Nauji lietuvių autorių kūriniai/balandis

trys žmonės raudonais apsiaustais ir uždengtais veidais

Sondra Rankelienė

Enigma solvere. Įminti mįslę

Kelios paslaptingos ekstrasensų mirtys Klaipėdoje – atsitiktinumas ar kruopščiai vykdoma ritualinė egzekucija, remiantis XV a. knyga „Raganų kūjis”? Skaitykite naują, įtemptą Sondros Rankelienės detektyvą, kupiną Lietuvos istorinių paslapčių!

Ypatingųjų bylų skyriaus viršininko Karolio Radvilos ir jo žmonos Vakarės idiliškas atostogas pajūryje sudrumsčia šiurpą kelianti žinia – iš kalėjimo pabėgo serijinis žudikas Mindaugas Bekeras, pravarde Baziliskas, kuris siekia atkeršyti Vakarei.

Negana to, Karolio atostogas nutraukia viršininko skambutis iš Vilniaus – jis reikalingas kolegoms uostamiestyje, kur ką tik Jono kalnelyje, ant buvusios XVIII a. miesto tvirtovės gynybinės sienos, buvo nužudytas vienas garsiausių Klaipėdos ekstrasensų. Vos pradėjus tyrimą paaiškėja, kad kažkas apgalvotai ir nuosekliai žudo iš eilės visus vadinamuosius „raganius” ir „raganas”, o atsitiktinai aptikti lapai, išplėšti iš XV a. Knygos „Raganų kūjis”, tik patvirtina, kad reikalas susijęs su ypatingą tikslą turinčiu nusikaltėliu…

Ko mažiausiai trokšta Karolis – kad Vakarei grėstų pavojus, kol jis tiria naują bylą, nes Baziliskas yra pasirengęs viskam. Tad skambutis iš Romoje įsikūrusio Interpolo padalinio atrodo tarsi atsakas į visas maldas. Vakarė kviečiama kuo skubiau atvykti ir identifikuoti mįslingą rusėnišką rankraštį.

Uostamiestyje likęs Karolis prisideda prie kolegų vykdomo tyrimo ir leidžiasi į klaidžią žudiko medžioklę. Kaip su ekstrasensų mirtimis susijusios dvi dingusios merginos? Ką atskleis Interpolo pareigūnų surastas rankraštis, kurį skaityti Vakarė gali tik prižiūrima apsaugos? Į kokį pavojų Karolį įstums Baziliskas? Ar pavyks jam pričiupti Vakarę tada, kai ir ji, ir Karolis to tikėsis mažiausiai?

ENIGMA SOLVERE. ĮMINTI MĮSLĘ – jau trečiasis Sondros Rankelienės romanas, kuriame policijos pareigūnas Karolis Radvila su bibliotekos darbuotoja Vakare ieško atsakymų į mįsles, išpainioja nusikaltimus, kurių ištakos slypi šimtmečius saugotose relikvijose ir tolimos praeities įvykiuose. Pirmasis šios autorės romanas ENIGMA ORBI buvo tiesiog nušluotas 2020 m. Vilniaus knygų mugės metu. Sondra Rankelienė – senovinių knygų ekspertė. Jau beveik 25 metus dirba Vilniaus universiteto bibliotekoje, Retų spaudinių skyriuje, t. y. su senomis XV–XIX a. knygomis. Ji yra parengusi daugybę senųjų knygų parodų, taip pat nuolat veda ekskursijas Vilniaus universitete. Autorė dalyvauja konferencijose, rašo straipsnius apie senųjų knygų įdomybes, jų savininkus, 2016 metais kartu su kolege to paties pavadinimo parodos pagrindu parengė mokslo populiarinimo knygą „Biliotheca curiosa”.

mėlyna šviesa apšviesta tribūna

Dovydas Pancerovas, Birutė Davidonytė

Pranešėjas ir Prezidentas

Artėjant 2019-ųjų prezidento rinkimams Valstybės saugumo departamento žvalgybos pareigūnas gauna neįprastą užduotį – nesilaikant griežtų taisyklių patikrinti vieno iš kandidatų rinkiminę komandą ir galimų rėmėjų sąrašą. Pareigūnas netrunka suprasti, kad tai gali būti savotiška Departamento vadovų parama prezidento posto siekiančiam Gitanui Nausėdai, todėl ryžtasi tapti Pranešėju.

Šioje knygoje „Pranešėjas ir Prezidentas” pirmą kartą prabyla ne vien Pranešėjas, bet ir dešimtys kitų liudininkų, savo akimis mačiusių Nausėdos rinkiminę kampaniją, jo įsikūrimą Prezidento rūmuose, bandymus įsitvirtinti Lietuvos politikoje, artimiausios komandos euforiją ir nusivylimus. Atskleidžiama, kaip prezidentas Nausėda ir kiti valstybės vadovai veikė per svarbiausias pastarojo meto krizes: pandemiją, maršizmą, Rusijos karą Ukrainoje, Lietuvos konfliktus su diktatoriškomis valstybėmis.

Knyga „Pranešėjas ir Prezidentas” tęsia „Kabinete 339“ pradėtą pasakojimą apie Lietuvos valstybės valdymo užkulisius.

rašanti paukščio plunksna

Valentina Zeitler

Apolonija. Laimę pražudžiusi diena

Likimas susiklostė taip, kad vos ne kiekvieną dieną praeinu pro Lukiškių aikštę. Pamenu, kaip nustebau „atradusi“ ten atminties vietą 1863-1864 metų sukilimo Lietuvoje dalyviams.

Šioje aikštėje žuvo dvidešimt vienas sukilėlis… Vieni iš jų – sušaudyti, kiti – pakarti…

Kas buvo šie žmonės, pakėlę ginklą prieš galingą imperiją ir pasiryžę iš anksto pasmerktai kovai? Kas buvo jų bendražygiai, seniai užmirštos motinos, žmonos, kiti šeimos nariai? Juk jiems taip pat teko daug iškęsti, patirti brangių žmonių netekties skausmą, represijas ir jausti aplinkinių paniekinimą. Esu tikra, kad apraudojo brangių žmonių ir savo skaudų likimą ir iki gyvenimo pabaigos giliai širdyje saugojo šventą žuvusiųjų atminimą, nes net aplankyti kapo negalėjo. Jo paprasčiausiai nebuvo…

2017 metų pradžioje, tvarkant Gedimino kalno šlaitus, archeologai atsitiktinai surado dvidešimties žmonių palaikus. Ekspertai patvirtino, kad tai – sukilimo dalyviai, nužudyti Vilniaus Lukiškių aikštėje. Ant vieno iš jų piršto blizgėjo sutuoktuvių žiedas. Įrašas vidinėje jo pusėje: „Zygmund Apolonija 11 Sierpnia /30 Lipca 1862 r.“ (Zigmantas Apolonija 1863 m. rugpjūčiol 1 /liepos 30, – datos pagal Julijaus ir Grigaliaus kalendorių. Grigaliaus kalendorius Rusijos imperijoje įvestas tik po 1917 m. re-voliucijos, – aut. past.) patvirtino, kad čia palaidotas Zigmantas Sierakauskas. Kartu su juo rasti ir kiti sukilimo vadai – Konstantinas Kalinauskas, Titas Dalevskis…

Skaudu skaityti, kad sumesti į duobes, be karstų, už nugaros surištomis rankomis, su maišiais ant galvų šimtą penkiasdešimt metų praleido bevardžiuose, su žeme sulygintuose kapuose, kol surado ramybę Vilniaus Rasų kapinėse…

sėdi vyras parėmęs smakrą rankomis

Jurgita Lieponė

Saulius Siparis. Fortūna, kekše!

Kino ir teatro aktoriaus Sauliaus Sipario gyvenimas primena amerikietiškus kalnelius. Jame – daug stačių įkalnių ir svaigių nuokalnių. Atradimų ir praradimų. Džiaugsmo ir skausmo. Koks iš tiesų yra tikrasis Saulius Siparis?

Mylima babytė savo anūką vadino trečios kartos komediantu, juk jo senelis ir mama buvo aktoriai, tėvas – operos solistas. Vieną dieną, baigęs vidurinę ir pasiryžęs studijuoti teisę, jis stabtelėjo prie tuometinės konservatorijos ir, laimė, nutarė tapti aktoriumi. Vieni pamena jį dabartinio Lietuvos nacionalinio dramos teatro scenoje, kiti – kaip Lietuvoje amerikiečių filmuotų juostų herojų, treti kvatojo iš jo replikų „Domino” komedijų teatre.

Saulius Siparis apie savo gyvenimą pasakoja atvirai, nevengdamas autoironijos ir neslėpdamas jausmų. Apie neįtikėtinas savo protėvių istorijas ir artistų dinastijos legendas. Apie tai, kaip teko vaidinti kitą dieną po mamos laidotuvių, o nuo scenos, kur ji buvo pašarvota, grindų niekas taip ir nenuvalė žvakių vaško. Apie senojo teatro bohemą, kurios dvasią dar spėjo pajusti, ir pokalbius su teatro mohikanais. Apie nuotykius Lietuvos kaimuose ir dieną, kai teko atsidurti Sibiro kalėjime. Apie pirmaisiais nepriklausomybės metais ištuštėjusias teatro sales, kai scena nebemaitino ir teko… kepti bandeles. Apie Lietuvą užplūdusius pigios darbo jėgos ieškančius kino kūrėjus, kai prieš kameras pats atliko triukus ir šaudė, o vėliau net skrido į Holivudą, tik po kelių dienų grįžo nieko nepešęs. O moterys? Lakios fantazijos dramaturgo vertas meilės keturkampis, išardęs pirmąją santuoką, skaudžios antrosios skyrybos ir… pirmoji meilė, vėl įsižiebusi po keturiasdešimties metų.

Jis visą gyvenimą laukė savo Fortūnos. Ir vieną dieną ji pasirodė

ant tanko stovi karys

Arūnas Kumpis

Ukrainos karo audrose. Savanorio iš Lietuvos dienoraštis

„Ukrainos karo audrose“ – tai autentiškas savanorio iš Lietuvos Arūno Kumpio dienoraštis, rašytas keturių misijų laikotarpiu karščiausiuose taškuose. Tik prasidėjus karui, autorius išvyko į Ukrainą ir iškart pateko į patį kovos veiksmų sūkurį. Žvalgybos ir diversijų padalinio sudėtyje jis tiesiogiai dalyvavo vykdant užduotis pavojingiausiuose Charkivo, Chersono, Donbaso fronto ruožuose.

Knygoje „Ukrainos karo audrose“  išsamiai, diena po dienos ir be jokių pagražinimų aprašomos užduotys, kuriose autoriui teko asmeniškai dalyvauti, taip pat kareiviška buitis, laimėjimai bei netektys. Daug dėmesio skiriama naudojamos ginkluotės ir taktikos aprašymui. Įspūdį sustiprina chronologiška tvarka pateikiamos originalios nuotraukos, žemėlapiai, priešo perimtų pokalbių išklotinės, taip pat nuorodos į vaizdo medžiagą.

elektrikas įlipęs į elektros stulpą, tolumoje važiuoja traukinys

Gediminas Kulikauskas

Elektros boikotas ir kiti pasakojimai apie smetoninę Lietuvą

„Elektros boikotas ir kiti pasakojimai apie smetoninę Lietuvą“ – tai tarpukario Lietuvos kasdienybės istorijų ir įdomybių knyga. Labai marga, bet nepasididžiavusi atskleisti ir tas temas, kurias paprastai aplenkia „rimtieji” istorijos tyrinėtojai. Elektros kainos, griūvantys tiltai, korupcijos skandalai – visa tai jaudino mūsų protėvius ir prieš šimtmetį. Juk žmogiškos aistros, pagundos ir silpnybės neturi laiko ribos.

Atnaujintame knygos „Elektros boikotas ir kiti pasakojimai apie smetoninę Lietuvą” leidime autorius nukelia į daugiau nei savaitei užtemusį Kauną – protestuodami prieš aukščiausias Europoje elektros kainas miestiečiai gyveno pasišviesdami žibalinėmis lempomis ir žvakėmis. Panardina į smetoninio turgaus šurmulį su visais jo pavojais: išgertuvėmis, muštynėmis, sukčiais ir pakelės plėšikais. Veda kontrabandininkų, per sieną tempiančių raudonųjų svogūnų maišus, mieles, sviestą ar dešras, keliais. Suskaičiuoja, kokių automobilių daugiausia važinėjo tarpukario Lietuvos keliais.

vaikinas stovi apsikabinęs merginą

Dovilė Kucevičienė

Kai meilė brangesnė už gyvenimą

Sugundžius visų geidžiamą turkų milijonierių, laukia ne viena staigmena…

Priverstas sprukti iš Stambulo Ferhatas sėda į pirmą pasitaikiusį lėktuvą, kuris, paaiškėja, skrenda į Lietuvą. Šalia sėdinti Aiva paniškai bijo skristi, tačiau žavus vyras patraukia jos dėmesį ir netikėtai nuramina. Išsiskyrę oro uoste jie, atrodo, niekada nebesusitiks. Tačiau po dar vieno laimingo atsitiktinumo – jie nebesiskiria.

Apimta gaivališkos aistros ir užburta Ferhato jausmingumo, Aiva leidžiasi į jai nebūdingą meilės nuotykį, kuris, deja, greitai baigiasi. Nors paslapčių gaubiamas vyras pažada sugrįžti, tačiau galiausiai dingsta be žinios. O Aivai išskirtinį dėmesį ima rodyti jos bosas…

Negalėdama išmesti iš galvos Ferhato, Aiva paprašo Stambule gyvenančios draugės pagalbos – galbūt ji padėtų surasti mylimąjį ir išsiaiškinti, kas nutiko. Netrukus ją pasiekia stulbinanti naujiena. Ferhatas – turtingiausios ir įtakingiausios Stambulo šeimos galva. Negana to, jis ką tik vedė kitos garsios šeimos atstovę, kuri jau ieško gražiosios lietuvaitės, suviliojusios jos gyvenimo meilę.

Vos išvengusi negailestingo pavydžios Ferhato žmonos keršto, Aiva suvokia, kiek daug visko nežino apie vyrą, kurį pamilo. Bet vieną didelę paslaptį turi ir ji.

Draskomas pareigos šeimai ir meilės Aivai, Ferhatas pasiryžta drastiškam žingsniui. Bet ar rizika ne per didelė?

Dovilė Kucevičienė – lietuviškų meilės romanų autorė, meistriškai gebanti juos pagardinti aistra, netikėtumais, pavojais ir visas negandas įveikiančia meile. Naujas aistros ir intrigų kupinas Dovilės Kucevičienės romanas „Kai meilė brangesnė už gyvenimą“.

nuotaka bėga nuo jaunikio

Indrė Vakarė

Pabėgusi nuotaka

Tai turėjo būti amžiaus įvykis Lietuvoje – vestuvės, kurias instagrame ketino stebėti visa Lietuva. Tačiau lemiamą akimirką nuotaka dingo kaip į vandenį, palikdama svajonių jaunikį ir gausų svečių būrį be žado… Kas atsitiko?

Grafas Aleksandras Rojus niekuomet negalėjo suprasti, kodėl žmonės tuokiasi. Kodėl negalima džiaugtis aistra be jokių įsipareigojimų? Juk žmonės – ne paukščiai Ventės rage… Kam tie žiedai? Aleksandro banko sąskaitose – milijonai, garaže – įspūdinga automobilių kolekcija, o lovoje – vis kita gražuolė. Laisvas kaip paukštis, išvaizdus kaip angelas, puolęs kaip velnias… Iškalbingas, sąmojingas, ironiškas grafas Rojus – tikra bėda moterims, bet jo nutempti prie altoriaus nepavyko dar nė vienai.

Tačiau vyrui, kurio širdies neįmanoma sudaužyti, nes joje po devyniais užraktais slepiasi kaltė dėl paslaptingos tėvo žūties, likimas ruošia siurprizą… Doloresa – patraukli moteris, bet visiškai ne jo skonio. Kukli kepyklėlės savininkė, darbšti vyriausioji iš keturių seserų. Dar daugiau – ji uždrausta, nes netrukus sumainys žiedus su Aleksandro pusbroliu Roku – verslo partneriu ir garsiausiu Lietuvoje nuomonės formuotoju.

Joks vyras nėra labiau netinkamas jausmams, kurie netikėtai įsižiebia Doloresos širdyje. Ugnis ir protą temdantis jaudulys. Troškimas nors kartą padaryti gyvenime kažką beprotiško. Žavėtis šiuo vyru – tai tas pats, kas gulti su draugišku liūtu į vieną guolį tikintis, kad užsimiršęs jis tavęs nesuės.

Kur veda aistra grafui Rojui – pavojingiausiam vyrui bet kurios moters širdžiai? Ar Doloresa pasiruošusi paaukoti viską, kuo gyvenime tikėjo? Ir svarbiausia… Ar pagaliau tas, kuris visada išlaiko šaltą protą, pasiduos jausmams, kurie ištirpdys ledus jo širdyje?

vyras su mergina susikabinę rankomis eina paplūdimiu

Aistė Šopa

Mano mačo iš Meksikos

Ar tolimų kraštų ir naujų patirčių bei kelionių troškimas gali būti stipresnis už meilę? Ar svečioje šalyje užgimę jausmai gali atlaikyti visus išbandymus? O gal meilė gali priversti sugrįžti į gimtinę?

Audringi nuotykiai, nuostabūs egzotiškosios Meksikos vaizdai, stiprūs jausmai ir skaudūs nusivylimai, praradimai ir atradimai debiutiniame Aistės Šopos romane „Mano mačo iš Meksikos“.

Airijoje gyvenanti ir studijuojanti Aistė ruošiasi vykti į svajonių šalį Meksiką atlikti praktikos. Tuo visai nesidžiaugia jos vaikinas Gustavas. O ir pats likimas, rodos, yra prieš šį sumanymą. Jau pirmosios kelionės akimirkos nesėkmingos: skrydis į Meksiką per JAV, o mergina neturi šios šalies vizos, todėl į lėktuvą nepatenka. Gustavas apsidžiaugia – jo mylimoji niekur nekeliaus, liks su juo Airijoje. Tačiau Aistė nepasiduoda – ji susitvarko dokumentus ir jau po savaitės atsiduria savo svajonių šalyje.

Ištrūkusią iš ūkanotos Airijos Aistę svaigina ne tik karšta Meksikos saulė, bet ir kitoks – spalvingas, visiškai nenuspėjamas – gyvenimas, ją supa bohemiški ir linksmi draugai…

Ramusis Gustavas bando išsaugoti jų santykius. Žinodamas, kiek karštakraujų meksikiečių sukiojasi aplink jo merginą, jaunuolis neištveria ir skrenda pas ją. Tačiau Aistę jau pavergė laisvės pojūtis – su Gustavu jai tiesiog nuobodu…

Gal po praktikos mergina nuspręs likti Meksikoje, kur nauji draugai ir naujos patirtys kursto naujus jausmus? Tačiau ar viskas taip paprasta? Ar atostogų romanas išlaikys visus išbandymus?

Kitame pasaulio gale, Lietuvoje, Andrius išlydi savo sužadėtinę Laurą iš gimtosios Klaipėdos į Vilnių. Ir čia atstumas daro savo juodą darbą. Likęs vienas jis pasineria į viengungiškus malonumus: vakaroja vyninėje, medžioja ir… netikėtai sutinka geriausią vaikystės draugę. Vis daugiau laiko jie praleidžia kartu…

Verified by MonsterInsights