Žiemos naujienos Vaikų skaitykloje/gruodis

marmiai burokėlių lapuose

Indrė Pavilonytė. Martynas Pavilonis

Marmiai. Burokėlių čempionatas

„Marmiai. Burokėlių čempionatas“ – tai nauja naktinėtojų marmių istorija apie tikslo siekimą, mokanti, kad gerų dalykų reikia palaukti ir kad neverta nusiminti nepasiekus trokštamo rezultato.

Kai Martvudo girios krautuvėlėje ištuštėja sodininkams skirtos lentynos, marmiai žino, kad artėja svarbiausios metų varžytuvės – daržovių čempionatas! Nekantrumas, puikybė ir tingumas – iššūkiai, lydėsiantys marmius, rungiantis dėl gražiausio išauginto burokėlio. Papasakota istorija vaikams atskleis, kad tikrasis laimėjimas yra gerokai daugiau nei medalis ant kaklo. Tai jau penktoji kūrybinio dvynių dueto – Indrės Pavilonytės parašyta ir Martyno Pavilonio nupiešta – populiariosios „Marmių“ serijos dalis.

mergaitė ir berniukas sėdi degtukų dėžutėje

Kotryna Zylė, Inga Dagilė

Geriausia diena


Elzė gyvena aštuntame aukšte, augina pomidorą ir kolekcionuoja degtukų dėžutes. Titas – jos kaimynas iš ketvirto aukšto, pasiryžęs kartu su vėžliu Albinu pakilti į kosmosą. Abiejų vaikų kasdienybė kupina nuotykių ir idėjų, bet netikėtai išaušta BLOGOKA diena. Kaip ją pataisyti? Kokio plano imsis draugai? Ar gali būti, kad svarbiausi atradimai slepiasi ten, kur jų visai nesitikime?

Kviečiame į smagią kelionę po knibždantį daugiabutį ir ne mažiau margą mūsų jausmų pasaulį.

maža mergaitė džiunglėse tarp žvėrių

Susanna Isern

Čia ne džiunglės

KAI NETVARKA VIRSTA GRĖSMINGOMIS DŽIUNGLĖMIS

Viskas prasidėjo tądien, kai Paula nusprendė viskam sakyti „ne“. Viskam sakyti „ne“ buvo labai smagu. Paula galėjo daryti, ką tik panorėjusi, ir mėgautis namuose įsigalėjusia netvarka.
Bet tada jos namai virto tikromis džiunglėmis su medžiais, vijokliais, vešlia augmenija ir… ramiai, lyg niekur nieko, jose bruzdančiais gyvūnais.

Kuo viskas baigėsi ir kaip Paula įveikė netvarką, sužinosite šioje nuotaikingoje ir netikėtoje istorijoje „Čia ne džiunglės“.

vaikai žiemą ant sniego

Bonnie Bridgman

Kaip Klara Klaus išgelbėjo Kalėdas

Iš pradžių susirgo skraidantys elniai. O paskui ir senelis Santa. Todėl Kalėdas gelbėti tenka Klarai Klaus ir jos mielam, bet kiek įkyriam broliui Nikui. O darbų laukia galybė! Reikia gaminti žaislus, vadovauti padykusiems elfams, patikrinti geručių ir neklaužadų sąrašus, nuspręsti, kas verti dovanų, ir dar treniruoti skraidančius elnius. Ar pavyks viską suspėti, neprarasti šventinės dvasios ir sukurti tobulas Kalėdas?

Kas gali būti puikiau nei kvapnūs kalėdiniai meduoliai? Tai nuostabi knyga, kurią skaitydami mažieji nusikels į magišką fantazijų pasaulį! „Kaip Klara Klaus išgelbėjo Kalėdas“ viena tokių istorijų, ar jūs pasiruošę leistis į užburiančius nuotykius kartu?

vaikai mieste prie kalėdų eglės stovi ištiestomis rankomis

Tomas Dirgėla

Domas ir Tomas, 10 knyga. Dingusio sniego byla

Kol aplink visi džiaugiasi sniegu ir dovanomis, dviejų miestų – Miestamiesčio ir Kitamiesčio – vaikai nesulaukia nei sniego, nei dovanų! Nes kaipgi Kalėdų Senelis keliaus rogėmis ir šiauriniais elniais, kai lauke oras beveik primena pavasarį?

Tačiau greitai paaiškėja, kad abu šiuos miestus sieja… tualetinis popierius!

Ar jis gali būti kaltas dėl kažkur pradingusio sniego ir sugadintų Kalėdų? O gal prie to nagus prikišo meras Visvaldošaitis? Niekas to nesužinos, kol neperskaitys jubiliejinės mylimiausių vaikų detektyvų Domo, Tomo ir Upės istorijos!

gyvūnai, augalai, medžiai, grybai geltoname fone

Selemonas Paltanavičius

Gyvas miško pasaulis

Ši knyga „Gyvas miško pasaulis“ – nepaprasta kelionė po mūsų miškus: sužinosime, nuo ko prasideda miškas, pažinsime skirtingus medžius ir krūmus, žolinius augalus. Pamatysime, kokių miške yra gyvūnų ir ką jie daro, nes juos rasti ir stebėti galime tik žinodami jų prigimtį ir atpažindami veiklos žymes.

„Svarbu pažinti ir suprasti tikrąją miško pasaulio vertę ir svarbą, apie miško ekosistemą ir rašoma šioje knygoje: juk miškas – ne tik medžiai ar krūmai, bet ir ant žemės susidariusi paklotė, kartu su medžiais gyvenantys grybai, augantys kiti augalai. Miško neįsivaizduojame be paukščių, žinduolių, vabzdžių, roplių ir varliagyvių. Ši įvairovė – lyg atskiras gyvas pasaulis, nes visos jo dalys glaudžiai susijusios, priklauso vienos nuo kitų. Tad kviečiu į gyvą miško pasaulį.“ Selemonas Paltanavičius

šuo ir katinas bėga naktį tamsiame mieste

Tim Collins

Šerlokas Kaulsas ir karalienės brangenybių byla

Nuotykių ir žaidimų kupina detektyvinė istorija, kurios neįmanoma paleisti iš rankų!

Kai iš Būdų rūmų dingsta karalienės brangenybės, Šerlokas Kaulsas ir jo patikima partnerė dr. Katson su užsidegimu imasi tirti sudėtingą bylą. Bet ar jiems pavyks sučiupti kaltininką? Pėdsakai nyksta, laikas bėga, o įtariamųjų tik daugėja…

Ei, skaitytojau, ar padėsi detektyvams išspręsti itin painią bylą? Be tavo pagalbos jie neišsivers!

mergaitė džiunglėse gaudo bėgantį leopardą

Nizrana Farook

Mergaitė, praradusi leopardą

Selvė mėgsta bėgioti po savo gimtosios Serendibo salos kalnus. Tą patį mėgsta ir Lokas – pašėlęs gražuolis leopardas, su kuriuo mergaitė yra užmezgusi ypatingą ryšį. Bet kalnuose jo tyko pavojus – nieko nepaisantys žiaurūs brakonieriai trokšta sumedžioti retus gyvūnus ir pasipelnyti iš jų kailių, dantų ir net kaulų. Ar Selvė apsaugos Loką ir jo laisvę? O gal visam laikui neteks mylimo draugo?

Jaudinanti, nuotykių ir netikėtų siužeto posūkių kupina Nizranos Farook istorija nukelia į tolimą ir egzotišką šalį. Šios knygos jaunieji skaitytojai negalės paleisti iki paskutinio puslapio!

Roald Dahl

Čarlis ir šokolado fabrikas

Pagrindinis knygos veikėjas yra visai paprastas berniukas Čarlis. Jo šeima gyvena itin skurdžiai, tačiau visi gerai sutaria ir vakarais renkasi senelių kambaryje pasiklausyti istorijų. Dažniausiai jos sukasi aplink šokolado fabriką, kuris jau daug metų visiems kelia smalsumą. Juk kadaise pono Vonkos fabrikas klestėjo, ten dirbo beveik visi miestelio žmonės, tačiau tarp darbuotojų pasitaikydavo ir konkurentų atsiųstų žvalgų, kurie bandydavo pavogti visas paslaptis.

Neapsikentęs šnipinėjimo ponas Vonka išvijo visus savo darbuotojus, užsidarė fabrike ir nuo tada niekas jo nematė. Tačiau šokoladas ir toliau buvo gaminamas. Tik kas ten dirbo? Tikrai ne miestelio gyventojai, o ir kitų darbuotojų ten niekas nematė. Taigi, nenuostabu, kad ši paslaptimis apipinta istorija ir tapo nuolatine Čarlio šeimos vakarų tema.

Tačiau įdomybės dar tik prasideda! Paskelbiama įdomi loterija: tie, kas ras saldainiuose paslėptus bilietus, galės apsilankyti pono Vonkos fabrike bei bus aprūpinti saldumynais visam savo gyvenimui. Nėra tokio žmogaus, kurio nemasintų šis puikus prizas.

Netikėtai laimė nušvinta ir Čarlio namuose, nes būtent jis randa vieną iš bilietų! Būtent jis plauks limonado upėmis ir klaidžios po šokolado kambarius! Berniuko laukia netikėti nuotykiai, o knygos „Čarlis ir šokolado fabrikas“ skaitytojų – permainingas siužetas, kuriame paaiškės senos paslaptys ir išryškės vertybių svarba.

tupi paukštis ir laiko snape riešutą

Selemonas Paltanavičius

Paukščiai mūsų lesykloje. Kaip rūpintis paukščiais visus metus

Paukščių pasaulis nyksta. Mes tai pastebime, ornitologai tai patvirtina. Ypač didelės sparnuočių netektys kliuvo paskutiniam šimtmečiui, ir jas galime sieti su mums, žmonėms, priimtinomis naujovėmis. Mūsų populiacijos augimas, natūralių gamtos plotų mažėjimas, ne paukščių labui kuriamos technologijos privedė prie taško, kur sustojus dera apsižvalgyti ir paklausti savęs: ar mes dar norime gyventi pasaulyje, kuriame gyvena, skraido, čiulba paukščiai?

Atsakymas paprastas pasakyti, bet nelengvas įgyvendinti: paukščius turime saugoti. Visom išgalėm, kiekvienas darydamas mažus, bet labai svarbius darbus. Apie tai – ši knyga.

močiutė apsirengusi juodai ir su juodais akiniais bėga, paskui ją bėga berniukas ir katinas

David Walliams

Močiutė plėšikė sugrįžta

O dabar pasiruoškite – ji GRĮŽTA!

Benas vis dar negali susitaikyti su mintimi, kad močiutės nebėra… Kai ji iškeliavo, berniukui atrodė, kad pasaulis nustos suktis. Tačiau viskas buvo kaip buvę: Benas ir toliau kasryt ėjo į mokyklą, ruošė namų darbus ir svajojo apie santechniko profesiją… Kol vieną dieną nutiko kai kas neįtikėtino – iš Britų muziejaus buvo pagrobta garsioji Tutanchamono kaukė, o netrukus dingo ir FIFA pasaulio taurė. Keisčiausia, kad abi vagystės priminė jo mirusios močiutės – JUODOSIOS KATĖS – darbelius. Nejaugi ji gali būti prie to kaip nors prisidėjusi? Ir, po galais, ką šioje istorijoje veikia pati Anglijos karalienė? Benas žūtbūt privalo viską išsiaiškinti!

Knygoje „Močiutė plėšikė sugrįžta“ neįtikėtini močiutės plėšikės nuotykiai tęsiasi!

chaosas - katė tupi, vyras laiko iškėlęs svarmenis, katinas tupi, moteris važiuoja su riedučiais ir t.t.

David Walliams

Blogiausi pasaulio tėvai

Jau skaitei knygas apie blogiausius pasaulio vaikus ir blogiausius pasaulio mokytojus. Pasiruošk susitikti su… BLOGIAUSIAIS PASAULIO TĖVAIS!

Tėvai tikrai kartais būna NE-PA-KEN-ČIA-MI ir moka šimtus būdų padaryti gėdą savo vaikams:

– jie paspjaudo ant nosinaitės ir ima šluostyti tau smakrą;
– verčia tave šokti ir dainuoti kaskart, kai į svečius atvažiuoja močiutė;
– prie mokyklos vartelių šlapiai tave pabučiuoja;
– per tavo dvyliktą gimtadienį visiems pasakoja, ką darydavai į sauskelnes kūdikystėje…

Tačiau visi jie nė iš tolo neprilygta šiai šutvei SIAUBŪNŲ. Užsikimšk nosį, nes netrukus susitiksi su tėčiu, kurio kojos pačios smardžiausios pasaulyje; slėpk žaislus, nes juos jau pasiruošęs pasisavinti Montis Monopolis; saugokis Bario Barbaro, Terio Irzlūno; ir, oi, NEEEE!!! – tavęs link jau skrieja SUPERMAMA!

žirgas

R.J. Palacio

Ponis

MEILĖ – TAI NESIBAIGIANTI KELIONĖ

Dvylikametį Silą vidury nakties pažadina trys grėsmingi raiteliai, atjoję išsivesti jo tėvo. Sukrėstas ir išsigandęs Silas pasijunta vienišas, su juo lieka tik bičiulis Mitenvulas, kuris yra… vaiduoklis. Kai prie durų išdygsta su raiteliais matytas ponis, berniukas supranta, kad tėvas pateko į bėdą ir ryžtasi leistis į pavojų kupiną kelionę jo ieškoti. Šis žygis galiausiai pravers duris į Silo praeitį, ateitį ir praskleis jį supančio pasaulio paslaptis.

žmonių portretai uždengtais veidais

Karen M. McManus

Vienas iš mūsų bus kitas

Prasidėjo nauji mokslo metai Beivju gimnazijoje, nuo šiol nė vieno paslaptys nebėra saugios…
Po Saimono mirties pasirodė daugybė apkalbų programėlės kopijų, bet per metus nuo tada, kai Beivju ketvertukas buvo išteisintas dėl jo šokiruojančios mirties, niekas nesugebėjo rasti tokių paskalų, kurias iškapstydavo Saimonas. Bėda ta, kad niekas nesugebėjo išsiaiškinti pikantiškų paslapčių.
Iki dabar.
Tik šįkart tai ne programėlė, o žaidimas.
„Tiesa ar drąsa“
Pirmasis taikinys – FIBĖ.
Jei renkiesi nežaisti, vadinasi, renkiesi tiesą. O Fibė turi tamsių paslapčių.
Toliau – MEIVĖS eilė, ir ji jau turėtų žinoti, kad geriau rinktis drąsą.
Kai atėjo NOKSO eilė rinktis, reikalai tapo pavojingi. Pasirinkti drąsą gali būti mirtinai pavojinga, ir jei Meivė ko nors išmoko iš Bronvinos istorijos praėjusiais metais, tai tik tai, kad iš policijos tikėtis pagalbos ar apsaugos neverta.
Saimono nebėra, bet kažkas pasiryžęs jo atminimą Beivju gimnazijoje išlaikyti gyvą. Šį kartą teks žaisti pagal naujas taisykles.

„Jaudinantis trileris, kurį norėsite perskaityti vienu prisėdimu.“ – The Guardian

drakonas iššieptais nasrais

Sarah J. Maas

Dyglių ir rožių dvaras

STULBINAMAS PASAULIS, SUDĖTINGI CHARAKTERIAI, ĮTEMPTAS SIUŽETAS IR KERINTI ROMANTIKA.

Feirė – medžiotoja. Jai nieko nereiškia nudobti vilką ir iš jo atimti grobį. Tačiau, kaip visi mirtingieji, ji bijo negailestingų būtybių, tykančių anapus miško. Po vienos lemtingos medžioklės mergina sužino, kad nužudyto stebuklingo padaro gyvybė brangiai kainuoja – jos laisvę.

Įkalinta užkerėtame dvare priešų karalijoje Feirė gali laisvai po jį klajoti, bet sprukti atgal pas žmones – draudžiama. Jos pagrobėjo Tamlino kūnas nusėtas kovos randų, veidą slepia kaukė, bet veriantis žvilgsnis vis labiau traukia. Kai Feirės jausmai nustelbs visus įspėjimus, kurių prisiklausė apie jo padermę, ims kilti senovės blogio šešėlis.

FEIRĖ ARBA IŠSKLAIDO PRAKEIKSMĄ, ARBA AMŽIAMS PRARANDA TĄ, KURĮ MYLI.

vanagas su žiedu ant kojos

Sarah J. Maas

Miglos ir įtūžio dvaras

Feirė nežuvo Amarantos gniaužtuose ir grįžo į Pavasario Dvarą, bet tai jai brangiai kainavo. Nors dabar ji apdovanota Didžiųjų Fėjų galiomis, širdis liko žmogaus, ir ji negali pamiršti siaubingų dalykų, kuriuos padarė, kad išgelbėtų Tamlino tautą.

Feirė nepamiršo ir sandorio su Risandu, šiurpiuoju Nakties Dvaro Didžiuoju Valdovu. Kol ji raizgo politikos, aistrų bei akinamos galios voratinklį, kyla didesnis blogis – ir galbūt tik Feirė gali jį sulaikyti. Bet prieš tai reikia pažaboti alinančias galias, išsigydyti palūžusią sielą ir nuspręsti, kokios ateities trokšta sau ir sudraskytam pasauliui.

Nusikelk į stebuklingą pasaulio pakraštį pribloškiamame „Dyglių ir rožių dvaro”” tęsinyje.

kalavijas apraizgytas

Sarah J. Maas

Sparnų ir griuvėsių dvaras

Trečiame „New York Times“ „Dyglių ir rožių dvaro“ serijos bestseleryje „Sparnų ir griuvėsių dvaras“ artėjantis karas grasina visa kam, kas brangu Feirės širdžiai.

Feirė grįžo į Pavasario Dvarą pasiryžusi išsiaiškinti Tamlino planus ir kuo daugiau sužinoti apie karalių užkariautoją, grasinantį pavergti jos žemes. Todėl ji turi žaisti mirtinai pavojingą apgaulės žaidimą. Vienas slystelėjimas pražudys ne tik Feirę, bet ir visus, kas jai brangūs.

Artėjant karui, Feirė mėgina rasti vietą tarp Didžiųjų Fėjų, įvaldyti savo galias – stebuklingas ir politines – ir suderinti jas su meile savo Dvarui bei šeimai. Negana to, Feirė ir Risandas dar turi nuspręsti, kuriais iš klastingų ir mirtinai pavojingų Didžiųjų Valdovų gali pasitikėti, ir ieškoti sąjungininkų ten, kur mažiausiai tikėtumeisi.

Verified by MonsterInsights