Apie trubadūrus Rusijoje: prof. Lina Vidauskytė atidarė 6-ąjį Virtualios filosofijos skaityklos sezoną

Balandžio 12 d. įvyko jau 6-ąjį sezoną vykstančios Virtualios filosofijos skaityklos atidarymas. Ši skaitykla – Molėtų viešosios bibliotekos sumanytas projektas, gimęs griežtų karantino suvaržymų metu. Pandemijos metu Virtuali filosofijos skaitykla tapo platforma, kurioje žmonės, nepriklausomai nuo jų išsilavinimo, amžiaus, profesijos, gyvenamosios vietos, gali susitikti tam, kad padiskutuotų įvairiomis filosofinėmis temomis. Čia paskaitas yra skaitę prof. dr. Gintautas Mažeikis, kultūrologė Dalia Staponkutė, doc. dr. Jonas Dagys, etc.

Šį kartą sezoną atidarė skaityklos kuratorė prof. Lina Vidauskytė. Atsiremdama į nūdienos aktualijas, dalyviams ji skaitė paskaitą „Trubadūrai Rusijos imperijoje arba poetai nelaisvėje“. Prasidėjus karui Ukrainoje kritiškiau imta žvelgti ne tik į Rusijos politikų kalbas, ekonominius žaidimus, bet ir menus – teatrą, literatūrą. Todėl neretai kyla klausimus – kodėl ir kuo kalti poetai, rašytojai? Ypač tie kūrėjai, kurie gyveno ir kūrė XIX ar XX amžiuje. Vakarų valstybių kolonijinė mintis ir politika seniai revizuojama, o štai Rusijos imperijos šlovintojai – poetai, rašytojai, dramaturgai – išvengė šios revizijos. Paskaitoje buvo kalbama apie Rusijos imperijos savimonės skleidėjų kūrybą (A. Puškiną, F. Dostojevskį, J. Brodskį ir kt.)

Virtuali filosofijos skaitykla vyks kiekvieną trečiadienį. Skaitytojų laukia viso 10 susitikimų, kurių metu bus aptariami savaitės skaitiniai. Kiekvieną savaitę adresu skaityklamoletai@gmail.com užsiregistravę dalyviai gaus skaityklos kuratorės, filosofės prof. Linos Vidauskytės parinktą tekstą, kuris bus pristatomas ir aptariamas susitikimo metu.

Kviečiame visus susidomėjusius prisijungti prie Virtualios filosofijos skaityklos, kuri yra nemokama, neįpareigojanti (kiekvienas dalyvis pasirenka pats, ar jis nori aktyviai dalyvauti diskusijoje, ar nori pasiklausyti kitų), bet neabejotinai praturtinanti ir skatinanti pamąstyti apie įvairius dalykus, procesus ir reiškinius kitu kampu.

Registracija į skaityklą: skaityklamoletai@gmail.com

Užsiregistravę gausite savaitės tekstą ir nuorodą trečiadienio prisijungimams.

Projektą „Virtuali filosofijos skaitykla“ dalinai remia Lietuvos kultūros taryba.

Partneriai: Molėtų gimnazija, Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka, Rokiškio r. sav. Jono Keliuočio viešoji biblioteka, Zarasų r. sav. viešoji biblioteka, Molėtų rajono savivaldybė.

Molėtų viešosios bibliotekos informacija

Verified by MonsterInsights