Lietuviškoji fantastika pasklis po Molėtų bibliotekas

Neseniai Molėtų viešąją biblioteką pasiekė dar viena dovana – Vytauto Ažušilio įvairaus žanro ir skaitytojų grupėms skirtos knygos – 665 egzemplioriai, kurie pasklis po visus rajono filialus.

„Buhalteris, finansininkas, verslininkas, dėstytojas, konsultantas, mokslininkas, redaktorius, leidėjas, kūrėjas, rašytojas, poetas, svajotojas, fantastas” – taip jį, dar ir uždarosios akcinės bendrovės „Apskaita” prezidentą, „Sąskaitybos” žurnalo vyriausiąjį redaktorių apibūdina Lietuvos nepriklausomų rašytojų sąjungos pirmininko pavaduotojas Vytautas Indrašius.

Mūsų kaimynas, gimęs Senojoje Pašaminėje, anuomet lenkų okupuotame Vilniaus krašte, dabar jau Švenčionių rajone, politinio kalinio sūnus Vytautas Ažušilis, pats sknynėsi kelią į mokslą: nuo Švenčionių gimnazisto iki ekonomikos mokslų daktaro. 1975 metais jam buvo suteiktas docento vardas, 1980 m. apgynė socialinių mokslų habilituoto daktaro disertaciją, o1982 m. jam buvo suteiktas profesoriaus vardas.

Pirmasis jo romanas „Roneta” buvo parašytas 1982 m. , o išleistas tik atgavus Nepriklausomybę. Pasak autoriaus, romanas turėjo didžiulį pasisekimą, buvo net trys leidimai, kurių tiražas sudarė 50 tūkst. egzempliorių. Po tokios sėkmės autorius rašė toliau. Jo kūrybinį bagažą sudaro 20 romanų, 5 knygos vaikams ir paaugliams. Savo gerbėjus jis stengiasi nudžiuginti kasmet.

Nežinau pagal kokius statistikos duomenis Vytautas Ažušilis patenka į populiariausių Lietuvos rašytojų trejetuką, bet taip skelbiama. Fantastinis romanas „Roneta” šįmet išleistas ketvirtąjį kartą. Greičiausiai įdomios patirties asmenybė masina skaityti ir kūrybą, o paskaičius vieną knygą, rūpi paimti ir kitą… Juolab, kad yra knygų, dedikuotų ir su tokiu įrašu: „Skiriu pirmajai ir vienintelei meilei, ištikimai gyvenimo draugei, žmonai Onutei”. Kuri gi nenorėtų tokių žodžių, kad ir kovo 8 – osios proga…

Jolanta Matkevičienė

Verified by MonsterInsights