ųjų birželį.

Šią tikrą istoriją M. Kumpfmülleris paverčia subtiliu, santūriu ir autentiškais Kafkos gyvenimo faktais grįstu meilės romanu. Jis puikiai išmano rašytojo dienoraščius, laiškus ir paskutinius tekstus, subtiliai įpina juos į pasakojimą. Tačiau lygiai taip pat autorius atsidavęs ir Doros perspektyvai – jaunos moters, įsimylėjusios savo paslaptingą mirštantį vyrą. Pavyksta sukurti jaudinančią parabolę apie gyvenimą ir meilę, rašymą ir mirtį. Kafka pajunta artimo, mylinčio bendriją ir patiria bent metus pilnatvės ir laimės. Pasak kritikų, būtent iš čia kyla visą kūrinį persmelkianti švelni, poetiška, tauri melancholija.

Gamtos stichija kalnuose

Charles’is Ferdinand’as Ramuz 

DIDŽIOJI BAIMĖ KALNUOSE

Veiksmas vyksta aukštutinėje vieno Alpių kaimelio kalnų ganykloje, turinčioje blogą vardą: vietiniai gyventojai nesinaudoja ja jau dvidešimt metų dėl nelabai aiškios istorijos, iki šiol verčiančios drebėti kaimo senolius. Taip ūmai įsižiebia konfliktas tarp kaimo senimo ir jaunuomenės, negalinčios leisti, kad dėl kažkokių „senų prietarų” būtų prarasta tiek geros ir taip kaimui reikalingos žolės.

Jaunimas paima viršų, ir taip užsimezga romano „Didžioji baimė kalnuose” veiksmas. Jame randame daug ko: ir tragišką, pasmerktą meilę, ir konfrontaciją su gamta bei slaptingomis jos jėgomis. Vienas iš svarbiausių fantastinių knygos motyvų, ką byloja pats pavadinimas, – baimė, didžioji baimė, kaip užkratas plintanti nuo kalnų aukštumų iki pat kaimo, lydima slaptingos galvijų ligos, viską šluodama savo kelyje.

Mergaitė žiūri pro langą

 Torey Hayden

MERGAITĖ

Šešiametė Šeila nekalbėjo, neverkė, o jos akys buvo kupinos neapykantos. Motinos palikta greitkelio pakelėje, koneveikiama alkoholiko tėvo, Šeila patenka į beviltiškai protiškai atsilikusiųjų klasę po to, kai panaudoja smurtą prieš kitą vaiką.

Visi tvirtino, jog Šeila — amžiams prarastas vaikas. Visi, išskyrus mokytoją Tori Heiden.

Tori dėjo visas pastangas, kad prasiskverbtų į Šeilos sielą, kad grąžintų užguitą vaiką iš slapto košmaro atgal į gyvenimą, nes po autistams būdingu įniršiu Tori pastebėjo genialumo kibirkštį. Kartu jos leidžiasi į nuostabią kelionę, kurioje vaikui atsiskleidžia pasaulis, kupinas meilės, kelionę, kurią padeda atlaikyti jaunos mokytojos įkvepianti drąsa ir atsidavimas.

Mergina žiūri į jūrą

Kristin Hannah

NAKTIES KELIAS

Aštuoniolika metų Džudei Faradėj svarbiausi buvo jos vaikų poreikiai, tad jos dvyniai Mija ir Zakas išaugo linksmais ir laimingais paaugliais. Kai į jų mažą ir glaudžią bendruomenę atsikrausto Leksė Beil, Džudė kuo svetingiausiai ją priima. Ilgai įvairiose globėjų šeimose gyvenusios mergaitės praeitis tamsi, tačiau ji netrunka tapti geriausia Mijos drauge. Galiausiai jaunuolių trijulė tampa neišskiriama.

Džudė iš kailio neriasi, kad vaikai įstotų į tinkamą koledžą ir kad jų kelyje būtų kuo mažiau pavojų. Tai visuomet sekėsi — iki baigiamosios klasės vidurinėje. Staiga viskas pasikeičia. Niekas nebeteikia saugumo; kas kartą vaikams išeinant iš namų, moters neapleidžia nerimas.

Vieną karštą vasaros naktį didžiausios baimės išsipildo. Lemtingas sprendimas pakeičia jų gyvenimą. Akimirksniu Faradėjų šeima sudūžta, o Leksė viską praranda. Ateinančiais metais kiekvienam tenka akis į akį susidurti su tos vienintelės nakties pasekmėmis ir sugebėti pamiršti arba rasti drąsos atleisti.

Žmogus labirinte

Harlan Coben

GIMINAITIS

Vaildas aptinka užuominą, teikiančią vilties po daugelio metų sužinoti, kas jo tėvai ir kodėl jis, mažas vaikas, buvo paliktas vienas miške.

Vaildas pasiryžta išsiaiškinti… ir atsiduria negailestingo žudiko akiratyje!

Po kelių kitoje šalyje praleistų mėnesių Vaildas grįžta į savo namus miške Ramapo kalnuose. Nepavykęs mėginimas kurti šeiminį gyvenimą patvirtino, ką vyras ir taip visą laiką žinojo: jis geriausiai jaučiasi vienas, neapsunkintas modernaus gyvenimo patogumų ir laisvės suvaržymo.

Mėgindamas dar vieną būdą surasti giminių — šį kartą per genealogijos tinklalapį, Vaildas labai netikėtai sulaukia atsakymo: duomenų bazėje užregistruota Vaildo tėvo ir antros eilės pusbrolio DNR. Patikimų draugų padedamas, Vaildas nesunkiai suranda tėvą. Deja, susitikimas nuvilia, ir Vaildas griebiasi paskutinio šiaudo — bando užmegzti ryšį su pusbroliu. Piteris atsiliepia ir… staiga dingsta. Paieškojęs daugiau informacijos Vaildas sužino, kad jo pusbrolį Piterį, ryškią realybės šou žvaigždę, brutaliai nustūmė nuo šlovės viršūnės… O gal net ir pats stačia galva puolė nuo Savižudžių uolos.

Siekdamas išsiaiškinti, kokia bėda ištiko giminaitį, Vaildas leidžiasi į pavojingą labirintą ir galiausiai sužino tiesą — nepaprastą savo gyvenimo pradžios istoriją.

John Grisham

TEISĖJO SĄRAŠAS

Leisė Stolts ėmėsi tirti korumpuoto teisėjo, kuris ėmė milijoninius kyšius iš kriminalinio susivienijimo. Jai pavyko sulaikyti nusikaltėlius, tačiau tik po to, kai ją pačią užpuolė, ir ji vos nežuvo. Po trejų metų, artėjant keturiasdešimtmečiui, Leisė Stolts jau pavargo nuo darbo Floridos teisėjų veiklos vertinimo komisijoje ir yra pasiruošusi pokyčiams.

Tačiau tada ji susitinka su paslaptinga moterimi, kuri tokia įsibaiminusi, kad dangstosi slapyvardžiais ir jokiu būdu nesutinka atskleisti savo tapatybės. Na, bent jau kol kas.

Prieš dvidešimt metų Džerės Krosbi tėvas buvo nužudytas, o byla nuo to laiko vis dar neištirta, tyrimas taip ir nepajudėjęs iš mirties taško. Vis dėlto Džerė įtariamąjį turi — ji taip įniko į tėvo žudiko paieškas, kad įtariamąjį sekė du dešimtmečius. Paaiškėjo stulbinantis faktas — jo aukų gali būti ne viena.

Drugelis aplaužytais sparnais

Helen Fields

TOBULI PALAIKAI

Nuošalioje akmeninėje trobelėje Hailando kalnuose dega Elenos Bakston kūnas. Gerbiamos teisininkės tapatybę nustatys tik iš kelių dantų ir drabužio skiautelės.

O Edinburge viename name slaptame kambarėlyje tamsoje klykia tikroji Elena Bakston…

Vos spėjusiam įžengti į savo kabinetą naujoje darbovietėje detektyvui inspektoriui Lukui Kalanakui patiki tirti Elenos Bakston bylą, kuri iš dingusio asmens bylos netrukus perkvalifikuojama į žmogžudystės. Interpole žlugus įspūdingai karjerai, Kalanakas savo komandai trokšta įrodyti, kad be problemų susitvarkys su atsakingomis pareigomis. Bet detektyvas netrukus pamato, kad Edinburgas — tai ne Lionas, iš kurio ką tik atvyko, o Elenos žudiko plika ranka nepagausi.

Neilgai trukus prie pat namų pagrobiama dar viena gerbiama moteris, bendruomenės mylima pastorė, ir Kalanakas suvokia, jog išgelbėti jos gyvybę laiko lieka vis mažiau. Ir jis nė neįtaria, kad tikroji moterų lemtis kur kas klaikesnė, negu kas nors įsivaizdavo.

Penkių moterų rangos laiko kavos puodelius

Sarah J. Naughton

MOTINOS

Vieną rytą dingsta Belos vyras Evanas. Iškviesti detektyvai neskuba tirti šio atvejo. Vis dėlto ilgainiui pradeda daugėti įtartinų aplinkybių, o kartu ir įtariamų asmenų. Pamažu tai, kas atrodė paprasčiausia neištikimybės istorija, virsta neaiškumų ir paslapčių kupina psichologine drama.

Penkios moterys, susipažinusios nėštumo kursuose, toliau bendrauja ir susilaukusios vaikų. Nors draugės labai skirtingos, nė viena jų nesijaučia itin laiminga. Kas iš tiesų jungia tokias iš pažiūros skirtingas asmenybes: nuo tatuiruotos veganės iki prašmatnios advokatės, nuo ambicingos leidėjos iki auklės? Gal jas saisto paslaptis, kurią visos it susitarusios laiko už dantų?

Miesto gatvė

Nicolas Barreau 

VYŠNIŲ METAS

Orėli, žavinga restorano „Le Temps des Cerises” savininkė, jau metus draugauja su Andrė Šabanė, vyriausiuoju leidyklos „Éditions Opale” redaktoriumi ir sėkmingu autoriumi, pasirašančiu Roberto Milerio slapyvardžiu. Artėja Valentino diena, tad Andrė būtų idealus metas pasipiršti…

Tačiau įsikišęs likimas sumaišo kortas – tą vakarą Andrė pristato savo naują knygą ir atskleidžia, kas esąs, o Orėli sužino, kad jos nedidukas restoranas įvertintas „Michelin” žvaigžde. Netikėta šlovė merginą itin pradžiugina, kol paaiškėja, kad įvyko nesusipratimas. Iš tikrųjų „Michelin” pelnė kitas restoranas tokiu pat pavadinimu, ir jo šefas, arogantiškasis Žanas Mari Maronjė, pasimėgaudamas išjuokia tariamą Orėli naivumą.

Vis dėlto gyvai sutikusi garsųjį šefą Orėli nusprendžia iš jo pasimokyti kulinarijos meno. Šis žavus mėlynakis ne tik dieviškai gamina, bet ir garbina meną ir yra nepataisomas romantikas. Kuo baigsis jųdviejų pažintis, kai sėkmės ir moterų dėmesio išlepintas Žanas pirmąsyk pajus pavydo geluonį?

Alex George

 PARYŽIAUS VALANDOS

Tarpukario Paryžius – kerintis dailininkų, rašytojų ir muzikantų miestas, čia gimsta genialūs kūriniai, verda dramatiškos aistros. O šalia svaiginančio garsenybių pasaulio gyvena keturi paprasti žmonės – ir visi jie ieško kažko prarasto.

Kamilė, buvusi Marselio Prusto tarnaitė, darbdavio paprašyta sudeginti sąsiuvinius, vieną išsaugo ir pasilieka. Tačiau jos vyras nusprendžia tais užrašais atsikratyti. Kol dar neišaiškėjo didžiausia jos paslaptis, Kamilė žūtbūtinai pasiryžusi tą sąsiuvinį surasti.

Surenas, pabėgėlis armėnas, rodo lėlių vaidinimus. Tik jo spektakliai nė kiek neprimena pasakų vaikams. Ar pasakodamas sotiems paryžiečiams apie tragiškus savo jaunystės įvykius Surenas ras atleidimą ir ramybę? Ar bus priimtas į jų ratą?

Dailininkas Gijomas nežino, kaip išsisukti nuo bausmės už negrąžintą skolą. Į studiją įžengus Gertrūdai Stain, atsiranda viltis, kad viskas galėtų pasikeisti. Šlovės ir pripažinimo siekiančiam Gijomui ši pažintis galėtų svariai padėti, tik ar verta pasikliauti žymių žmonių pažadais bandant išgarsėti Paryžiuje?

Žurnalistas Žanas Polis pasakoja kitų istorijas, nes prabilti apie savąją pernelyg skaudu. Lieka vaikštant miesto gatvėmis mėginti ją įskaityti nepažįstamųjų akyse, o, viltims ir vėl sudužus, vakarais atgaivinti popieriuje.

Vieną 1927-ųjų vakarą jų keturių keliai susikryžiuoja triukšmingame Monmartro bare. Ar visiems pavyks surasti tai, ko ieško?

Moteris negrė tarp palmių lapų

Lola Shoneyin

 SLAPTAS BABOS SEGI ŽMONIŲ GYVENIMAS

Bausdama save už tai, kuo iš tiesų nenusikalto, universitetą baigusi Bolanlė išsižada svajonės siekti karjeros ir tampa ketvirtąja Babos Segi žmona. Šis sprendimas baisiai nuliūdina jos motiną ir dar baisiau suerzina tris Babos Segi žmonas: Ija Segi ir Ija Femi stengiasi jaunosios konkurentės gyvenimą paversti pragaru, o Ija Topė, nors geros širdies, pernelyg baikšti, kad joms pasipriešintų. Bolanlės pastangos ištirpdyti ledines megerų širdis mandagumu, nuolankumu ir papirkinėjimu neduoda vaisių, o pasiūlymas išmokyti jas skaityti sutinkamas su panieka.

Kad ir kaip Baba Segi didžiuojasi jauna ir mokyta žmona, saulę temdo didelis rūpestis – Bolanlė niekaip negali pastoti. Trys žmonos jau pagimdė jam septynis vaikus, tad bėda – bergždžios Bolanlės įsčios. Ir Baba Segi nusprendžia ieškoti mokytai žmonai tinkamos pagalbos, nė neįtardamas, kad tai jo gyvenimą išjudins nuo pamatų.

Moteris sukasi akie vizdyje

Diane Zinna

NAKTIES SAULĖ

 Lorena Kres nedideliame Vašingtono priemiesčio koledže dėsto kūrybinį rašymą. Ji jauna, neką vyresnė už savo studentus ir visai kitokia nei kolegos dėstytojai. Studentai ją mėgsta dėl drąsių paskaitų ir asmeniškų komentarų rašinių paraštėse. Tačiau už koledžo durų Lorena tėra sutrikusi ir labai vieniša jauna moteris, skausmingai išgyvenanti tragišką tėvų netektį. Kai jos paskaitas pradeda lankyti aštuoniolikmetė švedė Sirė, Lorena atpažįsta artimą sielą. Nors dėstytojos ir studentės draugystė vertinama kaip nederama, jiedvi daug laiko praleidžia kartu.

Baigiantis semestrui Sirė pakviečia Loreną vasarą kartu važiuoti į Švediją ir ši impulsyviai sutinka. Čia susipažįsta su Sirės šeima – seserimi Birgite ir broliu Magnusu – bei vaikystės draugėmis. Šalia artimųjų Sirė gali būti visai kitokia – savanaudiška, nerūpestinga, linkusi į pavojus ir netgi žiauri. Merginų draugystė ima eižėti dar ir todėl, kad Lorena ir Magnusas pajunta abipusę trauką.

Paskutinę viešnagės Švedijoje naktį Lorena su Sire ir jos draugėmis važiuoja į stovyklavietę švęsti vasaros saulėgrįžos, Midsommar. Ir tą naktį, kai niekas nemiega, negęstančios saulės šviesoje nutinka tamsių dalykų.

Verified by MonsterInsights