Virtuali paroda „Pabudę Velykų linkėjimai“

Įsibėgėjus pavasariui bei prasidėjus Didžiajai savaitei kviečiame aplankyti virtualią senųjų velykinių atvirukų parodą „Pabudę Velykų linkėjimai“.

Parodą sudaro virš aštuoniasdešimt įvairių laikotarpių senųjų velykinių atvirukų. Seniausias jų mus pasiekė iš 1916 m. (pirmasis atvirukas virtualioje galerijoje). Naujausi parodos atvirukai spausdinti ir išsiųsti praėjusio amžiaus paskutiniame dešimtmetyje.

Atvirukai, pagal tai, kas juose vaizuojama, gali būti suskirstyti į keletą grupių. Viena populiariausių – margučius vaizduojantys atvirukai. Taip pat nemažai atvirukų vaizduoja pirmuosius pavasarinius augalus. Dažniausiai atvirukuose sutinkami gyvūnai – triušiai, kiškiai ir viščiukai. Atskirą nemažą grupę sudaro religinės tematikos atvirukai. Yra ir mažiau įprastų eksponatų, kuriuose pavaizduotos Lietuvos tikinčiųjų šventovės, Gedimino pilis, Vatikano Šv. Petro aikštė, net gi Velykų bobutė. Dauguma atvirukų spausdinti spaustuvėse, tačiau yra ir savadarbių ar pusiau savadarbių atvirukų. Tokių yra ypač daug iš sovietinio laikotarpio. Kadangi tuo metu tikintieji buvo persekiojami valdžios, religinio pobūdžio atvirukai buvo gaminami ir platinami slapta.

Visi parodoje esantys atvirukai buvo surinkti iš Molėtų rajono gyventojų. Akylas parodos lankytojas atkreips dėmesį, jog kai kurie atvirukai yra su lenkiškais užrašais. Šie atvirukai į parodą atkeliavo iš Dubingių apylinkių. Istoriškai taip susiklostė, jog čia gyveno nemažai lenkų tautybės žmonių.

Parodą parengė Austėja Jasaitienė ir Neringa Kerienė

Verified by MonsterInsights