Laimėjo Norvegija

Įvairialypės Šiaurės šalimis šįmet domėjosi ir Molėtų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyrius, pakvietęs į viktoriną „Ką žinai apie Šiaurės šalis?” ketvirtokus ir jų mokytoją Dangirą Klimienę.

Renginyje

Skyriaus vedėja Janina Vyšniauskienė pristatė šių metų temą, plakatą, perskaitė ištrauką (Thorbjorn Egner „Peliukas – lipiukas Klasas) apie peliuką Klasą, padėjusį surasti ir „išvaduoti” meškutį Niurzgutį bei pakvietė dažniausiai bibliotekoje besilankančius ir skaitančius knygas vaikus būti komandų kapitonais. Taip Gedvilė tapo Norvegijos komandos kapitone, Motiejus – Švedijos, Atlanta – Danijos, Mantvilė –Suomijos, Jovita – Islandijos. Jie rinkosi į komandą draugus, o paskui, gavę bibliotekininkių parengtas užduotis, atsakinėjo į klausimus. Tačiau prieš tai reikėjo būti visiems akyliems ir atidžiai klausyti ką kalba jų kapitonai. Šie buvo parengę šalių pristatymus, kur atsispindėjo pagrindiniai privalumai ir skirtybės. Sužinoję, kiek šalyse gyvena gyventojų, jų sostines, susipažinę su gamta ir vėliavomis, rašytojais ir jų kūriniais, komandos kibo į darbą. Beveik lygiosiomis ėję Švedijos ir Norvegijos komandos, pergalę atidavė Norvegijai.

Už dalyvavimą viktorinoje vaikai buvo apdalinti simbolinėmis „šviesos dovanomis” tamsiuoju metų laiku: sąsiuviniais ir atšvaitais, kad saugiai elgtųsi internete ir kelyje. Komandų kapitonai ir mokytoja dar gavo papildomų dovanų, o laimėjusioji komanda – dideles ir storas knygas apie Europos šalis.

Pasak bibliotekininkių, Šiaurės šalių pažintis tuo nesibaigia. Literatūrinė pažintis vyksta visąlaik, nes bibliotekoje yra daugiau nei 20 Šiaurės šalių autorių su kur kas didesniu knygų pavadinimų skaičiumi lietuvių kalba, išskyrus Islandiją. Jauniausia ir mažiausia šalis turbūt dar spės prisivyti senąsias ir kuriais nors metais pamalonins lietuvių kalba ir Molėtų skaitytoją…

Jolanta Matkevičienė

Verified by MonsterInsights