Žiemos naujienos Vaikų skaitykloje/vasaris

baubas stovi už durų

Giorgio Volpe

Baubas

Ak tos mamos! Jos taip nori, kad vaikai elgtųsi gražiai.
Ypač Tomo mama. Ji vis kartoja, kad jei berniukas išdykaus, ateis baubas.
Tomas jo labai bijo. Bet karstytis medžiais ir šokinėti per balas vis tiek norisi.
O gal tas baubas visai nebaisus?

Jaukios rašytojo Giorgio Volpe ir dailininko Paolo Proietti paveikslėlių knygos vaikams žavi ir suaugusiuosius. Šįkart autoriai nusprendė papasakoti apie berniuką, kuriam mama vis kartoja, kad jei šis išdykaus, prisišauks baubą. Netikėta istorija padės mažiesiems skaitytojams įveikti baimes, o tėvams parodys, kad galbūt visai nereikia gąsdinti vaikų.

mergaitė važiuoja dviračiu su nepatogia karūna ant galvos

Agnė Gintalaitė

Nepatogi karūna

Kartą gyveno karalienė. Jei ne didžiulė aukso karūna, galėtum pagalvoti, kad tai paprasta mergaitė. Karalienei patiko paprasti dalykai: važinėtis dviračiu, valgyti pyragėlius su kopūstais, plaukioti baseine ir netgi karstytis medžiais. Karūna kartais visiems šiems pomėgiams trukdo. Juk ji tokia didelė ir sunki. Bet tikra karalienė jokiu būdu nenusiims karūnos, ar ne?

mergaitė žiemą lauke stato senį besmegenį, už jo stovi vaiduoklis

Barbara Cantini

Mortina ir jos draugas vaiduoklis

Mortina – labai draugiška mergytė zombytė. Ji gyvena senovinėje pilyje kartu su teta Velione bei šuneliu ir kaip tik ruošiasi švęsti Anapiliųjų metų šventę. Tačiau į langą pasibeldžia simpatiškas vaiduoklis, kuriam reikia pagalbos. Mortina su džiaugsmu padės jam išsiaiškinti savo vardą. Trečioji šiurpiai miela serijos knyga „Mortina ir jos draugas vaiduoklis“ patiks jaunesnio mokyklinio amžiaus vaikams ir padės įtvirtinti skaitymo įgūdžius.

beždžionė leidžiasi su parašiutu

David Walliams

Slapta operacija „Bananai“

1940 metų gruodis. Antrasis pasaulinis karas. Londoną beveik kiekvieną naktį bombarduoja vokiečių lėktuvai, žmonės gyvena apimti baimės… Vienuolikmetis Erikas – našlaitis. Per šį bjaurų karą jis jau prarado savo mamą ir tėtį. Vienintelė paguoda berniukui – miesto zoologijos sodas ir ten jo laukianti geriausia draugė gorila Gertrūda. Bet vieną dieną Gertrūdai iškyla didžiulė grėsmė. Erikas tikrai nenori prarasti dar ir jos, todėl kartu su gyvūnų prižiūrėtoju dirbančiu dėde Sidu ryžtasi Gertrūdą gelbėti. Slapta iš zoologijos sodo pagrobti gorilą – ne tokia jau lengva užduotis. Tačiau jiems PAVYKSTA! Pavyksta ne tik tai, bet ir dar kai kas LABAI LABAI SVARBAUS!

Jei myli gyvūnus, domiesi istorija ir trokšti pašėlusių nuotykių, ši knyga – tau. Pasiruošk OPERACIJAI „BANANAI“, kuri buvo saugoma paslaptyje net 80 metų!

netvarka

Eva Amores. Matt Cosgrove

Blogiausia gyvenimo savaitė! Pirmadienis

Ar TAU kada pasitaikė BLOGA SAVAITĖ?
Justinui Meilučiui tikrai pasitaikė. PATI blogiausia!

Jo mama ką tik ištekėjo už vampyro. Jo tėtis vairuoja milžinišką klozetą su ratais. Jo katiną tikriausiai pagrobė ateiviai. Šiandien jam pirmoji diena naujoje mokykloje ir didžiausias mokyklos niekšelis neriasi iš kailio, kad ją sumautų. O dabar Justinas stebint visai klasei kabo ant dešimties metrų aukščio nardymo lieptelio krašto, mūvėdamas greitai nykstančias nertas glaudes.

O dar tik… PIRMADIENIS!

mergaitė raudonais plaukais

Kira Gembri

Rubinė. Magiškų būtybių šauksmas

Rubinei trylika ir ji labai myli gyvūnus. Laimė, kad namai pilnutėliai žvėrių, paukščių ir gyvuliukų: jos globėja Nana saloje garsėja kaip puiki veterinarė. Rubinė taip pat mokosi gydyti. Pasirodo, saloje gyvena ne tik žmonės ir gyvuliai, bet ir magiškosios būtybės. Joms taip pat kartais prireikia gydančių rankų. Salos gyventojai neturi sužinoti apie stebuklingas būtybes – tai Rubinės ir Nanos paslaptis.

Tačiau į salą netrukus atvyks naujas gyventojas ir apvers visą tvarką aukštyn kojomis.

Paslaptingos magiškos būtybės ir įtraukiantys nuotykiai!

mergaitė stebi danguje medūzą

Ali Benjamin

Šis tas apie medūzas

Siuzė nuo pat mažens turėjo tik vieną draugę – Franę. Jos kartu svajodavo, juokdavosi, žaisdavo, kurdavo ateities planus ir dalindavosi mintimis apie viską. Tačiau net ir gražiausios draugystės kartais nutrūksta. Siuzė nežino, kaip užpildyti slegiančią tuštumą, tad nustoja kalbėtis su žmonėmis ir kaip apsėsta ima domėtis medūzomis, nes galbūt būtent jos iš mergaitės atėmė Franę.

„Šis tas apie medūzas“ – tai jautri ir poetiška istorija apie dviejų mergaičių draugystę, netekties skausmą, klaidas, kurių neįmanoma ištaisyti, žodžių svarbą, tylos galią bei tai, koks įspūdingas ir pilnas stebuklų yra pasaulis, kai į jį įsiklausai ir įdėmiai įsižiūri.

mergaitė skrenda ant drakono

Kelly Barnhill

Geležinės širdies Violeta

Daugelyje istorijų princesės yra nuostabaus grožio, drakonai – siaubingi, o pasakos – nepavojingos. Ši istorija ne tokia kaip kitos.

Princesė Violeta – visai negraži. Ji taip pat pašėlusiai narsi ir labai – gal net pernelyg – sumani. Ir dar ji labai mėgsta skaityti ir kurti pasakas. Sykį kartu su geriausiu draugu Demetrijumi Violeta atranda slaptą kambarį, o jame – ypatingą knygą. Uždraustą knygą. Joje rašoma apie pabaisą, įkalintą jų pasaulyje. Negali būti, kad tas pasakojimas – tiesa. Ar bent ne visai tiesa. Tačiau ima dėtis keisti dalykai. Visai gali būti, kad Violeta, Demetrijus ir senutėlis randuotas drakonas padės siaubūnui pavergti pasaulį… o gal kaip tik išsiaiškins, kaip jį nugalėti. Viskas priklauso nuo to, kaip papasakosi šią istoriją. Juk istorijos pačios kuria savo taisykles.

„Geležinės širdies Violeta“ – tai pasakojimas apie princesę, nepanašią į visas kitas princeses. Taip pat tai istorija apie paskutinį drakoną, mirtinai bijantį savo paties atvaizdo. Bet visų pirma tai pasakojimas apie istorijų galią ir apie tai, kaip viena pasaka pakeitė visą karalystę.

mergaitė žiemą eina gatve ir nešasi knygą

David Levithan, Rachel Cohn

Dešas ir Lilė. Iššūkių dienoraštis

Vieno šauniausių Niujorko knygynų lentynoje slepiasi raudona užrašų knygelė, pilna iššūkių ir beprotiškų užduočių. Ją ten prieš pat Kalėdas paliko šešiolikmetė Lilė, tikėdamasi taip sutikti naują draugą ir patirti nuotykių. Užrašų knygelę randa Dešas, kuriam taip pat šešiolika. Jis nusprendžia tęsti susirašinėjimą ir sugalvoja naują užduotį Lilei. Taip prasideda nutrūktgalviška ir pašėlusiai miela istorija, pilna iššūkių, jaudulio ir svajonių, kurias išpildyti prireiks ne tik drąsos.

Knyga, tapusi „Netflix“ serialu. Ar priimsi iššūkį?

Du šešiolikmečiai Dešas ir Lilė susipažįsta neįprastai – dėl to kalta knygyno lentynoje palikta raudona užrašų knygelė, prieš pat Kalėdas tampanti dviejų susirašinėjimo bičiulių bendru iššūkių dienoraščiu. Ar pašėlusi draugystė laiškais gali pavirsti tikru tarpusavio ryšiu? Jauki ir pilna humoro istorija, pasakojama iš abiejų veikėjų perspektyvų, sudomins ne tik paauglius.

mergaitė ir berniukas laikosi už rankų, jos apjuostos virvele

Viktoras Jasaitis

Priklausomas. Be galimybės mesti

Mantas – paprastas vienuoliktokas. Kaip ir daugelis paauglių, nori išmokti vairuoti motorolerį, įsigyti naują telefoną, sulaukti patinkančios merginos dėmesio, pakenčiamai baigus mokyklą įstoti į norimą specialybę ir per daug nesukdamas galvos smagiai leisti laiką.

Bet vaikinas dar nežino, kad jo pasaulis netrukus apvirs aukštyn kojomis. Mantui teks išmokti gyventi visiškai kitaip – nuolat vartojant vaistus ir stebint savo būseną, o besaikis smaližiavimas bus pavojingas jo gyvybei. Nuo šiol jis – priklausomas. Be galimybės mesti.

Itin realistiška Manto istorija „Priklausomas. Be galimybės mesti“ nepaliks abejingų.

traukinys važiuoja per kalnus, vaizdas iš paukščio skrydžio

Christelle Dabos

Veidrodžių viešnia 2. Dingusieji Mėnesienoje

Kai ypatingų magiškų talentų turinti, tačiau publikos dėmesio vengianti Ofelija paskiriama jaunesniąja rūmų pasakotoja, jos gyvenimas tampa kur kas sudėtingesnis. Dabar visi žino apie jos galią nuskaityti daiktus ir atskleisti jų savininkų paslaptis. Dvaro intrigų pasaulyje, į kurį pateko Ofelija, tai be galo pavojinga savybė. Nuo šiol jos priešų gretos tik augs.

Ofelija ima suprasti, kad vienintelis, kuriuo iš tiesų gali pasikliauti iliuzijų, pavojų ir intrigų kupinoje Polio arkoje, yra jos paslaptingas ir atšiaurus sužadėtinis Tornas. Deja, jam bloga linkinčių žmonių yra dar daugiau. O kai rūmuose vienas po kito ima dingti įtakingi ir svarbūs asmenys, Ofelijai teks tapti detektyve ir atskleisti už daugybės Polio iliuzijų glūdinčią tiesą. Jūsų laukia stulbinanti autorės išmonė, nepamirštami herojai, turtingas ir įspūdingas pasaulis ir be galo intriguojantis siužetas.

berniukas duobėje su žibintuvėliu rankoje apšviečia mažą drakoną

Louis Sachar

Duobės

Knyga “Duobės” – tai išradinga ir linksma bene garsiausio šiuolaikinio JAV vaikų rašytojo Louiso Sacharo knyga.

Stenlis Jelnatsas yra prakeiktas. Prakeiksmas Jelnatsų giminę persekioja nuo tada, kai čigonė prakeikė tą „netikšą niekšą kiaulę kiauliavagį proprosenelį“. Niekuo neprasikaltęs Stenlis atsidūrė Žaliojo ežero stovykloje, nes tai atrodė geriau nei kalėjimas. Jokio ežero jis ten nerado ir apskritai nebuvo nieko žalio, netgi žolės. Greitai berniukas įsitikino, kad jaunimo pataisos stovykloje prižiūrėtojai „taiso charakterį“ liepdami vaikams kiauras dienas kasti duobes: kastuvo gylio, kastuvo pločio ir kastuvo ilgio. Neilgai trukus Stenlis supranta, kad niekas čia nesirūpina jų perauklėjimu. Berniukai rausia duobes Žaliojo ežero stovykloje, nes viršininkė kažko ieško. Stenlis pamėgina atkasti tiesą apie nusikaltimus, bausmę ir teisybės atkūrimą.

tolumoje stovi apleistas namas

Sandra J. Paul

Tamsos mokykla

Paranormalūs reiškiniai, pavojai ir įtampa, netikėti siužeto vingiai, o pabaiga – nenuspėjama! Tokio prikaustančio trilerio turbūt dar neskaitei!

Po Varnų kaimą talžiusios Didžiosios audros vidury kukurūzų lauko lyg iš niekur iškyla pastatas. Tikras siaubo namelis su bokštais, laiptais, nuožulniais stogais ir aukštais langais. Tai naujoji internatinė Tamsos mokykla.

Baisių košmarų kasnakt kamuojamas dvylikametis Kvintenas pirmasis pradeda nujausti, kad kaime vyksta įtartini dalykai, visiems keliantys didžiulį pavojų, o naujoji mokykla slepia tamsias paslaptis… Ar jos kaip nors susijusios su juo? 

Deja, nei berniuko tėvas, nei geriausi draugai nenori klausytis perspėjimų. Jie tvirtai tiki, kad naujosios mokyklos direktoriai nori kaimui ir jo vaikams tik gero. Bet tada vienas po kito ima dingti vaikai, keisčiausia, kad niekas net neprisimena juos egzistavus…

Kvintenas privalo išsiaiškinti, kas iš tiesų čia vyksta, ir tai sustabdyti. Ar jam pavyks išsivaduoti ir išgelbėti draugus iš mokyklos, į kurią patekus, niekada nebeišeinama?

žmonės uždengtais veidais stovi ant šaškių lentos

Jennifer Lynn Barnes

Paveldėtojų žaidimai 3. Paskutinis gambitas

„Paskutinis gambitas“ – trečioji „Paveldėtojų žaidimų“ knyga skirta jaunimui nuo 16 metų.

„TikTok“ sensacija – privaloma perskaityti! 

Pasiruoškite pasivažinėti kvapą gniaužiančiais emocijų, netikėtų vingių ir paslapčių amerikietiškais kalneliais! Galvosūkių virtuozės Jennifer Lynn Barnes serijos „Paveldėtojų žaidimai“ paskutinė knyga nepaleis skaitytojų iki pat pabaigos.  

Trūksta tiek nedaug, kad Everė pagaliau taptų turtingiausia planetos paaugle – telieka išgyventi dar kelias savaites Hotornų namuose. Tačiau ji jau žino, kad tai ne taip jau ir lengva. Paparacai seka kiekvieną jos žingsnį, įtampa tvyro ore, o mirtinas pavojus tapęs baugia kasdienybės dalimi. Vieninteliai Hotornų broliai Eiverei padeda visa tai ištverti. Jų gyvenimai dabar neišardomai susipynę. 

Ji manė, kad jau žino visas Hotornų šeimos paslaptis, bet pasirodęs netikėtas svečias su sukrečiančiomis žiniomis, prašo Eiverės pagalbos ir įneša naujos sumaišties. Tai reiškia viena – Eiverė su Hotornų broliais turės leistis į dar vieną pavojingą ir nenuspėjamą žaidimą prieš mįslingą bei nepaprastai galingą žaidėją. 

mergaitės veidas gėlių fone

Donna Barba Higuera

Paskutinė istorijų pasakotoja

Trylikametė Petra Penja už viską labiau pasaulyje trokšta tapti istorijų pasakotoja, tokia kaip jos močiutė… tačiau pasauliui artėja galas. Žemę netrukus sunaikins atskriejanti kometa ir tik keli šimtai mokslininkų su vaikais yra atrinkti kelionei į kitą planetą, kad pratęstų žmonių giminę. 

Po kelis šimtmečius trukusio miego naujoje planetoje prabudusi Petra suvokia, kad ji yra vienintelis žmogus, prisimenantis Žemę. Kosminės kelionės metu erdvėlaivį užvaldė grėsmingasis Kolektyvas, pasiryžęs ištrinti žmonijos praeities istoriją kartu su visomis jos padarytomis klaidomis. Jis sunaikino visų keleivių prisiminimus arba juos pačius. Dabar Petra yra vienintelė, sauganti savo atmintyje praeities žmonių istorijas, o kartu su jomis ir naujos ateities viltį. Ar jai pavyks jas atgaivinti? 

Donna Barba Higuera jaunajam skaitytojui dovanoja nuostabią kelionę per žvaigždes, atskleisdama tai, kas iš esmės daro mus žmonėmis.

2022 m. knyga pelnė Niuberio medalį (Newbery Medal). Tai prestižinis jau šimtą metų teikiamas vaikų literatūros apdovanojimas, kiekvienais metais skiriamas už reikšmingiausią kūrinį vaikams ar jaunimui, išleistą JAV.

oranžiniame fone kaukės vaizdas

Sarah J. Maas

Sidabro liepsnų dvaras

Galia ir meilė, aistra ir prievarta, magija ir mirtini pavojai susipina prikaustančiame Sarah J. Maas serijos „Dyglių ir rožių dvaras“ tęsinyje „Sidabro liepsnų dvaras“.

Aršioji Nesta Arčeron, Feirės sesuo, panardinta į Katilą ir prieš savo valią paversta Didžiąja Fėja, niekaip negali rasti vietos keistame ir pavojingame pasaulyje, kuriame atsidūrė. Dabar, nebegalėdama grįžti į žmonių žemes, privalo dirbti bibliotekoje ir treniruotis su Kasianu, kad išmoktų valdyti savo galią.

Iš pradžių mėginusi išvengti treniruočių Nesta pajuto jų naudą ir į jas įtraukė bibliotekos kuniges. O šios atgaivino valkirijų, moterų karių, tradiciją. Tarp Nestos ir Kasiano tvyrojusi įtampa ir rusenusi šiltesnių jausmų ugnis netrukus suliepsnoja. Tačiau ramybės laikas senka – Nestai ir jos bendražygėms teks kautis be ginklų ir kerų mirtinose Kraujo apeigose, kuriose iki šiol kovėsi tik kariai vyrai.

Tuo metu išdavikės žmonių karalienės užmezgė naują sąjungą, grasinančią trapiai taikai. Nuniokotame, nežinios gaubiamame pasaulyje Nesta ir Kasianas kovoja su viduje ir išorėje tykančiomis pabaisomis, mėgindami rasti savo vietą ir išsigydyti žaizdas vienas kito glėbyje.

Verified by MonsterInsights