Pavasario naujienos Vaikų skaitykloje/balandis

kiškis ir voverė sėdi už stalo, o ant jo arbatinukas stovi

Agnė Kairienė

Dingęs arbatinukas

Kiškis Greitapėdis ir Voverė Rudaskruostė – geriausi draugai. Jų bičiulystė tokia stipri, kad, regis, niekas jų neišskirs!

Tačiau gyvenime nutinka visko… Kas galėjo pagalvoti, kad du šaunūs bičiuliai ims ir susipyks dėl tokio paprasto dalyko, kaip ARBATINUKAS?

Tai pamokantis pasakojimas apie draugystę, pyktį, netikėtus atsitiktinumus ir būdus susitaikyti bei drauge išspręsti visas kylančias problemas.

Galbūt ši knyga ir jus įkvėps draugiškai susėsti ir taikiai atsigerti arbatos!

Geriausi draugai Kiškis Greitapėdis ir Voverė Rudaskruostė sumano drauge atidaryti kepyklą. Jiedu taip puikiai sutaria, kad nė negalvoja, jog kada nors galėtų susipykti. Deja, vienas nelaimingas atsitiktinumas sukiršina draugus taip, kad išsaugoti bičiulystę atrodo beveik neįmanoma. Paveikslėlių knyga apie žvėrelių tarpusavio santykius suteiks progų vaikams padiskutuoti apie draugystę, pyktį, būdus susitaikyti ir išgirsti vieniems kitus.

du vaikai stovi, už jų pabaisa su kardu

Oskar Kallner, Karl Johnsson

Imperijos paveldėtojai 1. Kelionė prasideda

„Kelionė prasideda“ – jaudinanti mokslinės fantastikos knygų serijos „Imperijos paveldėtojai“ pirmoji dalis. Šioje kosminėje istorijoje netrūks neįtikėtinų nuotykių, tamsių paslapčių ir baugių susitikimų su nežinomybe.

Vieną vakarą mįslingai dingsta Alisos ir Elijo mama. Tai įvyksta po barnio su jų tėčiu, todėl šis tampa įtariamuoju ir jį sulaiko policija. Vaikai žino, kad tėtis nė už ką nenuskriaustų mamos, todėl skuba jos ieškoti į Lunseno mišką, kuriame ji dirbo prieš dingdama. Jie net neįtaria, kokie pavojingi nuotykiai ir paslaptys jų laukia…

Grėsmingi keistos išvaizdos padarai, ateivių erdvėlaiviai, paslaptinga ir nežemiška mamos praeitis – visa tai akimirksniu pakeičia ligtolinį vaikų gyvenimą, bet nė kiek nesumažina ryžto surasti mamą kosmoso platybėse.

du berniukai ir pabaisa sėdi už šviečiančio rutulio

Oskar Kallner, Karl Johnsson

Imperijos paveldėtojai 2. Geležinė rožė

„Geležinė Rožė“ – antra mokslinės fantastikos knygų serijos „Imperijos paveldėtojai“ dalis. Šioje kosminėje istorijoje netrūks pavojingų, kvapą gniaužiančių nuotykių ir netikėtumų.

Neseniai išsiaiškinę visą tiesą apie savo nežemišką kilmę, Alisa ir Elijas skrieja per galaktiką su erdvėlaivio „Rimtis“ įgula. Jų tikslas – pasiekti Geležinę Rožę, kosminę stotį, kur su savo erdvėlaiviu „Madukaras“ prisišvartavo priešai, pagrobę vaikų mamą.

Išlaisvinti ją nebus lengva, priešų kosminį laivą saugo šimtai kraojų karių ir sargybinių. Alisa ir Elijas kartu su „Rimties“ įgula suplanuoja gelbėjimo operaciją, bet staiga viskas pasisuka netikėta linkme…

2020 m. pasirodžiusi knygų serija „Imperijos paveldėtojai“ Švedijoje iškart sulaukė daugybės jaunųjų skaitytojų dėmesio, teisės versti šį kūrinį jau parduotos kelioms šalims.

triušis važiuoja dviračiu su priekaba pilna sodo įrankių

Triušis sodininkas

Triušis Barnabas puikiai išmano sodininkystę ir daržininkystę, mielai augina gėles ir prieskonines žoleles, bet nemėgsta vykdyti paikų, jo nuomone, nurodymų ir tada ima maištauti, nors merui toks sodininko elgesys nepatinka (tiesa, jis nežino, kad miestelis skendi gėlėse Barnabo dėka). Triušis geraširdis ir paslaugus, o kai draugai prašo pagalbos, Barnabas niekada neatsisako padėti, kadangi jam tiesiog malonu daryti gera. Ši knyga – apie mielo triušio sodininko nuotykius (ir kovų su dirbtinėmis gėlėmis miesto sode).

asiliukas žaidžia su vaikais

Asiliukas Žibulis

Žibulis – labai dailus ir meilus asiliukas. Jis mėgsta žaisti su vaikais ir be galo laimingas, kai jie jį glosto (bet nelabai patenkintas, kai bučiuoja). Žibuliui linksma, kai vaikai juokiasi, ir liūdna, kai vaikai verkia. Jis visada pasiruošęs ateiti vaikams j pagalbą, nes jie dar maži, dar daug ko nežino ir tik pradeda atrasti pasaulį. Žibuliui labai patinka pasivaikščiojimai su šeimininku: juodu eina į pajūrį, kur klykauja žuvėdros, ir į laukus, kur žydi gėlės, plasnoja drugiai ir gyvena nematomas (bet girdimas) šeimininko vaikystės draugas aidas. Žibulis mano, kad pasaulis gražus ir spalvingas, kad norai išsipildo ir kad gyventi smagu.

berniukas groja gitara ant scenos

Jeff Kinney

Nevykėlio dienoraštis 17. Šlovės kaina

Gregui tenka įsitikinti, kad kelias į šlovę ir populiarumą grįstas sunkumais.

Sutikęs padėti brolio Rodriko roko grupei, Gregas nenutuokia, į ką veliasi. Netrukus jis ima suprasti, kad repeticijos iki išnaktų, koncertai už dyką, tarpusavio kivirčai ir sunkumai dėl pinigų stokos – tai rokerių kasdienybė.

Ar pavyks Gregui padėti „Prikrauto vistiklo“ grupės nariams tapti ne įsivaizduojamomis, o tikromis garsenybėmis? O gal daug laiko leisdamas su Rodriko grupe supras, kad šlovės kaina vis dėlto per didelė?

skrenda žmogus su apsiaustu

John Flanagan

Žvalgo mokinys 15. Dingęs princas

Galikos karalius Filipas atvyksta pas karalių Dankaną prašyti pagalbos. Valdžios ištroškęs baronas paėmė įkaitu jo sūnų, ir Filipas pageidauja, kad Dankanas pasiųstų žvalgą, kuris išvaduotų jaunuolį.

Vilis su Made puikiai tam tinka. Apsimetę keliaujančiais artistais – tėvu ir dukra – jie nesukeldami įtarimų pateks į de Falė pilį, kur laikomas princas.

Tačiau Galikoje jų laukia pavojai: ginkluoti plėšikai, baisi audra ir paslaptingas seklys. Ar žvalgams pavyks visa tai įveikti ir surasti princą?

Jei taip, kaip jį išgelbėti iš piktojo barono Lasinji?

New York Times bestseleriu tapusioje serijoje „Žvalgo mokinys“ – dar vienas įtemptas pasakojimas apie žvalgą Vilį ir jo bebaimę mokinę „Dingęs princas“.

miške tamsoje sėdi mergaitė tarp žolių

Aurelija Savickienė

Akys

Knygos „Akys“ veikėjai niekada negyveno – jie nėra realūs. Tačiau papasakoti įvykiai skaitytojui bus girdėti. Lietuviai tai patyrė iš tikrųjų. Patyrė žmonės, kurie savo prisiminimais pasidalijo su autore. Šiame istoriniame romane XX a. Lietuvos praeities įvykiai skleidžiasi per vienos šeimos išgyvenimus: Pirmasis ir Antrasis pasauliniai karai, okupacija, tremtys, lageriai, partizanai, rezistentai… Visos istorijos, paremtos tikrais liudijimais, iškyla išgalvotų knygos herojų gyvenimuose.

Amerikos lietuvės sesės Amanda ir Andželika pirmą kartą atvyksta į tėvynę praleisti vasaros kaime. Čia mergaičių laukia ne tik atostogų nuotykiai su naujais draugais, bet ir artima pažintis su šeimos istorija bei skaudžiais XX a. įvykiais, nulėmusiais ir Lietuvos, ir visos šeimos likimą. Prosenelės Magdutės pasakojime atgyja prisiminimai apie Pirmąjį ir Antrąjį pasaulinius karus, sovietų okupaciją, tremtį, rezistenciją ir begalinę kovotojų už laisvę meilę tėvynei. Klausydamos sudėtingos šeimos istorijos mergaitės susipažįsta su sau brangių žmonių praeitimi, išgirsta anksčiau nežinotų detalių apie Lietuvos kovą už laisvę ir atranda savo šaknis. Istorinis romanas skirtas vidutinio ir vyresnio mokyklinio amžiaus skaitytojams, tačiau sudomins ir suaugusiųjų auditoriją.

mergaitė kalba miniai per garsiakalbį

Kimberly Brubaker Bradley

Kovos žodžiai

Dainė žino, kad visada gali pasikliauti Suke. Ji – ne tik vyresnioji sesuo, bet ir rūpestinga vilkė, visuomet pasiryžusi ginti jaunėlę. Kai jų mamą uždarė į kalėjimą, Sukė buvo šalia Dainės. Kai mamos sugyventinis jas parsivežė namo, Sukė buvo šalia. Kai jis padarė kai ką tokio baisaus, kad abi mergaitės turėjo sprukti iš namų, Sukė taip pat buvo šalia. Vyresnioji sesuo gynė Dainę kaip vilkė. Bet Sukės nesaugojo niekas.

Tai jaudinanti istorija apie dviejų seserų draugystę ir negandas, kurių neturėtų patirti nė vienas vaikas. Tai pasakojimas apie tai, kaip pakilti, kad ir kas būtų nutikę, ir rasti savo kovos žodžius. Yra dalykų, apie kuriuos negalima tylėti. Apie juos reikia kalbėti garsiai.

Ši knyga „Kovos žodžiai“ – tai įtaigus ir stiprus pasakojimas apie dvi viena kitą stipriai mylinčias seseris, patyrusias ne vieną vaikystės traumą. Dešimtmetė Dainė visuomet kliovėsi Sukės stiprybe, tačiau ilgą laiką nė nenutuokė, ką iš tiesų teko išgyventi vyresniajai seseriai. Kūrinyje kalbama apie itin skaudžias problemas, paliečiamos savižudybės, nepilnamečių seksualinio išnaudojimo, smurto prieš juos temos, tačiau autorė geba sunkius dalykus aprašyti jautriai, subtiliai, su užuojauta ir netgi humoru. Knyga skirta vaikams ir paaugliams nuo 10 metų, tačiau ji bus vertinga ir suaugusiam skaitytojui.

vyras stovi jūroje iki pusės vandenyje ir mato tolumoje žmogų ant uolos

Frances Hardinge

Gelmių šviesa

Povandeniniai Miriado dievai tokie pat tikri, kaip krantų linijos ir srovės, ir tokie pat negailestingi, kaip vėjai ir verpetai. Bet vieną dieną dievai susikovė, jie draskė vieni kitus į gabalus, žuvo šimtai salyno gyventojų, o Miriadas pasikeitė amžiams.

Nuo tų įvykių praėjo daug metų. Gyvenimas Miriado salyne tęsiasi lyg niekur nieko, nors dar ne visi pamiršo, ką reiškia bijoti jūros ir saugotis dievų pykčio. Kreivose Slapūnės Svajos gatvelėse gyvena Harkas ir geriausias jo draugas Jeltas. Kad išgyventų, berniukai pasitelkę visą išmonę ieško gėrybių, kurias būtų galima parduoti: šukuoja paplūdimius, nardo jūroje, rankiodami dievų relikvijas. Tačiau po vandeniu kai kas nerimsta ir kviečia narsuolius leistis į paieškas. Tas kai kas labai vertingas. Ir labai pavojingas.

Tai, kas pavojinga ir kelia siaubą, taip pat ir nenumaldomai traukia. Tačiau kartais baimė yra šis tas daugiau nei tik vaizduotės padarinys. Kai kurios legendos pernelyg didingos, o paslaptys – pernelyg šiurpios, kad nugrimztų į užmarštį.

Harkas ir Jeltas – našlaičiai, besisukantys kaip išmano, kad išgyventų. Jie visada buvo kaip broliai. Kai vienas papuola į bėdą, kitas tuoj pat skuba į pagalbą. Tačiau ne vieną tamsią paslaptį saugantis Jeltas iš Harko nuolat reikalauja daugiau, nei įmanoma. Sykį jūros gelmėse rastas lobis pakeičia vaikinų gyvenimus. Jiems ima aiškėti šiurpios paslaptys apie kadaise gimtąjį salyną valdžiusius jūrų dievus, o tai, kas atrodė neįmanoma, pamažu ima virsti realybe. Tai įspūdingas, kvapą gniaužiantis romanas apie sudėtingą dviejų jaunuolių draugystę, ypatingą pagarbą užsitarnavusius jūros pabučiuotuosius, dėl nuolatinio nardymo praradusius klausą, monstriškas dievybes, tamsias paslaptis vandenyno gelmėse bei kartais gąsdinančią žmonių bei dievų prigimtį. Kūrinyje dera laukinė autorės fantazija, unikali mitologija, siaubo elementai bei ryškūs veikėjų portretai.

pabaisa

Thomas Taylor

Pašmėklis

Sena Jūros Mėlio legenda byloja apie siaubingą būtybę Pašmėklį, pasirodančią kiekvieną Vaiduoklių naktį. Sakoma, kad jos išvakarėse būtina uždegti kreivažvakes, o lėlininkas turi kaip auką siaubūnui surengti šešėlių teatro pasirodymą. Kitaip niekas neatbaidys Pašmėklio ir įvyks kai kas labai, labai baisaus.

Herbertas ir Violeta ketina viską sužinoti apie šią šiurpią legendą. Jų laukia pavojingas ir nepamirštamas nuotykis.

Jūros Mėlis – mažas ir jaukus pajūrio miestelis, tačiau tai nėra paprastas kurortas. Iš tiesų jį gaubia legendos ir paslaptys, kurias pasiryžta išsiaiškinti du vaikai – prieš dvylika metų dingusių tėvų ieškanti Violeta bei viešbučio radinių biuro prižiūrėtojas Herbertas. Šįkart nuotykių ieškotojų dėmesį patraukė sena miestelio legenda apie Pašmėklį – baugią būtybę, grobiančią žmonių šešėlius. Ar tai tikrai tik pasakojimas?

paauglio kojos apautos sportiniais bateliais

Marie-Aude Murail

Oh, boy!

 „Oh, boy!“ – be galo šmaikšti, juokinga, audringa, o kartu ir jautri, gerumo kupina istorija apie keturių brolių ir sesių Morlevanų gyvenimą likus našlaičiais.

– Pone Morlevanai, kaip vyresniajam broliui, mes nusprendėme patikėti jums jaunųjų Morlevanų globą.
– Kas čia per daikčiukas ta globa?

Oh, boy! – išsprūsta iš lūpų Bartelmi kiekvieną kartą, kai įvykiai pranoksta jo patirtį. O dabar jie tiesiog griūte užgriūva kartu su dviem netikromis seserimis ir broliu. Po tėvų netekties vaikai prisiekė, kad visuomet bus kartu, tad viliasi pas savo didįjį, lyg iš dangaus netikėtai nukritusį brolį rasti naujus namus.
Oh, boy! Bus linksma!

Verified by MonsterInsights