Ilona Skujaitė „Karo nuotaka“

Tai pirmoji kraštietės Ilonos Skujaitės knyga.

Romanas „Karo nuotaka“ – tai jauniausios Žygimanto Augusto sesers Kotrynos Jogailaitės gyvenimo ir meilės istorija.

Knygą sudaro du lygiagretūs pasakojimai apie Kotryną Jogailaitę ir jos vyrą Švedijos princą ir Suomijos kunigaikštį Joną Vazą.

Tai dvi jaudinamos meilės ir karo gijos, karališki moterų ir vyrų žaidimai, susipinantys į intriguojamą dramą, kupiną aistros, išdavysčių, kovos dėl valdžios ir XVI amžiaus Lietuvos, Lenkijos, Švedijos, Suomijos ir Maskvos valdovų dvarų paslapčių.

Žygimanto Augusto jaunėlė sesuo karalaitė Kotryna Vilniuje gyveno nepastebima ir mažai kam reikalinga – kaip Pelenė, tačiau įsiliepsnojus žiauriam karui su Maskva, ji tapo kone geidžiamiausia nuotaka Europoje. Ji ištekėjo beveik 36-erių, tais laikais itin brandaus amžiaus, už vienuolika metų jaunesnio vyro ir iš nereikalingos karalaitės virto įtakinga moterimi, iš nemylimos – geidžiama, iš kalinės – karaliene.

Ne kartą patyrusi skaudžią išdavystę, išgyvenusi karo siaubą ir asmenines dramas Kotryna nepalūžo ir tapo Švedijos karaliene, gerbiama abiejose Baltijos jūros pusėse.

Autorė rašo: „Nors rašiau stengdamasi kiek įmanoma nenutolti nuo istorinių įvykių, vis dėlto šis pasakojimas – tai literatūrinis Kotrynos Jogailaitės ir kitų knygoje paminėtų istorinių asmenybių portretas, kur tikrovė susipina su išgalvotais dalykais… Kuriant jį mano svarbiausias tikslas buvo iš užmaršties atgal į mūsų istorinę atmintį grąžinti šią nepaprastą karališką moterį…“

Verified by MonsterInsights