Įteikta Kazio Umbraso literatūrinė premija

Kovo 11 dieną buvo įteikta tradicinė Molėtų rajono savivaldybės Kazio Umbraso literatūrinė premija. Ši premija gyvuoja jau 29-tus metus.

Susirinkusi į biblioteką, konkurso vertinimo komisija, kurią pristatė vienas iš jos narių, Valentinas Stundys, aptarė 9 dalyvių kūrybą. Dalyvių tekstai komisijai buvo pateikti juos anonimizavus.
Salėje dalyviai skaitė savo kūrybą, o vėliau, Kultūros centre vykusiame renginyje buvo paskelbti laureatai. Paskatinamoji premija skirta Elzei Dubnikovaitei už jos poeziją, o pagrindinė – Virginijai Žvarėlaitei, taip pat už poeziją. Dalyviai buvo apdovanoti remėjų įsteigtomis dovanomis.

Dalyviai ir jų kūryba

Robertas Pikčiūnas

R. Pikčiūnas konkurse skaitė poeziją. Jo eiles komisija apibūdino kaip dramatiškas, jautrias gyvenimo žiaurumui, itin stipriai jose atsispindi Rusijos-Ukrainos karo aidas.

Gitana Žundienė

Nors šiai autorei tektų aptarime dalyvauti nepavyko, tačiau jos kūryba neliko nuošaly. Šiai literatei kūryba – išsipasakojimas, išsikalbėjimas, kuris padeda kovoti su juodomis vidujomis mintimis. Eilės jai tampa pagal savyje ieškant optimizmo ir tikėjimo sunkiomis akimirkomis.


Elzė Dubnikovaitė

Jaunoji kūrėja lieja žanro ribas – pasak komisijos nario V. Stundžio, kuria eilėraščių prozą. Pagrindiniai jos kūrybos elementai yra netikėtumas, tam tikras drastiškumas. Trumpoje formoje literatė talpina daug gamtos ir mažai sentimentalumo. Taip pat, žinant tai, jog E. Dubnikovaitė konkurse dalyvavo ir pernai, komisija paminėjo ir jos padarytą progresą, kūrybos pokytį.

Liongina Polonskaja

Ši autorė konkurse dalyvavo pirmąkart ir pateikė pasaką-svajonę. Jauki jos istorijos atmosfera dvelkia tikrųjų vertybių ilgesiu. Kūrėja gavo pagyrų už itin nuoseklų kelionės pasakojimą, taip pat buvo pastebėtas kaukių principo naudojimas.

Kristina Gvozdaitė

Bene jauniausia konkurso dalyvė, kuri dėlioja kietu ritmu paremtus ketureilius. Kūryba, kaip minėjo komisija, pasižymi tautosakine stilistika, padavimų-legendų naratyvais, o autorei savo eiles skaitant garsiai atsiskleidė ir dar viena plotmė – pašaipa, tam tikras satyriškumas.

Virginija Žvarėlaitė

Šios autorės poezija rimta ir sunki. Reikšmė čia į minimumą žodžių sutraukta taip, kad prasmė tampa itin koncentruota. Jos eiles komisija apibūdino kaip ypatingai nušlifuotas, sukaltas ir išgrynintas.

Laima Pacevičienė

Ši kraštiečiams jau ilgai žinoma autorė ir vertėja konkursui pateikė 5 postkoronines nuotykių istorijas apie Jadzę. Įdomu tai, jog komisija pastebėjo jos prozoje besirandančią porinimo meno stilistiką. Taip pat šis tekstas buvo parašytas tarmine, o ne lietuvių bendrinės kabos leksika.

Genovaitė Šlepikienė

Ši literatė konkursui pateikė savo poeziją. Jos eilėse atsispindi buitis, namų aplinka. Taip pat svarbus ir vidinis jautrus pasaulis.

Antanas Pivoras

Šio autoriaus, buvusio Kazio Umbraso studento, konkurse skaitomos ištraukos įprastai virsta rinkiniais ar yra jų dalys. Šįkart A. Pivoras skaitė nuotaikingas pažintines istorijas, skirtas vaikams. Jose sugretinamos priešybės – senas ir jaunas. Šitokioje jų tarpusavio susidūrime atsiveria pasaulio pažinimo galimybės, gyvenimo skirtumai.

Rėmėjai:

Molėtų rajono literatų brolija, kavinė „Zodiakas plius”, Molėtų r. švietimo pagalbos tarnyba, Molėtų rajono turizmo ir verslo informacijos centras, Molėtų krašto muziejus, Molėtų krašto laikraštis „Vilnis”, gėlių namai „Anemonė”, MB „Nomilė”.

Molėtų viešosios bibliotekos informacija

Verified by MonsterInsights