Virtuali filosofijos skaitykla #53

🗣KADA: spalio 10 d. (pirmadienį), 18:00
🗣KUR: „Zoom” platformoje
🗣KAS: Filosofijos skaitykla #53
Virtuali ilosofijos skaitykla kviečia kartu paskaityti vokiečių filosofo Martino Hedeggerio veikalo „Meno kūrinio ištaka” ištrauką.
Filosofo Martino Heideggerio nedidelė knygelė Meno kūrinio ištaka kviečia pasvarstyti kaip būna meno kūrinys. Neretai mes net nesusimąstome, kad meno kūrinys yra visai kas kita nei paprastas daiktas, o ir jų buvimas mūsų akiratyje yra skirtingas. Žinoma, gal kiekvienas žmogaus sukurtas daiktas turi ypatingą buvimą, nors ir nepasiekia metaforinės R.Wagnerio pasūlytos metaforinės Gesamkunstwerk gelmės. Kiekvienas žmogaus rankų kūrinys yra atsakas į mūsų prigimitinę bejėgystę pasaulyje. Vis tik Heideggeris atkreipia dėmesį, kad menas turi išskirtinį statusą. Meno ištaka yra kitokia nei paprasto daikto. Filosofas mėgo kreiptis į tokios poetus kaip G.Traklis, R.M. Rilke ar Hölderlinas. O Heideggerio garsiąją Van Gogho nutapytų batų analizę galbūt yra girdėję daugelis. Tai rodo, kad menai (tiek verbaliniai, tiek vizualiniai) yra ne šiaip medžiaga filosofui, bet savarankiškai atveria tiesą. Tiesą, kurią Heideggeris ir bando suprasti.
Kviečiame visus norinčius prisijungti prie virtualios Filosofijos skaityklos ir apie tai pasikalbėti (prieš tai perskaičius knygos ištrauką). Skaityklą kuruoja filosofė, prof. dr. Lina Vidauskytė.
Registracija į skaityklą: skaityklamoletai@gmail.com. Užsiregistravę gausite savaitės tekstą ir nuorodą prisijungimui.
Organizatorius – Molėtų rajono savivaldybės viešoji biblioteka.
Projektą dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba.
Partneriai: Molėtų gimnazija, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka, Zarasų viešoji biblioteka.
Verified by MonsterInsights