4 rašytojos į Molėtų kraštą atvyko kūrybinių atostogų

Į Molėtų kraštą gyventi ir kurti atvyko trečiąkart vykstančios rašytojų rezidencijų programos dalyvės: Gintarė Adomaitytė, Rasa Milerytė, Rūta Suchodolskytė ir Svitlana Kostrykina.

Šiemet rašytojų rezidencijų programa „Parašyta Molėtų krašte” vyks du kart per vasarą – birželį ir rugpjūtį. Rezidencijos trukmė – savaitė, per kurią rašytojai turės galimybę kurti, toliau plėtoti ir tiesiog pasinerti į kūrybinį rašymo procesą.  Rašytojų rezidencijų programą sukūrė ir vykdo Molėtų rajono savivaldybės viešoji biblioteka.

Projekto tikslas – turtinti literatūrinį Molėtų žemėlapį vedant dialogą tarp molėtiškių ir į rezidencijas atvykusių autorių. Šią programą remia Lietuvos kultūros taryba.

Gintarė Adomaitytė

Gintarė Adomaitytė (nuotr. iš rasytojai.lt)

Gintarės Adomaitytės bibliografija gausi – išleistos jau 26 prozos knygos. Tačiau tuo toli gražu neapsiribota – autorė taip pat yra rašiusi filmų scenarijus, pjeses, yra knygų vertėja ir sudarytoja, pelnė Vaižganto premiją už publicistiką, Antano Vienuolio premiją už novelę ,,Solo valtornai“, yra gavusi net kelis metų knygos vaikams ir paaugliams laimėjimus, apdovanota už vaikų literatūros sklaidą.

Knygos „Laumių stalas. Ryčio ir Vakarės nuotykiai” ir „Čiobrelių dvaras. Ryčio ir Vakarės nuotykiai” yra dvi ciklo apie paežerės vaikus dalys. Pirmoji knyga įdomi tuo, jog tiks ir mažam ir suaugusiam, mat jos „pamatas” – mitologijos tyrinėtojų atradimai ir tautosakos perlai. Pasaks parašyta trumpais sakiniais, aiškiais, suprantamais žodžiais. Tame paprastume slypi ir metaforos, poetinės pasaulėjautos galia. Antroji gilinasi į nelengvą, tačiau labai įdomų klausimą – kas yra poezija. Tai herojus Rytis daro kartu su tėčiu – šeimos santykis yra viena iš pagrindinių istorijos ašių.

Rašytojų rezidencijoje G. Adomaitytė dirbs ne tik ties trečiąja Ryčio ir Vakarės nuotykių knyga, tačiau nori ir įsigilinti į Molėtų kraštą ir tai vėliau sudėlioti į tekstą.

Rasa Milerytė

Rasa Milerytė (nuotr. iš menobangos.lt)

Rasa Milerytė – poetė, savo poezijos publikacijų sulaukusi jau tuomet, kai studijavo Vilniaus universitete. 2017 metais buvo išleista jos eilėraščių knyga „Viskas trunka ilgiau, nei tikėtasi”. Studijų metais aktyviai rašė recenzijas, daugiausiai apie vaikų literatūrą, o šiuo metu dirba žurnalistinį darbą, redaguoja asociacijos „Slinktys” leidžiamas knygas, rengia interviu svetainėms menobangos.lt ir slinktys.lt. Autorė ne kartą buvo apdovanota už savo poetinę kūrybą, vaikų literatūros sklaidą.

Rezidencijos metu laiką, kurio vis pritrūksta sukantis rutinoje, autorė planuoja skirti eilių rašymui, perrašymui, šlifavimui, naujų kuriančių asmenybių atradimui.

Rūta Suchodolskytė-Neniškienė

Rūta Suchodolskytė-Neniškienė

Ši autorė jau yra išleidusi dvi poezijos knygas „Susitarimas kvėpuoti kartu” ir „Namai jazminų akimis”, taip pat aktyviai užsiima vertimu iš ir į anglų kalbą, iš norvegų kalbos, yra vertusi Jurgos Ivanauskaitės poeziją, yra tarptautinio poezijos seminaro „Tarp kalbų/Between Tongues” Lietuvos rašytojų sąjungoje dalyvė ir autorė, rašo straipsnius Lietuvos istorijos tinklalapiui Voruta.lt. Jos kūrybą spausdinta „Šiaurės Atėnuose”, „Literatūroje ir mene”.

R. Suchodolskytė-Neniškienė yra Rytų Lietuvos literatų poezijos konkurso laureatė 2006 m., „Skaitymų per naktį“ LRS laureatė, Poezijos pavasaryje 2004 m., Lietuvos kultūros taryba jai skyrė premiją pirmosios knygos leidimui 2013 m.

Rezidencijos metu rašytoja planuoja sudėlioti trečiąją savo poezijos knygą, kuri reikalauja laiko ir ramybės. Molėtai autorei atliepia ne tik dėl ramybės, bet ir dėl čia glūdinčių protėvių šaknų, apsivijančių stipriau rašant motinystės ir giminystės temomis, kurias ji planuoja nagrinėti savo knygoje.

Svitlana Kostrykina

Svitlana Kostrykina

Svitlana Kostrykina – rašytoja ir scenaristė iš Ukrainos, Vilniuje gyvenanti nuo 2022-ųjų. Iki karo autorė rašė scenarijus detektyviniams serialams ir trumpajai prozai, taip pat rašo debiutinį romaną. Atvykusi į Lietuvą pradėjo rašyti knygą, paremtą savo kaip pabėgėlės patirtimi, kurioje pasakos apie du ją iš esmės sukrėtusius dalykus – karo baisumus i neįtikėtiną Lietuvos gamtos grožį, kuris įkvepia ir žavi: „Gamta – ir mano sutikti nuostabūs žmonės – suteikia vilties net ir tamsiausiais laikais.”

Molėtų viešosios bibliotekos informacija

Verified by MonsterInsights