Nauji užsienio rašytojų kūriniai/ lapkritis

Anne Jacobs

VILA

1913 metai, Augsburgas, Vokietija. Jauna mergina Mari priimama dirbti virtuvės padėjėja įspūdingoje viloje, kurioje gyvena pramonininko Johano Melcerio šeima. Netoliese įsikūręs ir jo audinių̃ fabrikas. Kol našlaičių prieglaudoje užaugusi mergina bando rasti savo vietą tarp tarnų, Melcerių šeima nekantriai laukia žiemos sezono pokylių, per kuriuos pirmą kartą pasirodys Katarina, jauniausia Melcerių dukra. Nuošaliai nuo visų įvykių laikosi tik Paulius, vyresnėlis sūnus ir įpėdinis, studijuojantis Miunchene. Bet viskas pasikeičia jam sutikus Mari…

Miestelis rūke

Santa Montefiore

TOLIMI KRANTAI

Margo Hart atvyksta į Airiją ketindama parašyti knygą apie garsią Deverilų šeimą. Ji apsigyvena viešbutyje, kuris įrengtas kadaise Deverilams priklausiusioje pilyje. Rašytoja žino, kad praeities paslaptis geriausiai atskleistų pokalbiai su lordu Džei Pi Deverilu. Gyvenimo negandų prislėgtas lordas gyvena it atsiskyrėlis, tačiau Margo sugeba jį prakalbinti. Nauja draugystė pamažu įtraukia rašytoją į Deverilų šeimos gyvenimą. Būdama jautri ir pati turėdama ką slėpti, Margo gerai supranta, koks vienišas ir pažeidžiamas yra lordas Deverilas. Rašytoja nutaria ne tik parašyti knygą, bet ir padedama gražuolio lordo sūnaus Kolmo mėgina grąžinti Džei Pi laimę.

Nino Haratischwili

AŠTUNTAS GYVENIMAS

XX a. pradžia, Tbilisyje gyvena klestinti šeima. Jai sėkmę atnešė ypatingas karšto šokolado receptas, sukurtas po kelionių Europoje, perduodamas iš kartos į kartą ir saugomas kaip karinė paslaptis. Įspėjimas naudoti jį itin atsargiai – ne šiaip užgaida: tai šokoladas, sukeliantis ekstazę, bet paliekantis labai kartų poskonį…

Stasia, paveldėjusi tėvo receptą, iš saulėtosios Gruzijos keliauja į šiaurę, į Sankt Peterburgą, ieškoti savo vyro Simono, kuris, vos spėjęs ją vesti, pragaišo Rusijos platybėse. Taip epinio pasakojimo gijos ima driektis nuo Tbilisio, Sankt Peterburgo ir Maskvos iki Berlyno, Vienos ir Londono, o Stasios istorija – tik pirmas pasakojimas apie didelę, bet pasmerktą meilę, kuri lyg šokoladas – iš pradžių kvaitulingai saldus, paskui apkarsta.

Marijos Magdalenos Dytrich nuotrauka

C. W. Gortner

MARLENA

Marija Magdalena Dytrich gimė scenai. Po Pirmojo pasaulinio karo aristokratiškame skurde auganti valinga paauglė prisiekia sau tapsianti aktore ir dainininke. Ji padeda į šalį smuiką, palieka griežtos motinos valdomą šeimą ir pasineria į laisvą Berlyno kabaretų ir naktinių klubų dekadansą. Geidulingas Marlenos grožis, viliokiškas balsas ir androginiški kostiumai traukia lyg magnetas. Jos koncertų salės – sausakimšos, o mylimųjų įvairovė – nepralenkiama ir peržengianti socialinių normų ribas. Tikros sėkmės ji sulaukia bene pernakt, atlikusi kabareto dainininkės vaidmenį filme „Žydrasis angelas”.

Nei šlovė, nei santuoka, nei motinystė nenumaldė nepailstančios ir audringos Marlenos sielos. Į valdžią atėjus Hitleriui, ji išplaukia į Ameriką, kur jos erotiškas gundytojos įvaizdis patraukia viso pasaulio dėmesį, ir tampa viena garsiausių Holivudo aktorių.

Nueinanti pora Eifelio bošto statybų fone

Nicolas d‘Estienne d‘Orves

EIFELIS

Žymiajam prancūzų architektui Giustavui Eifeliui užbaigus iki tol didžiausią savo projektą – Jungtinėms Amerikos Valstijoms padovanotos Laisvės statulos karkasą, – prancūzų vyriausybė jam pasiūlo sukurti ką nors nuostabaus 1889-aisiais Paryžiuje vyksiančiai Pasaulio mugei. Iš pradžių architektas svajoja apie modernią metro sistemą, tačiau viskas pasikeičia, netikėtai susitikus savo jaunystės meilę – Adrieną.

Nors abu sukūrę šeimas, giliai širdyje paslėpti Giustavo ir Adrienos jausmai vėl atgyja. Draudžiamas ryšys architektą įkvepia idėjai, visiems laikams pakeisiančiai Paryžiaus panoramą. Giustavas Eifelis imasi statyti įspūdingą 300 metrų aukščio geležinį bokštą, kurio linijos primins Adrienos kūno linijas, o forma įamžins mylimosios vardo pirmąją raidę.

Senas autonusiukas

Jessica Bruder

KLAJOKLIŲ ŽEMĖ

Įprastą būstą išmainiusi į namelį ant ratų, autobusiuką ar automobilį, naujoji klajoklių gentis juda per Jungtines Amerikos Valstijas – nuo Meksikos iki Kanados, iš rytų į vakarus ir atgalios. Buvęs „McDonaldʼs” viceprezidentas, darbo netekusi 38-erių moteris, į pensiją išėjęs San Fransisko taksistas… Knygos istorija sukasi apie Lindą May – septintą dešimtį pasiekusią linksmą ir rūpestingą kompanijos sielą, buvusią statybos technologijų specialistę, dabar gyvenančią iš sezoninių darbų. Ji didžiuojasi į save panašių žmonių atsparumu ir kūrybingumu – jie leidžiasi į kelią, kad išgyventų.

Stuart MacBride

SKERDYKLA

Aberdyno uoste aptikus žmogienos pilną jūrinį konteinerį, prasideda didžiausia žmogžudžio paieška Granito miesto istorijoje.

Prieš dvidešimtį metų „Mėsinėtojas” skerdė žmones ir gamino iš jų pjausnius visoje Jungtinėje Karalystėje, kol Grampiano policijos pažibos įkišo jį už grotų. Tačiau po vienuolikos metų apeliacinio teismo sprendimu jis buvo paleistas į laisvę. Dabar jis kažkur prapuolė, ir vėl pasipylė žmonių lavonai.

Dingstant ir pradinio tyrimo pareigūnams, kriminalistas seržantas Loganas Makrėjus ima suprasti, kad byla nebus tokia aiški, kaip kad visiems atrodo…

Vaikinas su kapišonu ir be veido

Donato Carrisi

BLOGIO ŽAIDIMAS

Naktį policijos nuovadą pasiekia skambutis iš atokaus vienkiemio. Persigandusiu balsu moteris meldžia pagalbos – kieme, lyjant lietui, nepažįstamas vyras stovi ir žiūri į namą. Siautėjanti audra užkerta kelią iki įvykio vietos, todėl patrulis ją pasiekia po kelių valandų. Tik jau per vėlu: nutiko tai, kas tyrėjus privers kaip reikiant sunerimti.

Šio įvykio paslaptį galėtų įminti tik Mila Vaskez, bet ji jau nebedirba policijoje. Atsisakiusi darbo dingusių asmenų paieškos skyriuje, ji atsiribojo nuo visuomenės ir dabar su dukra Alisa gyvena prie nuošalaus ežero. Vis dėlto paprašyta padėti, Mila negali atsisakyti ir tyrimas ją įtraukia – kur kas giliau, nei kada būtų pagalvojusi.

Daug spalvotų plunksnų

Colum McCann

APEIROGONAS

Palestiniečiui Basamui ir izraeliečiui Ramiui nuo mažumės buvo skiepijamas priešiškumas vienas kito tautybės žmonėms. Konfliktas nuspalvina kiekvieną jų kasdienybės detalę: nuo kelių, kuriais jiems leidžiama judėti, mokyklų, kurias lankė jųdviejų dukros, iki kontrolės punktų – tiek realių, tiek emocinių, – kuriuos jiedu privalo įveikti.

Basamą ir Ramį suvienija netektis: trylikametė Ramio duktė Smadara tampa savižudžio sprogdintojo auka, o dešimtmetę Basamo dukrą Abirę pakerta kariškio kulka. Jiedviem išgirdus vienas kito istorijas, užsimezga bendrystė. Vyrai nusprendžia savo sielvartą nukreipti kita linkme – pasitelkti jį kaip ginklą siekiant taikos.

Laiptinės fone gėlėta medžiagos atraiža

Rachel Hawkins

DINGUSI ŽMONA

 Džeine, šunų vedžiotoja tuščiomis kišenėmis Tornfild Esteitse – uždaroje bendruomenėje, kur vien tik ištaigingos vilos, blizgantys naujutėlaičiai visureigiai ir nuobodžiaujančios namų šeimininkės. Tai tokia vieta, kur niekas nepastebės, jei iš turtingų klientų namų nukniauksi brangų niekutį ar kur papuola numestą papuošalą. Kur niekam nė į galvą nešaus paklausti, ar Džeinė – tavo tikras vardas.

Viskas apvirsta aukštyn kojom susipažinus su Edžiu Ročesteriu – paslaptingu ir atokiau nuo bendruomenės besilaikančiu vyriškiu. Džeinė įžvelgia progą: turtingas ir dailus našlys gali suteikti apsaugą, kurios ji jau seniai ieškojo.

Tarp Džeinės ir Edžio mezgantis glaudesniam ryšiui, atvykėlę vis dažniau pasiekia užuominos ir istorijos apie Bėją – per nelaimingą atsitikimą žuvusią ambicingą gražuolę Edžio žmoną, tik savo pastangomis iš paprastos merginos tapusią beprotiškai turtinga ir sėkminga verslininke. Kaipgi ji, eilinė, niekuo neišsiskirianti Džeinė, galėtų kada nors prilygti visų dievintai Bėjai? Ir ar sugebės Džeinė pavergti Edžio širdį prieš užgriūvant praeičiai?

Moteris pūsta suknele stovi prie automobilio

Sarit Yishai-Levi 

JERUZALĖS GROŽIO KARALIENĖ

Gabrielės motina Luna – gražiausia moteris visoje Jeruzalėje. Tik kažkodėl jos grožis ir žavesys skirti visiems, bet ne dukrai. Kiek Gabrielė pamena, jųdviejų niekada nesiejo artimas ryšys, o nepriekaištinga mamos išvaizda ir aikštingas būdas laikui bėgant vis labiau jas tolino vieną nuo kitos. Vis dėlto panūdusi sužinoti savo šeimos istoriją, Gabrielė pamato mamą visai kitokią.

Sykiu prieš merginos akis atsiveria šeimos paslaptys ir kelių kartų moteris siejantis prakeiksmas: jas vedę vyrai mylėjo kitas. Klausydamasi pasakojimų apie prosenelę Merkadą, gydžiusią žmones nuo nerimo ir baimių, apie senelę Rozą, skurdžią našlaitę, jaunystėje tvarkiusią atvykėlių anglų namus, ir Luną – įnoringą gražuolę, galėjusią gauti į vyrus bet kurį jaunuolį, Gabrielė įsitikina, kad praeitis ir dabartis yra kur kas painesnės, nei ji kada būtų pagalvojusi.

Stetoskopas

Tess Gerritsen

IŠGIRSK MANE

Bostono žmogžudysčių skyriaus detektyvei Džeinei Ricoli ir medicinos ekspertei Morai Ailz ir vėl ramybės neduoda, regis, visiškai beprasmė žmogžudystė. Neseniai vyrą palaidojusi Sofija Suares, kaimynų ir bendradarbių mėgstama slaugė, randama mirtinai sumušta savo namuose. Tačiau už uždarų durų įmanoma bet kas, ir paskutinėmis gyvenimo dienomis Sofija elgėsi išties paslaptingai, kažkam slapčia skambindama į neatsekamus telefono numerius. Kai Džeinė galiausiai atranda ryšį tarp Sofijos ir prieš kelis mėnesius automobilio parblokštos merginos, byla tampa dar painesnė.

O Andžela Ricoli neramiai miega nuo tada, kai jos dukra tapo Žmogžudysčių skyriaus detektyve. Galbūt obuolys nuo obels toli nenuriedėjo? Niekas Andželos kaimynystėje nepraslysta jai pro akis — nei žinia apie pabėgusią iš namų paauglę, nei kitapus gatvės atsikraustę keistuoliai kaimynai. Andžela įsitikinusi, kad jos ramiame priemiestyje atsitiktinumų negali būti. Jei tik Džeinė paklausytų… Tačiau Andželai nerimą keliančius pastebėjimus dukra priskiria pernelyg lakiai mamos vaizduotei. Andžela neabejoja, kad šį kartą gresia tikras pavojus, bet jos įspėjimų niekas negirdi…

Žmogus tunelyje

L. J. Ross

LIGONINĖ

Dusinančiai karštą 2014 m. vasarą Niukaslo gatvėmis slankiojantis žudikas sukėlė paniką visame mieste. Kai bylai vadovavusi pareigūnė aptinkama negyva, vyresniajam inspektoriui Rajenui tenka perimti atsakomybę — rasti kaltininką ir užbaigti bylą.

Glaudžiais ryšiais susijusioje Nortumbrijos kriminalinių tyrimų skyriaus komandoje Rajenas vis dar tėra pašalietis — jis laikosi nuošaliau ir nesileidžia į kompromisus. Vyresnysis inspektorius gimęs po laiminga žvaigžde, vargiai kas gali jam prilygti išaiškintų bylų kiekiu. Tačiau Kirvio aukų daugėjant, Rajenas suvokia, kad šio priešininko vien savo jėgomis neįveiks…

Andreas Gruber

48 VALANDOS

Miuncheno, Kelno ir Leipcigo katedrose randami moterų kūnai. Trys moterys buvo itin šiurpiai nužudytos: pirmoji prigirdyta rašalo, antrąją sudraskė šunys, o trečioji sudeginta skardinėje vonioje. Kas slepiasi už šių žiaurių žmogžudysčių? Ar sutapimas, kad nusikaltimai primena vaikiškos knygos „Vaikai vanagai” istorijas apie Adomėlį?

Tyrimo imasi jauna Miuncheno detektyvė Sabina Nemec. Kartu su teismo psichologu iš Nyderlandų Martenu Sneideriu ji nuseka nusikaltėlio pėdsakais iki pat Vienos. Čia žudikas klastingai žaidžia su psichoterapeute Helena Berger. Tačiau šįkart jis pasirinko netinkamą auką. Helena pakeičia žaidimo taisykles ir atskleidžia nusikaltėlio tapatybę. Bet tada ji dingsta be pėdsakų…

Paola Barbato

PASKUTINIS SVEČIAS

Turtingos garbaus amžiaus ponios Adaldžizos Grizenti mirtis notarui Flavijui Aragonai sukėlė netikėtų rūpesčių. Kadangi senoji dama nepaliko testamento, į jos turtus nusitaikę paveldėtojai nusprendė, kad notaras apsigyvens jos namuose ir aprašys kiekvieną daiktą.

Norėdamas kuo greičiau susidoroti su užduotimi Flavijus į pagalbą pasitelkia savo asistentę Leticiją. Atvykę į vilą atokiame Italijos užkampyje jie kimba į darbą. Atrodė, kad tai bus įprasta, nesudėtinga, nors ir nuobodoka užduotis. Tačiau Leticijai nuojauta kužda, kad name vyksta keisti dalykai. Rūsyje šmėkštelėjusi mėlyna švieselė, keistas jos kalės Zoros elgesys ir tarp ponios daiktų rasti rožiniai mergaitės akinukai įsiūbuoja Leticijos vaizduotę ir prikelia seniai nuslopintą jos paranojiškos asmenybės dalį – Mediną.

Verified by MonsterInsights