Pavasario naujienos Vaikų skaitykloje/gegužė

berniukas mažasis piratas

Marius Marcinkevičius

Mažasis Piratas ir didysis lobis

Didis išradėjas profesorius Proto Gumbas sukūrė kiaulių uodegėlių atsuktuvą, chachatroną, minčių radiją, sapnų grotuvą, bet labiausiai mėgo viską kryžminti: jo sode augo ir ankštinės vynuogės, ir kolabūzai, ir dygliuoti kvapnūs rožiaburokiai. O kartą, sukryžminęs moliūgą ir balionėlį, jis išaugino didžiulį skraidantį moliūgą. Ir nuotykiai prasidėjo!

Kai profesorius su visa komanda pakilo į dangaus platybes, jų laivą užgrobė Mažasis Piratas, bet ne apiplėšė, o įkalbėjo ieškoti didžiojo piratų lobio. Jų laukė gausybė pavojų: baisūs ererykliai, minčių malūno girnos, juodieji sapnų žvejai ir siaubingieji mechanotronai…

Kaip įmanoma juos įveikti? O gal galima apmauti? Ir kas gi yra tas didysis piratų lobis, kur jį surasti?

berniukas skrenda virš miesto, apačioje matosi namai , lakstantis šuo

Ignė Zarambaitė

Užkampynė

Po vieno barnio Elijus palovėj atranda slaptas dureles į UŽKAMPYNĘ. Ak, kokia tai nuostabi vieta! Čia jis gali žvejoti žvaigždes, žaisti su taškuotomis beždžionėmis ir susikurti tokį pasaulį, kokio tik užsinori. Smagiau nebūna!

Bet kartą UŽKAMPYNĖJE įsišėlsta audra ir Elijus įstringa. Ir tik vienas ypatingas žmogus dabar gali jį surasti – mama.

„Užkampynė“ – tai šiltas pasakojimas apie nežabotą vaiko fantaziją ir beribę vaiko ir mamos meilę. Tokią didelę, kad ji užpildo ne tik visą tikrąjį pasaulį, bet ir vaizduotės sukurtuosius.

daug atgijusių grybų miške

Justinas Marcinkevičius

Grybų karas

Ak kaip baravykienė užsinorėjo šilko skaros! Taip stipriai, kad net liepia savo vyrui pulkininkui eiti į karą ir ją parnešti. Vos baravykui pavyksta surinkti šokią tokią kreivą šleivą armiją, nutinka kai kas netikėto… Čiupk knygą ir sužinok, kaip baigsis grybų karas!

Komišką, ydas pašiepiančią poemą sukūrė vienas reikšmingiausių XX a. lietuvių poetų – Justinas Marcinkevičius. Ryškūs veikėjai, dinamiškas siužetas ir lengvai įsimenamas kūrinys topo lietuvių vaikų literatūros klasika, kuria mėgaujasi jau ne viena karta.

vaikai džiunglėse

Jen Marlin

Vėjo raiteliai. Beieškant raudonųjų arų

Šokite į magišką burlaivį „Vėjo raitelis“ kartu su Maksu ir Sofija. Jiedu nuolat susiduria su netikėtais nuotykiais mėgindami išsaugoti gyvūnus bei gamtą!

Maksas ir Sofija pasiruošę leistis į naują kelionę. Vos įlipę į „Vėjo raitelį“, jie akimirksniu atsiduria didžiausiuose pasaulyje atogrąžų miškuose. Čia taip gražu ir tiek daug gyvybės, tačiau nuostabiajai Amazonijai gresia pavojus. Dalis miškų buvo išdeginta, todėl raudonosioms aroms gresia išnykimas… Maksui ir Sofijai kartu su nauju draugu Paulu teks pasukti galvą, kaip galėtų apsaugoti šias gražuoles papūgas ir jų buveines!

„Vėjo raiteliai“ – iliustruotų nuotykinių knygų serija. Knygos supažindina skaityti pradedančius vaikus su tikromis gamtosaugos problemomis. Kiekvieno pasakojimo pabaigoje pateikiami stebinantys moksliniai faktai ir informacija, kaip mes visi galime prisidėti prie gamtos išsaugojimo.

medyje guli susisukusi miegapelė

Przemyslaw Wechterowicz

Dangaus žvaigždelė

Miela istorija „Dangaus žvaigždelė“ džiugins fantastiškomis iliustracijomis ir padės ramiai ir jaukiai nusiteikti prieš miegą.

„Dangaus žvaigždelė“ – jaukus ir šiltas pasakojimas apie tai, kaip mažoji miegapelė atrado nukritusią žvaigždę. Ar pavyks žvėreliui ir dangaus šviesuliui susidraugauti? Ar žvaigždei pavyks grįžti namo? Mažiesiems skirta paveikslėlių knyga ramia pasakojimo tėkme ir įspūdingais piešiniais sužavės ir suaugusįjį skaitytoją.

bėgančių vaikų siluetai

Bitė Vilimaitė

Rojaus obuoliukai

Elzė su tėčiu ilgai kraustosi iš vienos vietos į kitą, kol pagaliau atranda savo tikruosius namus – kaimo sodybą su nuostabia obelimi sode. Elzę, kurią tėtis brangina it rečiausią gėlę, žavi naujieji namai ir juos supanti gamta. Mergaitė dar nenujaučia, kiek čia sutiks naujų žmonių ir kokie netikėti atradimai, potyriai jos laukia.

Knygoje „Rojaus obuoliukai“ spausdinami du svarbiausi Nacionalinės premijos laureatės, trumposios prozos meistrės Bitės Vilimaitės kūriniai vaikams – apysaka „Rojaus obuoliukai“ ir apsakymų rinkinys „Čiuožyklos muzika“.

mergaitė prie plytinės sienos, apaugusios vijokliais

Frances Hodgson Burnett

Paslaptingas sodas


Merė Lenoks yra kaip tik toks vaikas, kuris galvoja bjaurias mintis. Todėl ji nieko nemėgsta ir pati nėra labai mylima. Likus našlaite, mergaitei tenka apsigyventi sename Anglijos dvare, kur ji leidžiasi klajoti koridoriais su gausybe užrakintų kambarių ir painiais sodų takeliais. Ypač ją masina vienas – dešimt metų užrakintas sodas. Merė sutinka ir daugiau panašių į save. Niurgzlys sodininkas kartais net nusisuka ją pamatęs. O dvaro šeimininko sūnų Koliną, neišlendantį iš tamsaus kambario, apima isterija, vos tik kuris tarnas neįvykdo jo norų. Bet štai raundonskruostis Dikenas – visai kitoks. Jį, lyg miško elfą, prisileidžia net paukščiai ir žvėreliai. Atbundanti gamta daro stebuklus ne tik už lango, bet ir širdyje. Kai viskas kruta ir dūzgia, krebžda ir čiulba, suka lizdus ir skleidžia kvapus, sunku voliotis lovoje ir būti piktam.

balti miego avinėliai

Marius Marcinkevičius

Miego avinėliai

„Miego avinėliai“ – tai knyga, padedanti užmigti.

Vieną vakarą berniukas Rokas niekaip negali užmigti. Todėl nutaria išbandyti patį geriausią metodą – skaičiuoti avinėlius. Bet užsimerkus pasirodo, kad visi miego avinėliai išsilakstę kas kur: vienas išskrido į Mėnulį, kitas nusileido į jūros dugną, trečias atsidūrė sapnų ašigalyje…

Skaitydami knygą „Miego avinėliai“ jūs kartu su vaiku leisitės į magišką kelionę po sapnų pasaulį. Klausydami šios pasakos, ieškodami ir skaičiuodami avinėlius vaikai nurims ir lengviau užmigs.

 berniukas vilko ausimis, žvėrys naktį miške

Paul van Loon

Vilkolakiukas Dolfas 15. Mėnulio paslaptis

Dolfas – mielas ir draugiškas berniukas, kuris lanko mokyklą ir gyvena su draugu Timiu ir jo tėvais. Būtų toks kaip ir visi berniukai, bet jis – tikras vilkolakiukas ir per kiekvieną pilnatį pavirsta baltu vilkiuku. Šioje knygoje „Vilkolakiukas Dolfas. Mėnulio paslaptis“ Dolfas ir jo draugai patiria labai keistą nuotykį. Kažkas nutiko mėnuliui ir, žvelgdami į pilnatį, visi ima ką nors baisiai įsimylėti. Tokia vaiduokliška meilė, pasirodo, gali būti pražūtinga. Smagiai Hugo van Looko iliustruota knyga skirta jaunesniųjų klasių moksleiviams, bet patiks ir vyresniems skaitytojams.

ant knygų kruvos tupi krankliai, prie sienos didelė lentyna su knygomis

Andrzej Marek Grabowski

Džonatanas ir Baltasis kranklys

Paslaptingasis Baltasis Kranklys jau šimtmečius laukė šios galimybės. Jis pasiryžęs pagaliau laimėti nesibaigiantį Šviesos ir Tamsos jėgų karą. Baltasis Kranklys turi puikų planą, jam reikia tik prisivilioti pagalbininkų.

Džonatanas – berniukas kaip ir visi kiti. Labai mėgsta žaisti futbolą, kartais užsisvajoja per pamokas. Pykstasi su broliu ir myli jaunesnę sesutę. Nelabai mėgsta padėti mamai, užtat dievina nuotykius. Ir nuolat pakliūva į bėdą. Džonatanas dar nežino, kad jo laukia fantastiškas nuotykis… ir labai didelė bėda.

Džonatanas nuolat pakliūna į bėdą, tad nieko keisto, kad gavo pastabą mokykloje, namie – pylos nuo mamos, o treneris uždraudė jam dalyvauti futbolo varžybose. Tačiau susitikęs kalbantį kovą, kuris padovanoja jam labai įtraukiančią knygą apie ateivius, berniukas išties nustemba. Džonatano laukia įspūdingi ir netikėti nuotykiai. Knyga skirta vidutinio mokyklinio amžiaus vaikams.

apleistame kambaryje ant skrynios tupi varna

Sandra J. Paul

Apleistas namas. Varnų kaimas, 2 knyga

Po mįslingų įvykių gyvenimas Varnų kaime grįžo į senąsias vėžes, nors tik ką ir vėl prasiautė Didžioji audra. Kol suaugusieji vakarėlyje, šeši vaikai smaginasi namuose žiūrėdami filmą. Staiga dingsta elektra ir namą supurto žemės drebėjimas. Vaikai išsigandę žvelgia vienas į kitą, o tada praranda sąmonę.

Atsipeikėjęs šešetas supranta, jog įstrigo apgriuvusiame name. Vaikai neįsivaizduoja, kas jiems nutiko. Negana to, laikrodžiai sustoję, dingo telefonai, o svetainės viduryje stovi paslaptinga medinė skrynia su spyna.

Ir tada skrynia atsidaro…

„Tamsos mokyklos“ tęsinys „Apleistas namas“ žada dar vieną nepaprastai įdomų, mistišką ir šiurpuliukus keliantį nuotykį. Bus sunku atitraukti dėmesį!

žmonių siluetai naktį mieste

Čarlzas Dikensas

Oliverio Tvisto nuotykiai

Nuo gimimo Oliveris Tvistas buvo pasmerktas negailestingam likimui. Augdamas prieglaudoje jis patyrė vien nepriteklius ir žiaurumą. Ūgtelėjęs pabėga, bet geresnio gyvenimo viltis greit subliūkšta. Atsidūręs Londone berniukas papuola į nusikaltėlio Feigano vagių gaujos nagus ir kad išgyventų, yra priverstas tapti kišenvagiu. Nepaisydamas slogių patirčių, pavojų ir žlugdančios neteisybės, Oliveris išlieka geraširdis ir doras, o likimas pagaliau jam atsuka šviesiąją gyvenimo pusę.

Charlesas Dickensas sukūrė nuotykių ir stiprių emocijų kupiną romaną, kuriam nė vienas skaitytojas negali likti abejingas. Rašytojas, pasitelkdamas ironiją bei humorą ir visada stodamas į silpnesniojo, nuskriaustojo pusę, vaizdavo XIX a. Londoną ir jo kriminalinį pasaulį, aštriai kritikuodamas pramonės revoliucijos padarinius visuomenei, neteisybę, sudėtingą vargšų padėtį ir vaikų išnaudojimą.

Knyga „Oliverio Tvisto nuotykiai“ įtraukta į dr. Kęstučio Urbos „Mokiniams rekomenduojamų knygų” sąrašą.

Verified by MonsterInsights