Bibliotekoje svečiavosi Marius Ivaškevičius: „Jeigu norit pamatyti gražiausią Lietuvos vietą – važiuojam į Molėtus.“

Gegužės 20 dieną, kaitrią pavasario popietę bibliotekoje vyko jaukus ir įdomus susitikimas su rašytoju, dramaturgu Nacionalinės ir kitų premijų laureatu, itin aktyviu visuomenės ir kultūros lauko veikėju, kraštiečiu Mariumi Ivaškevičiumi.

Susitikimą organizavo ir vedė bibliotekos darbuotoja Jolanta. Kaip įžangą į renginį muzikinį kūrinį svečiui ir žiūrovams dovanojo jaunieji Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos smuikininkai, vadovaujami mok. Gintvilės Vitėnaitės. Publika taip pat susirinko gausi ir marga: salėje sėdėjo tiek su M. Ivaškevičiumi šviežiai mokyklinėje programoje susipažinę, tiek jau ne vieną jo knygą skaitę ir, galimai, matę rašytojo vaikystės ir jaunystės metus Molėtuose kraštiečiai.

Pokalbio metu M. Ivaškevičius pasakojo, jog jau 50 metų negalintis atsiplėšti nuo Molėtų. Nuo mažumės jis sakosi laviravęs tarp sostinės ir gimtojo miesto, mat giminaičiai iš Vilniaus atostogaudavo Molėtų krašte, o jis tuo tarpu atvirkščiai – važiuodavo laiko leisti į Vilnių. Visgi Molėtus rašytojas mini kaip vietą, į kurią grįžta atsigauti energetiškai: čia žinomi visi užkaboriai, kiekvienas medis pažįstamas. Jis pastebi, kad per pastaruosius 10-15 metų Molėtai išsikeitė taip stipriai, jog tapo vienu iš gražiausių Lietuvos miestelių – čia nuostabi gamta, norisi kraštą rodyti svečiams.

Paklaustas, kaip išlaiko puikius ir artimus santykius su tėvais, dramaturgas sako nesuprantąs, kaip būtų įmanoma suardyti tokį harmoningą ryšį. Santykius su tėvais, vaikais, partneriais jis laiko kertine gyvenimo dalimi ir vadina maža oaze, kurioje gyvena žmogus.

Susitikimo metu buvusi M. Ivaškevičiaus klasės auklėtoja Zina Tutinienė pasakojo apie jo krėstas eibes, pirmuosius literatūrinius bandymus, publikacijas, išradingumą ir aktyvumą dar būnant mokykloje. Vedėja Jolanta minėjo, kad rašytojas vaikystėje svajojo būti atronomu, o jis pats pastebėjo, jog ši svajonė augo iš to pat kamieno kaip ir noras rašyti – abi yra genamos smalsumo kažkam nepažintam.

Dėkojame Mariui Ivaškevičiui už jaukų susitikimą, jauniesiems smuikininkams ir jų mokytojai už puikų atlikimą, Jolantai už renginio organizavimą bei visiems susirinkusiesiems.

Molėtų viešosios bibliotekos informacija

Algimanto Pečiukaičio nuotraukos.

Verified by MonsterInsights