Įspūdžiai iš kelionės į Latviją

Viešosios bibliotekos 2012 metais vykdomas regionų kultūros projektas „Kuriame visi”, kurį finansavo Kultūros ministerija ir Molėtų rajono savivaldybė, baigėsi aktyviausių projekto dalyvių ir bibliotekininkų išvyka į Preili Lėlių muziejų (Latvija).

Išvykoje2

Mintis organizuoti šią kelionę kilo pradėjus viešojoje bibliotekoje kurti lėles. Šiame kūrybos procese dalyvavusios moterys patyrė gerų kūrybinių emocijų, o pavykus sėkmingai pagaminti lėles, pamokant ir padedant Irenai Pusvaškienei, atsirado poreikis pasisemti patirties – aplankyti unikalią lėlių kolekciją, sukurtą menininkės Jelenos Michailovos. Įėję į lėlių karalystę visos pasijuto kaip pasakoje, nes pakelėje stūksojo miniatiūrinės pilys, kuriose matyti mažiukai žmogeliukai, karieta, o toliau viliojo nuostabi lėlių ekspozicija. Menininkė Jelena Michailova nuoširdžiai bendravo, pasakojo šio muziejaus įkūrimo istoriją, parodė daugybę nuotraukų, kuriose įamžintos pagal specialius užsakymus sukurtos lėlės ir, be abejonės, pačias pirmąsias sukurtas kolekcijos lėles.

Išvykos metu buvo puiki proga aplankyti Latvijos bibliotekas ir susipažinti su jų veikla. Pirmoji aplankyta biblioteka – Preili biblioteka, įsikūrusią Preili mieste, nutolusiame 60 km į šiaurę nuo antro pagal dydį Latvijos miesto Daugpilis. Preili mieste, panašiai kaip Molėtų mieste, gyvena apie 7,5 tūkst. gyventojų. Nuo 1995 m., decentralizavus bibliotekų sistemą ir kaimo bibliotekas perėmus seniūnijoms, Preili rajono viešoji biblioteka (www.preilubiblioteka.lv) rajono bibliotekoms teikia tik metodinę ir konsultacinio pobūdžio pagalbą. Biblioteka įsikūrusi trijų aukštų pastate, į kurį, 2006 m. renovavus gamyklos pastatą, persikraustė. Ekskursijos po biblioteką metu bibliotekos darbuotojos pasakojo apie bibliotekos struktūrą, padalinių veiklą, pasakojo apie bibliotekos kultūrinius renginius ir programas, iš kurių ypač išsiskyrė programos vaikams. Didžiausia susitikimo nauda – vyko apsikeitimas gerąja darbo patirtimi, užsimezgė asmeniniai kontaktai tarp kolegų.

Ekskursija tęsėsi Daugpilio mieste, kur bibliotekininkės susipažindino su Latgalos centrine biblioteka ir jos teikiamomis paslaugomis. Pabaigai visi buvo pakviesti į apžvalginę ekskursiją po Daugpilį, ypatingo dėmesio susilaukė pasivaikščiojimas po išlikusios Daugpilio tvirtovės ir jos teritorijos fragmentus.

Nijolė Stančikienė

Verified by MonsterInsights