Žiemos naujienos Vaikų skaitykloje/sausis

meškiukas skrenda lėktuvu

Benji Davies

Meškis Zujus lėktuvo pilotas

Šiandien meškis Zujus – lėktuvo pilotas. Jo darbas labai įdomus – tik pažiūrėk, kiek visko vyksta oro uoste!

„Meškis Zujus, lėktuvo pilotas“:

– slankiojančios ir besisukančios detalės lavina smulkiąją motoriką,
– daugybė spalvingų iliustracijų skatina smalsumą ir norą paveikslėliuose surasti vis ką nors nauja,
– žaismingas formatas padės prisijaukinti knygelių skaitymą nuo pat mažų dienų.

skraidantis debesėlis laiko rankoje paukštį

Dangus griūva. Lietuvių pasakos apie gyvūnus

Į rinkinį „Dangus griūva“ atrinktos lietuvių pasakos apie gyvūnus iš įvairių XIX a. pabaigoje, sovietmečiu bei nepriklausomoje Lietuvoje publikuotų pasakų rinkinių, turinčių išliekamąją vertę.

Dalis pasakų paimtos iš rankraščių, saugomų Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto Lietuvių tautosakos rankraštyne. Seniausios pasakos užrašytos XIX a. antroje pusėje, o naujausios – XX a. antroje pusėje vykusių ekspedicijų metu.

gyvūnai džiunglėse

Gimę būti laisvi. Kaip mažyliai prisitaiko ir auga gamtoje

Pirmieji bandymai skristi, nerti nuo uolos, pabėgti nuo plėšrūnų ar panirti į jūros gelmes…

Kaip ir žmonių vaikai, gyvūnų mažyliai turi ugdyti gebėjimus, padėsiančius išgyventi.

pro užuolaidą matosi gamta

Lea Goldberg

Nuomojamas butas

 Eiliuota pasaka „Nuomojamas butas”, kurią meistriškai išvertė poetas Antanas A. Jonynas, aktuali kaip niekad! Viename daugiabutyje, kuriame įsikūrę patys įvairiausi gyventojai – višta, gegutė, katė, voverė, paršas – išnuomojamas butas. Susidomėjusiųjų daug, tačiau nė vienas nesiryžta čia apsigyventi, nes… nepatinka kaimynai. Ar atsiras tas, kuris supras, kad pasaulio įvairovėje slypi žavesys? Šmaikštus, išmintingas kūrinys „Nuomojamas butas” pasakoja apie tai, kad ir kokie skirtingi būtume, kokių keistų įpročių turėtume, galime gyventi po vienu stogu. Tai pasakojimas apie santarvę, toleranciją ir meilę savo artimui.

berniukas su juodais akiniais stovi atsirėmęs į stovą

Tomasz Malkowski

Kamilis, kuris mato rankomis

Penkiametis Kamilis mato ne akimis, o rankomis. Ar dėl tokios supergalios reikėtų jo bijoti? O gal gailėtis ar perdėtai rūpintis? Jokiu būdu! Nors jis mato kitaip, bet yra toks pat berniukas kaip ir jo bendraamžiai. Kartais didelis nutrūktgalvis. Kartais susipeša su vyresne seserimi. Bet dažniausiai jis mielas, draugiškas, linksmas ir pats geriausias brolis.

Knyga „Kamilis, kuris mato rankomis“ atveria nepažįstamą aklųjų pasaulį, kuriame galima matyti rankomis. Moko tolerancijos ir pagarbos.

gėlės žiedas

Marko Sosič

Balerina, Balerina

Garsaus slovėnų rašytojo ir režisieriaus Marko Sosičo (1958–1921) romano „Balerina, Balerina“ (1997) pagrindinė veikėja – penkiolikmetė mergaitė Balerina. Taip ją praminė dėl to, kad apimta jaudulio ji mėgo stovėti ant pirštų galų. Skaitytojas viską regi jos akimis. Kitados mergaitė buvo tokia kaip visi bendraamžiai, bet vėliau kažkas pakito: Balerina nustojo kalbėti, protiškai bręsti. Ji gyvena su mama, tėčiu ir broliu. Mėgsta stebėti paukščius, miegančius kieme augančio kaštono šakose. Jai labai patinka dainuoti, ypač kai aplanko draugas Ivanas. Tačiau sykiais Balerina daužo lėkštes ir stiklines. Santykiai su artimiausiais žmonėmis, dienos šviesa ir nakties tamsa, metų laikų kaita ir sapnai – jai daug svarbesni dalykai negu prasidėjęs karas Vietname ar žinia apie pirmąjį žmogų, žengusį žingsnį Mėnulyje. Nors atrodo, kad dėl protinės negalios Balerinos žvilgsnis į pasaulį siauras ir supaprastintas, vis dėlto kaip tik todėl pagavesnis esminiams, svarbiausiems dalykams gyvenime. Autoriaus tikslas ir yra parodyti ypatingą tikrovę, universalias tiesas, praplėsti skaitytojo sampratą apie kitoniškumą.

melsvame fone skaičiai

Balys Sruoga

Dievų miškas

Lietuvių rašytojas, poetas Balys Sruoga 1943-ais metais buvo įkalintas nacių Štuthofo koncentracijos stovykloje. Savo atsiminimus autorius parašė 1945-ais metais, vos grįžęs iš stovyklos ir besigydydamas Birštone. Tai pirmoji lietuviška knyga, kurioje rašytojas, pasakodamas apie savo skaudžią patirtį, pasitelkia juodą humorą, sarkazmą ir ironiją.

Tai, ką teko patirti autoriui, kelia šiurpą. „Dievų miškas“ (serija „Mažos didelės knygos“) – svarbus nacių nusikaltimų liudijimas. Autorius aprašė koncentracijos stovyklos prižiūrėtojų elgesį su kaliniais, patiriamus sunkumus, kankinimus, badą, šaltį, stovyklos likimo draugų tarpusavio santykius ir nuotaikas. Kad ir kokius baisius išgyvenimus patyrė kaliniai, skaitydami knygą juoksitės. Ašarosite iš graudulio bei skausmo ir vėl juoksitės. Autorius nevengė šaipytis iš lagerio hierarchijos, o kasdienių situacijų aprašymai alsuoja sarkazmu.

Verified by MonsterInsights