Romantizmo skoniai lėkštėje: Jano Szyttlerio virtuvės paveldas ir XIX a. Vilniaus gastronomija
Vasario 20 d. bibliotekoje vyko gastronomijos istorikų Rimvydo Laužiko ir Anželikos Laužikienės naujos knygos „Kuchmistras Janas Szyttleris ir vilnietiška XIX a. virtuvė“ pristatymas. Rimvydas Laužikas dalijosi įžvalgomis apie barokinio laikotarpio virtuvę, Apšvietos epochos prancūziškos virtuvės papročius, romantizmo įtaką Vilniaus virtuvei, apie nepelnytai pamiršto Vilniaus virtuvės virėją Janą Szyttlerį, vegetarizmo pradžią Lietuvoje. Anželika Laužikienė pristatė J. Szyttlerio XIX a. receptų rekonstrukcijas ir su kokiais sunkumais susiduriama bandant atkurti senuosius receptus – nuo senųjų mato vienetų, nežinomos tikslios kepimo temperatūros iki neįprastų ingredientų kaip lokio letena, vieversiai ir reti augalai.
Vilniaus virtuvėje ryškiai atsispindėjo romantizmo idėjos.Valstiečiai, gyvenimas arti gamtos tampa virėjų įkvėpimo šaltiniu. Janas Szyttleris sukūrė daugybę receptų remdamasis paprastąja kaimiška virtuve, naudodamasis ingredientais iš gamtos ir rašė receptų knygas, kuriose buvo galima rasti patiekalų receptus pagaminamus su paprastais ūkio produktais. Kitaip tariant, sujungė valstietišką ir aukštąją dvaro virtuves. Gastronomijos istorikas Rimvydas Laužikas atskleidė, kad būtent J. Szyttleris pirmasis Lietuvoje užrašė šaltibarščių receptą, o seniausias šakočio receptas buvo žinomas taip pat pas J. Szyttlerį. Jis taip pat buvo pirmasis žmogus Lietuvoje, kuris savo knygose pradėjo kalbėti apie vegetarišką dietą, ne religijos tikslais.
Knygoje rasite 48 originalius Jano Szyttlerio receptus, užrašytus su senoviniais mato vienetais ir instrukcijomis. Knygoje taip pat rasite patarimų, kaip J. Szyttleris siūlo serviruoti pietų stalą ir kaip paruošti maistą ligoniui. Gastronomijos istorikė Anželika Laužikienė atskleidė, kad J. Szyttlerio virtuvėje naudojama daug augalų, kurių daugelį jau esame pamiršę, pavyzdžiui, razeta, apynių ūgliai, rėžiukas, o kai kurie ingredientai ne tik nebenaudojami šiuolaikinėje virtuvėje, bet ir sunkiai randami. Tačiau knygoje galima rasti ir paprastai pagaminamų patiekalų, tad gastronomijos istorikai ragina neišsigąsti ir išbandyti šią neįprastą istorinę virtuvę.
Renginio pabaigoje žiūrovai uždavė juos dominančių klausimų, galėjo įsigyti knygą su autorių autografu.
Molėtų viešosios bibliotekos informacija