Kaimynas ūkininkas jam patarė nevažiuoti į Berlyną arba „Kodėl mes liekame provincijoje?”

Virtuali ilosofijos skaitykla šią savaitę kvietė kartu paskaityti vokiečių filosofo Martino Heideggerio nedidelę esė „Kodėl mes liekame provincijoje?”

Šis tekstas imponuoja tuo, kad filosofas įsileidžia mus į savo kūrybinį kraštovaizdį. Tai
Švarcvaldas, eglynais ir kalnais apsupta vietovė Pietvakarių Vokietijoje. Lietuviškai mes sakytume Juodasis miškas ir ši spalva savaime vilioja į savo prieglobstį, žadėdama jaukią vietą susimąstymui. Freiburgo universiteto profesorius M. Heiddegeris Todnaubergo kaimelyje, ant šlaito pastatytame asketiškame namelyje, parašo svarbiausią savo gyvenimo veikalą Būtis ir laikas. Tačiau jo santykis su kaimo gyventojais buvo kitoks, nei galėtume tikėtis iš universiteto profesoriaus. Savo namelyje, provincijoje, parašęs vieną iš savo kertinių filosofinių veikalų „Būtis ir laikas”, M. Heideggeris gavo šūsnį pasiūlymų atvykti dirbti iš įvairių universitetų. Ir tada jis pasielgė kitaip, nei būtų galima tikėtis – nuėjo pas kaimyną pasiklausti, kaip čia geriau padarius. Kaimynas buvo ūkiškas ir jam priminė, kad žeme ir namų reikia rūpintis, gyvulius penėti, vykti į mišką malkų ir kitais ūkio darbais užsiimti. Šią netipinę situaciją ir aptarinėjome pasiremdami autoriaus ese ir keliamu klausimu.

Virtuali filosofijos skaitykla vyksta pirmadieniais, 18:00 val. Dalyvių laukia dar dvi profesionalių filosofų paskaitos ir 6 susitikimai, kurių metu bus aptariami savaitės skaitiniai. Kiekvieną savaitę dalyviai gaus skaityklos kuratorės, filosofės prof. Linos Vidauskytės parinktą tekstą, kuris bus pristatomas ir aptariamas pirmadienį virtualaus susitikimo metu.

Prie Virtualios filosofijos skaityklos kviečiame prisijungti visus susidomėjusius. Skaitykla yra nemokama, neįpareigojanti (kiekvienas pasirenka pats, ar jis nori aktyviai dalyvauti diskusijoje, ar nori pasiklausyti kitų), bet neabejotinai praturtinanti ir skatinanti pamąstyti apie įvairius dalykus, procesus ir reiškinius kitu kampu.

Registracija į skaityklą: skaityklamoletai@gmail.com. Užsiregistravę gausite nuorodą prisijungimui.

Dėl ištraukos kreiptis el.paštu: skaityklamoletai@gmail.com

Organizatorius – Molėtų rajono savivaldybės viešoji biblioteka.

Projektą dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba.
Partneriai: Molėtų gimnazija, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka, Zarasų viešoji biblioteka.

Molėtų viešosios bibliotekos informacija

Verified by MonsterInsights