Virtuali filosofijos skaitykla atsisveikina iki rudens

Virtuali filosofijos skaitykla – tai jau 6 sezoną vykstanti, Molėtų r. sav. viešojoje bibliotekoje užgimusi iniciatyva, iš dalies finansuojama Lietuvos kultūros tarybos. Skaityklos principas paprastas – kas savaitę dalyviai gauna po filosofinį tekstą, kurį vėliau aptaria virtualaus susitikimo metu Zoom’e.

Gintaro Stalausko nuotrauka

Šis Virtualios filosofijos skaityklos sezonas prasidėjo balandžio 12 d. ir yra ne vientisas, o skeltas perpus – 5 iš 10-ties numatomų susitikimų jau įvyko pavasarį, o kiti 5 vyks rudenį. Skaityklos naujienlaiškį su tekstais kas savaitę gauna visi užsiregistravę skaitytojai, kurie pagal galimybes įsijungia į kassavaitinius susitikimus-tekstų aptarimus. Susitikimų temos ir skaitiniai skaityklos kuratorės prof. Linos Vidauskytės parenkami atsižvelgiant į istorinį laikotarpį, aktualumą skaityklos lankytojams; labai dažnai šie tekstai kviečia permąstyti nūdienos aktualijas ir šurmulį visuomenėje keliančias problemas. Šį sezoną be 3 kuratorės moderuojamų susitikimų taip pat suorganizuotos ir dvi atviros paskaitos, kurių metu yra suteikiama vieša prieiga, leidžianti dalyvauti ir pirmą kartą apie skaityklą girdintiems. Kassavaitinių susitikimų metu jau buvo skaitomi Albert Camus, Česlovo Milošo ir Isaiah Berlino tekstai, o porą jau įvykusių paskaitų vedė filosofė, VDU profesorė ir jau minėta skaityklos kuratorė Lina Vidauskytė, pasakojusi apie poetus karo akivaizdoje ir filosofas bei muzikantas dr. Algirdas Fediajevas, analizavavęs, kodėl alternatyvi muzika yra svarbi filosofijai.

Skaitykla prasidėjo 2020-ųjų pavasarį, kuomet karantinas gan drastiškai pakeitė daugelio gyvenimo būdus. Bibliotekos taip pat ne išimtis – veiklos galėjo tęstis tik kitu formatu, kurį ir reikėjo surasti. Šiuo atveju susitikimus nuotoliu galima laikyti nemažu žingsniu į priekį plečiant biblioteką už fizinių jos pačios ribų, nes virtualumas – vienas didžiausių šios skaityklos privalumų: į ją galima prisijungti iš bet kur, kur tik siekia interneto ryšys. Čia turi galimybę susirinkti visi, norintys geriau suprasti save ir pasaulį, gvildenti aktualias, įdomias, nepažintas filosofines temas.

Virtualią filosofijos skaityklą nuo pat jos pradžios kuruoja filosofė prof. dr. Lina Vidauskytė, su kurios pagalba skaitytojų grupė gilinasi į filosofinius tekstus įjungdama vizualiuosius menus ir savo gyvenimo patirtis. Į skaityklos susitikimą taip pat prisijungia ir visada diskusijai pasiruošęs filosofas prof. dr. Tomas Sodeika. Gauti skaitinius bei gaires ir dalyvauti prisijungiant prie virtualių susitikimų gali visi norintys nepriklausomai nuo amžiaus, išsilavinimo. Tai matoma ne tik teorijoje, bet ir praktikoje: skaitykloje dalyvių amžius varijuoja nuo gimnazistų iki senjorų, o ir prisijungiama iš įvairiausių vietų – iš gatvės, autobuso, ligoninės, metro, vienuolyno. Skaitykla taip pat draugiška ir intravertams, ir ekstravertams – prisijungus norint galima įsitraukti į bendrą diskusiją ar tiesiog palaikyti patogią sau distanciją klausantis diskutuojančiųjų.

Virtuali filosofijos skaitykla iš naujo suaktualiną ir skatina skaityti bibliotekos fonde esančius tekstus, asmeninį dalyvių tobulėjimą, bibliotekos darbuotojų įgūdžius dirbant virtualioje erdvėje, organizuojant renginius joje. Skaityklos išliekamoji vertė akivaizdi, nes jos veikla tęsiama būtent skaitytojų pageidavimu.

Prie skaityklos kviečiame prisijungti visus susidomėjusius. Skaitykla yra nemokama, neįpareigojanti (kiekvienas pasirenka pats, ar jis nori aktyviai dalyvauti diskusijoje, ar nori pasiklausyti kitų), bet neabejotinai praturtinanti ir skatinanti pamąstyti apie įvairius dalykus, procesus ir reiškinius kitu kampu.

Registracija į skaityklą: skaityklamoletai@gmail.com. Užsiregistravę gausite nuorodą prisijungimui.

Dėl ištraukų kreiptis el.paštu: skaityklamoletai@gmail.com

Organizatorius – Molėtų rajono savivaldybės viešoji biblioteka.

Projektą dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Partneriai: Molėtų gimnazija, Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka, Rokiškio r. sav. Jono Keliuočio viešoji biblioteka, Zarasų r. sav. viešoji biblioteka, Molėtų rajono savivaldybė.

Molėtų viešosios bibliotekos informacija

Verified by MonsterInsights