„Gyvenau Vinco Mykolaičio-Putino gyvenimu“: rašytoja Aldona Ruseckaitė bibliotekoje pristatė romaną „EMMI“

Gegužės 11 dieną Molėtų viešojoje bibliotekoje svečiavosi gerai Lietuvoje žinoma bestselerių autorė Aldona Ruseckaitė. Turiningą susitikimą simboliškai – mat knygoje „EMMI” aprašomas Vincas Mykolaitis-Putinas itin mėgo muziką – pradėjo Molėtų menų mokyklos suaugusiųjų skyriaus smuikininkių kvartetas (vadovė Rūta Vyšniauskienė).

Rašytoja pasakoja, jog tokį jos pomėgį paskatino darbas Maironio lietuvių literatūros muziejuje. Čia ji susipažino su archyvais ir, atradusi juose tiek įdomių dalykų, viską sudėjo į knygą „Šešėlis JMM. Maironio gyvenimo meniniai biografiniai etiudai”. Kitos asmenybės, apie kurias ji rašė (Žemaitė, Salomėja Nėris, Vytautas Mačernis) taip pat sekė vienas paskui kitą tiesiai iš archyvų. Taip nutiko ir su Vincu Mykolaičiu-Putinu – šis pažinojo Maironį, S. Nėrį, V. Mačernį, A. Nyką-Niliūną ir visus aktyviuosius ano laiko Lietuvos kultūros lauko veikėjus.

Besigilindama į poeto gyvenimą autorė tarsi savaime rado bendrą vardiklį, kuris padėjo įsijausti į jo gyvenimą. Tai buvo Suvalkija. Rašytojo vienišumą, pesimizmą, individualumą, gan šaltus santykius šeimoje A. Ruseckaitė sieja su suvalkietiškos šeimos sankloda – pasak jos, ten per daug nelendama į dūšią.

Pokalbio vedėjos bibliotekos darbuotojos Anželikos Laužikienės paklausta apie nesenai viešojoje erdvėje nuskambėjusius V. M.- Putinui skirtus „tyliojo lietuvio” epitetus, rašytoja pastebi, jog kalbama neįsigilinus – rašytojas teigęs, jog sovietinė cenzūra yra pati baisiausia cenzūra, jo eilės persmelktos egzistenciniu skausmu, o Baly Sruogą jis net pats bandęs „ištraukti” iš vokiečių nagų užkalbėdamas universitete dirbusį vokietį akademiką.

Apie ateities planus A. Ruseckaitė kalba nedrąsiai. Pasakoja radusi įdomią asmenybę, tačiau vis dar neapsisprendžia, ar tai bus ta, apie kurią pasiryš rašyti. Taip pat autorė suintriguoja pasakiusi, jog ne visi V. M.-Putino archyvai yra išnarstyti – galimai iki 2040-ųjų nejudinamuose raštuose yra dienoraščiuose iki šiol nerastas laiko tarpsnis, tad analizavimo dar tikrai bus.

Po itin įdomaus pokalbio buvo ir klausimų iš salės, o iki autorės išsirikiavo ištikimų skaitytojų eilutė, laukiančių autografo. Dėkojame visiems susirinkusiems, smuikininkių kvartetui ir rašytojai Aldonai Ruseckaitei!

Molėtų viešosios bibliotekos informacija

Algimanto Pečiukaičio nuotraukos.

Verified by MonsterInsights