Tarptautinė vaikų knygos diena Joniškio bibliotekoje

Kaip nuostabu yra skaityti
Ir pamatyti, kas gi vyksta,
Kada raidelės tampa žodžiais,
O žodžiai knygomis pavirsta.
Pat Mora

Dalyviai

Tarptautinė vaikų knygos diena – vienas iš svarbiųjų IBBY (Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos) renginių – švenčiama nuo 1967 m. Kurios nors šalies skyrius gauna teisę kurti šventės plakatą ir kreipimąsi į skaitytojus. 2013 m. ši teisė atiteko Jungtinių Amerikos Valstijų IBBY skyriui.
Eiliuoto kreipimosi autorė Pat Mora (g. 1942 m.) augo dvikalbėje šeimoje netoli sienos su Meksika, daugumą knygų ji kuria ir leidžia anglų ir ispanų kalbomis. Ji yra parašiusi daugiau kaip 40 knygų vaikams, paaugliams ir suaugusiesiems, pelniusi reikšmingų apdovanojimų. Vaikams poetė ir prozininkė kuria paveikslėlių knygų tekstus, eilėraščius, biografijas, perpasakoja liaudies pasakas. P. Mora labai rūpinasi ir vaikų skaitymo skatinimu, inicijuoja įvairius projektus.
Plakato dailininkas Ashley Bryanas (Ešlis Brajanas, g. 1923 m.) yra gausybės knygų iliustruotojas, paveikslėlių knygų kūrėjas. 2006 m. jis buvo pristatytas Hanso Christiano Anderseno medaliui, yra apdovanotas Ingalls Wilder premija ir kt. Ieškoti įkvėpimo kūrybai dailininkas dažnai vyksta į savo protėvių žemę Afriką.
Šiuo kreipimusi į skaitytojus balandžio 2 d. prasidėjo popietė, skirta tarptautinei vaikų knygos dienai paminėti. Šį  kreipimąsi ir plakatą pristatė bibliotekininkė Virginija Kalinauskienė. Vaikams klausant kreipimosi, tyliai iš už lentynų pasirodė pasakų bobutė. Ji vaikams uždavė daug klausimų apie vaikų knygos dieną, kas yra gimęs šią dieną, kokias pasakas yra parašęs H. K. Andersenas? Su vaikais suvaidino pasaką „Bjaurusis ančiukas”. Bobutės būta linksmos, išradingos. Ji su vaikais žaidė žaidimus, skaitė jiems pasakas. Vėliau vaikai gavo užduotį. Jiems reikėjo nupiešti perskaitytų H. K.  Anderseno pasakų herojus. Vaikams popietė neprailgo. Visi buvo patenkinti, nes bobutė už teisingus atsakymus įteikė dovanų.
Bibliotekininkė Virginija

Verified by MonsterInsights