Šiaurės šalių literatūros savaitė Molėtų rajono bibliotekose

Šiaurės šalių literatūros savaitė – jau trečią dešimtmetį vykdomas kultūros projektas, kurio tikslas yra puoselėti garsinio skaitymo ir šiaurietišką pasakojimo tradiciją, propaguoti Šiaurės šalių literatūrą ir prisidėti prie skaitymo skatinimo. 1995 m. kilusi ambicinga idėja tapo tradiciniu renginiu, kuriame kasmet dalyvauja vis daugiau įvairaus amžiaus žmonių. Anuomet taip vadinta Šiaurės šalių bibliotekų savaitė pirmą kartą surengta 1997-aisiais, nuo tada Molėtų biblioteka joje ir dalyvauja. Į projektą įsitraukia ne tik rajono viešoji, bet ir kaimų bibliotekos. Šiemet savaitė prasidėjo lapkričio 14 – ąją.

Molėtuose

Šiaurės šalių literatūros savaitę Vaikų skaitykloje atidarė dano Martino Glazo Serupo ir suomės Malinos Kivelä knygos „Jei sutiktum lokį” skaitymai. Bibliotekininkė Janina supažindino vaikus su šia savaite, papasakojo, kodėl ir kaip ji vyksta (kasmet dalyvaujančiose šalyse tą pačią dieną ir valandą vyksta sutampančios ištraukos skaitymas, o šią savaitę organizuoja Šiaurės šalių ministrų taryba).

Šių metų tema – gamta. Vaikams buvo pristatoma kiekvienos savarankiškos Šiaurės šalies gyvūnai, augalai, geologija, mitologija ir, be abejo, rašytojai. Tuomet vaikai aktyviai dalyvavo viktorinoje ir įtvirtino tai, ką sužinojo.

Konferencijų salėje, vakarop vyko skaitymai suaugusiesiems „Sutemų valanda”. Buvo skaitoma Patriko Svenssono romanas „Apie ungurius ir žmones. Mįslingiausios pasaulio žuvies istorija”, attitinkanti visos savaitės temą – „Gamta Šiaurėje”. Po skaitymų Molėtų viešosios bibliotekos direktorė pasakojo savo įspūdžius, parsivežtus iš kelionės į Islandiją.

Balninkuose

Šią savaitę kaip ir daugumoje šalies bibliotekų, minint Šiaurės šalių literatūros savaitę, su mažaisiais bibliotekos draugais skaitėme ištrauką iš knygelės ekrane ,,Jei sutiktum lokį”. Jie spalvino lokiukus, kurie gyvena miške. Kaip rašo knygelėje, šiaurėje galima sutikti ir baltą lokį, todėl žaisdami žaidimą ieškojo, kas pirmas suras lokių guolį, o suradus jame meškučių buvo tiek kiek ir vaikų – juos vaikai gavo dovanų.

Dapkūniškiuose

Dapkūniškių biblioteka kvietė savo lankytojus skaityti apie Šiaurės gamtą. Vėlyvą trečiadienio popietę bibliotekoje skaitėme Patriko Svenssono knygos „Apie ungurius ir žmones” ištrauką, bibliotekininkė pasidalino dar pernai vykusios kelionės į Helsinkį įspūdžiais ir nuotraukomis. Prie žvakelių šviesos ir arbatos puodelio ramiai leidome nuostabų laiką.

Dubingiuose

Ankstų lapkričio 12 d. rytą Dubingių bibliotekoje vyko skaitymai, skirti Šiaurės šalių literatūros savaitei. Skaitėme ir žiūrėjome skaidres iš Marino Glazo Serupo paveikslėlių knygos „Jei sutiktum lokį”. Smagu iš ryto sulaukti vaikų ir su jais bendrauti. Bibliotekininkė Vanda Vaikutienė dėkoja kunigaikščių Radvilų draugovės skautams ir jų vadovei Jolitai už bendrystę.

Nuotr. J. Kuncevičienės

Giedraičiuose

Skaitymai vaikams „Auštant“: Malin Kivelä, Martin Glaz Serup „Jei sutiktum lokį”, viktorina ir šiaurietiškos vaišės (daniški vaflliai ir grenlandiškos „Palaannguit“ spurgos). Už bendrystę dėkojame ketvirtokams ir jų mokytojai Marytei.

Levaniškiuose

Šiaurės šalių literatūros savaitės skaitymai vaikams Levaniškių bibliotekoje vyko mažiausiems jos lankytojams – darželinukams. Jie spalvingąją knygelę „Jei sutiktum lokį“, skaitė bibliotekos kino salytės ekrane, o vėliau žiūrėjo filmuką apie meškutę Nidą. Bibliotekoje jų taip pat laukė baltoji meškutė, kurią vaikai pavadino Rožyte dėl jos rožinio veiduko. Rožytė jiems papasakojo apie savo gentainius: baltąją mešką ir rudąjį lokį. Vaikai susipažino su bibliotekoje esančiomis knygelėmis apie lokius.

Mindūnuose

Rudenišką dieną Mindūnų bibliotekoje vyko Šiaurės šalių literatūros savaitė – šviesos ir knygos popietė „Sutemų valanda“. Jos metu vyko garsinis P. Svensson knygos „Apie ungurius ir žmones“ skaitymas. Plevenant žvakių liepsnelėms, popietės dalyviai leidosi į paslaptingą knygos pasaulį. Smagu buvo pasinerti į autoriaus vaikystės prisiminimus šalia lėtai tekančios upės ir laukinio gluosnio, sužinoti paslaptingą ungurių gyvenimą. Dalyviai mėgavosi kvapnia arbata ir diskutavo apie ką tik skaitytas knygos ištraukas.

Popietė suteikė progą tamsų vėlyvo rudens vakarą susiburti ir drauge persikelti į magišką knygų pasaulį, susipažinti su Šiaurės šalių literatūros lobiais. Bibliotekininkė Stasė dėkoja visiems dalyvavusiems skaitymuose.

Molėtų viešosios bibliotekos informacija

Verified by MonsterInsights