Kurkime naujovišką biblioteką kartu!

Molėtų bibliotekai – 75 – eri

Viešųjų bibliotekų misija – ugdyti raštingumą ir lavinti bendruomenę, atveriant jos nariams mokymosi šaltinių, informacijos ir kūrybos pasaulį, yra aktuali ir šiandieninėje žinių visuomenėje, keičiasi tik metodai ir būdai, kaip ją įgyvendinti. Esminis naujoviškos viešosios bibliotekos ypatumas – savo veikloje maksimaliai orientuotis į lankytojus ir jų poreikius, o ne tik į dokumentų fondus. Pagrindinis Molėtų viešosios bibliotekos tikslas – sukurti veiksmingą, modernią visoms gyventojų grupėms prieinamą bibliotekos paslaugų sistemą, atsižvelgiant į rajono bendruomenės poreikius, panaudojant visus galimus informacijos išteklius. Šiandien, minint bibliotekos 75 – etį, norisi trumpai apžvelgti praeitį, priminti kai kuriuos faktus ir įvykius iš bibliotekos istorijos.

1937 m. kovo 15 d. Lietuvos Respublikos Švietimo ministro įsakymu Molėtuose, kaip ir dar 62- jose Lietuvos vietose įsteigta trečios eilės viešoji valstybinė biblioteka. Ši diena laikoma Molėtų viešosios bibliotekos veiklos pradžia, nors biblioteka veikti pradėjo nuo gegužės 1d., kai joje laisvai samdomų tarnautojų teisėmis pradėjo dirbti vedėjas Vytautas Buivydas. Pastatas, kuriame bibliotekos patalpos užėmė du mažus kambarėlius, stovėjo maždaug ten, kur dabar knygynas. Skaitytojai, norintys naudotis biblioteka, turėdavo įnešti 5 litų abonentinį mokestį. Deja, 1944 metų gaisro metu šis pastatas sudegė kartu su visu knygų fondu. 1945 m. biblioteka vėl buvo atkurta, atvežus beveik 4 tūkstančius knygų iš panaikintų Molėtūno, Ambraziškių, Anomislio, Čiulų ir kitų dvarų. 1947 metais biblioteka sudegė antrą kartą. Šį kartą paramą knygomis skyrė kultūros – švietimo komitetas prie LTSR LKT ir biblioteka įsikūrė dviejuose nedideliuose kambariuose buitinio gyventojų aptarnavimo kombinato pastate. Kartu veikė skaitykla ir vaikų skyrius, dirbo trys darbuotojai. Įsigijus daugiau knygų, biblioteka perkeliama į atskirą namą miesto centre, kuriame dabar veikia Molėtų pedagoginė – psichologinė tarnyba. Susikūrus Molėtų rajonui ir plečiantis bibliotekų tinklui kaime, biblioteka tapo metodiniu centru, t. y. rajonine biblioteka. 1953 metais įkurta vaikų biblioteka.

1973 metais buvo pastatyti nauji kultūros namai, kur įsikūrė (yra ir dabar) rajoninė biblioteka.

1976 metais rajoninės bibliotekos bazėje įsteigta centrinė biblioteka ir 42 kaimo filialai.

1992 metais vyko rajono bibliotekų reorganizacija. Panaikinta rajono centrinė biblioteka. Įkurta Molėtų miesto biblioteka. Įsteigtas naujas valdymo padalinys – rajono bibliotekų tarnyba. Kaimo bibliotekos sujungtos su mokyklų bibliotekomis.

1996 metais vėl vyko reorganizacija – įkurta Molėtų rajono savivaldybės viešoji biblioteka.

2001 m. bibliotekoje įkurtas modernus informacijos skyrius, įdiegtos naujos technologijos, išplėstos vartotojams teikiamos paslaugos: prieiga prie interneto, paieška duomenų bazėse, dokumentų spausdinimas, kopijavimas, kompiuterinio raštingumo mokymai ir t.t.

Dabar Molėtų rajono savivaldybės viešoji biblioteka turi 24 kaimo bibliotekas, 9 iš jų sujungtos su bendrojo lavinimo mokyklų bibliotekomis. Sistemoje dirba 38 specialistai, iš jų – 17 su aukštuoju išsilavinimu. Biblioteka yra moderni ir atvira kiekvienam bendruomenės nariui, teikianti kultūrines, informacines ir mokymosi visą gyvenimą paslaugas, atsižvelgiant į vartotojų poreikius. Visose rajono bibliotekose yra nuo 3 iki 6 kompiuterių, geras interneto ryšys, siūlome pigiausias ir kokybiškas kopijavimo, dokumentų skenavimo paslaugas, nemokamus kompiuterinio raštingumo mokymus, įvairius kultūrinius renginius. Labai džiaugiamės, turėdamos tikrai daug nuoširdžių draugų ir rėmėjų. Dauguma mūsų renginių ir įvairių veiklų vyko tik dėka bendrų pastangų, bendrų projektų ir bendradarbiavimo. Bibliotekos, ypač kaime, tampa bendruomenes telkiančia ir vienijančia erdve. Čia puoselėjamos senos tradicijos ir kuriamos naujos, čia gimsta inovatyvūs sprendimai ugdant laisvą ir kūrybingą asmenybę, čia moderniausios informacinės technologijos tampa įrankiais pažinti, mokytis ir mokyti kitus. Bibliotekose lankosi 33% rajono gyventojų, jose dirba kompetentingos, darbščios, kūrybingos ir draugiškos bibliotekininkės. Mes dirbame žmonėms, todėl siekiame, kad jie čia galėtų rasti visą jiems reikalingą informaciją ir kitų įdomių veiklų, kad visiems, atėjusiems į bet kurią rajono biblioteką, būtų jauku, šilta, patogu ir malonu pabūti.

Ateikite į biblioteką – tikrai nenusivilsite! Esame atviros, modernios, paslaugios, nuoširdžios, draugiškos ir draugaujančios bibliotekos, norime būti naudingos ir reikalingos, patrauklios ir veržlios, įdomios ir patogios, turtingos ir jaukios. Pas mus rasite ne tik internetą, knygas ir laikraščius, pigiausias kopijavimo paslaugas, draugišką bibliotekininkę, bet ir erdvę bendrauti, įvairių kitų užsiėmimų ir veiklų. Kurkime naujovišką biblioteką kartu!

Molėtų viešosios bibliotekos direktorė Virginija Raišienė

Verified by MonsterInsights