Knygnešystės vingiais

Knygnešystė – XIX a. Lietuvos istorijos fenomenas, nukreiptas prieš carinės Rusijos vykdytą lietuviškos spaudos ir raidyno draudimo politiką, trukusią 40 metų, pasireiškęs lietuviškų leidinių spausdinimu užsienyje, nelegaliu gabenimu per sieną ir platinimu.

Neveltui 2004 m. UNESCO knygnešystę įvertino kaip unikalią ir pasaulyje neturinčią atitikmenų. Kasmet kovo 16- ąją Lietuva mini Knygnešio dieną ir prisimena tuos, kurie dalino žodžio šviesą. Kiekvienas kraštas jų turėjo…

Molėtų viešoji biblioteka ir jos filialai kasmet tą dieną pažymi įvairiai. Dažniausiai ėjimu į žmones. Šįmet Molėtų viešosios bibliotekos darbuotoja Neringa Kerienė parengė spaudinių parodėlę (III aukšto fojė) „Dalinę žodžio šviesą”. Joje – knygnešystės istorija, Zigmo Tamakausko, istorijos mokytojo metodininko ir Kauno savivaldybės švietimo tarybos ir LLKS Tauro apygardos Valdybos nario sukaupta medžiaga „Lietuvos knygnešiai – tautos dvasios gaivintojai”, informacija apie Molėtų krašto knygnešius, parengta buvusio Molėtų krašto muziejaus istoriko Stepono Antanavičiaus bei kiti straipsniai, susiję su mūsų krašto ir Lietuvos knygnešystės vingiais.

Jolanta Matkevičienė

Verified by MonsterInsights