Ką pasakė Albert Camus Švedijoje?

6 – ąjį filosofės, prof. dr. Linos Vidauskytės kuruojamos Filosofijos skaityklos sezoną tęsėme skaitydami ir diskutuodami apie Albert Camus kalbą, sakytą Švedijoje.

Prancūzų rašytojas, dramaturgas, filosofas egzistencialistas Albert Camus (1913-1960) Nobelio literatūros premiją gavo 1957 metais. Įprasta praktika po premijos įteikimo yra skaityti paskaitą, kurioje apdovanoti autoriai apibendrina savo kūrybos kelią, pristato įkvėpimo šaltinius, esmines kūrybos idėjas ar klausimus. Šis proginis žanras suteikia galimybę pažvelgti į autoriaus gyvenimo ir kūrybos visumą glausta forma. Tokia forma, kurią suteikia pats apdovanotasis. Camus savo paskaitoje apibendrina savo požiūrį į Europos situaciją, meno ir tikrovės santykį, Vakarų kultūros paveldo problemas. Paprastai skaitytojai į tokias kalbas atidžiai žvelgia tik tuomet, kuomet yra įteikiama Nobelio premija. Vėliau dėmesys nuslopsta. Tačiau toks požiūris visai nereiškia, kad Nobelio paskaita tampa nieko mums nebesakančia. Priešingai, ji leidžia kitomis akimis pažvelgti į rašytojo kūrybą ir jo pažiūras.

Kviečiame visus norinčius prisijungti prie Virtualios filosofijos skaityklos ir apie tai padiskutuoti.

Registracija į skaityklą: skaityklamoletai@gmail.com. Užsiregistravę gausite savaitės tekstą ir nuorodą prisijungimui.

Projektą „Virtuali filosofijos skaitykla“ dalinai remia Lietuvos kultūros taryba.

Partneriai: Molėtų gimnazija, Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka, Rokiškio r. sav. Jono Keliuočio viešoji biblioteka, Zarasų r. sav. viešoji biblioteka, Molėtų rajono savivaldybė.

Molėtų viešosios bibliotekos informacija

Verified by MonsterInsights