Susitikimas su P. Juodišiumi

Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės metu Molėtų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyrius pateikė ilgai lauktą dovaną jauniesiems skaitytojams – susitikimą su knygų iliustratoriumi, dailininku ir rašytoju Pauliumi Juodišiumi.

Susitikimas su P. Juodišiumi

Autorius, kaip pats sakė, yra išleidęs gal dvidešimt vertingesnių knygų, o, pasak skyriaus vedėjos Janinos Vyšniauskienės, pristačiusios svečią, jis – vienas skaitomiausių autorių, nes knygos neužsibūna bibliotekoje. Renginio dieną tebuvo likusios dvi knygos, o pačias naujausias atsinešė patys vaikai, kad galėtų paprašyti autografo…

Renginys vyko nuotaikingai ir betarpiškai: visi buvo kūrėjai, pamėginę sukurti naujos formos kūrinį. Vedlys – redaktorius ir iliustratorius – didysis Paulius, konsultavosi su mažesniais ir jaunesniais, tačiau ypač kūrybingais autoriais.

Pasaka – istorija prasidėjo miške, „Viši” vandens parke, kur prikasta daug tvenkinių, Molėtų žemėje. Veikėjais galėjo būti bet kuris miško gyventojas, bet vaikai, su rašytojo pagalba, apsistojo ties auksine žuvele – robotuku Lukošiuku. Kūrė jo vaizdinį ir charakterį, pradėdami nuo nosies, akių, kūno formos, žiūrėjimo, linksmumo ar liūdnumo… Nusprendę, kad šis bus linksmas, kitą kūrė piktą – Lukošiuko pusbrolį Mindliną: su paršiuko nosimi, liūto galva, kvadratinėmis raudonomis akimis ir dryžiais… Kodėl jis toks? Todėl, kad pabėgęs iš kalėjimo… Ką prisidirbo? Tikriausiai bandė būti seimūnu, išeikvojo ES lėšas ir buvo patupdytas į kalėjimą, o paskui, grįžęs ir iš piktumo išlaužė miško čiuožyklą….Taip pusiau su realybės ir fantazijos priemaišomis buvo kuriama istorija. Tačiau Lukošiukas jį pamokė būti geresniu, nei šio prigimtis. Tikriausiai tėvai jį mokė dėti centą prie cento, tai šis ir tapo gobšuoliu… O Lukošiukas, kartu su vaikais ir svečiu garsiai traukė šio gerojo personažo dainą „Tumbala”, mušė būgnus, žvangino barškučius ir plojo… Viskas baigėsi gerai. Ir pasakai – istorijai, ir vaikams. Jie, sustoję į ilgą eilę, gavo P. Juodišiaus autografų, sužinojo atsakymus į juos dominančius klausimus ir labai nenoriai išleido rašytoją pas kitus vaikus.

Atsidėkodami Molėtų pradinės mokyklos ketvirtokai padovanojo autoriui savo knygelę, kurioje pagal jo idėją, apgyvendino varnėnus šiuolaikiniuose namuose…

Jolanta Matkevičienė

Verified by MonsterInsights