Visoje šalyje – vaikų ir jaunimo skaitymo konkursas

Lietuvos LIONS klubų asociacija ir Lietuvos bibliotekininkų draugija, kartu su pagrindiniu partneriu Lietuvos nacionaline M. Mažvydo biblioteka, 2013 m. balandžio šalies bibliotekose skelbia 1-12 kl. moksleivių skaitymo konkursą.

Konkurse dalyvaus net pusantro šimto Lietuvos bibliotekininkų draugijai priklausančių bibliotekų.

Iš rekomenduojamų lietuvių ir užsienio autorių sąrašo moksleiviai bus kviečiami skaityti pasirinktą kūrinį ir parašyti jam recenziją, atsiliepimą ar sukurti iliustraciją. Kiekvienos amžiaus grupės (1-4 klasių, 5-7 klasių ir 7-12 klasių) nugalėtojams bus įteikti planšetiniai kompiuteriai, elektroninės knygų skaityklės ir kiti vertingi prizai. Vertinimo komisijos išrinkti originaliausi ir kūrybingiausi darbai bus publikuojami 2014 m. kalendoriuje.

Skaitymo konkursas rengiamas pagal Lietuvos LIONS klubų asociacijos remiamą ir kartu su Lietuvos bibliotekininkų draugija vykdomą projektą „SKAITYMAS: sėkmė ir džiaugsmas”. Pagal šį projektą šalies bibliotekose taip pat vyks jauniesiems skaitytojams skirtos Skaitymo šventės-susitikimai su populiariais Lietuvos menininkais, bibliotekų fondus papildys paklausūs leidiniai. Šiose projekto veiklose dalyvaus per 50 Lietuvos bibliotekų.

Lapkričio mėn. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje bus surengta konferencija „Socialiai atsakingas verslas Lietuvos vaikų ateičiai”. Konkurso nugalėtojams LIONS klubų asociacija dovanos nemokamą Panevėžio J.Miltinio dramos teatro spektaklį.

Projektas „SKAITYMAS: sėkmė ir džiaugsmas” buvo pristatytas š.m. Vilniaus knygų mugėje. Jo rengėjai tikisi, kad taip prisidės prie Lietuvos vaikų ir jaunimo skaitymo didinimo, kūrybiškumo ugdymo, lietuvių ir užsienio grožinės literatūros populiarinimo, įtrauks į kultūrinę veiklą socialiai pažeidžiamus vaikus ir jaunimą.

Projekto „SKAITYMAS: sėkmė ir džiaugsmas.

Skaitymo konkursas bei šventės vaikams ir jaunimui Lietuvos bibliotekose”

KONKURSO NUOSTATAI

1. BENDROJI DALIS

1.1. Projekto „SKAITYMAS: sėkmė ir džiaugsmas. Skaitymo konkursas bei šventės vaikams ir jaunimui Lietuvos bibliotekose” (toliau – Konkursas) nuostatai nustato Konkurso organizavimo tvarką.

1.2. Konkurso organizatoriai: Tarptautinė LIONS klubų asociacija (LIONS ¬– angliškų žodžių „Liberty” (laisvė), „Intelligence” (intelektas), „Our Nations Safety” (mūsų tautų saugumas) pirmųjų raidžių santrumpa) ir Lietuvos bibliotekininkų draugija (toliau – LBD).

1.3. Konkurso partneriai: Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Lietuvos viešosios ir mokyklų bibliotekos, Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka, leidėjai.

1.4. Konkurso tikslai ir uždaviniai:

1.4.1. Skatinti vaikus ir jaunimą (toliau – Dalyviai) skaityti lietuvių ir užsienio autorių grožinės literatūros knygas;

1.4.2. Populiarinti Lietuvos leidyklų naujausią grožinę literatūrą bibliotekose;

1.4.3. Įtraukti į Konkursą bibliotekas, jų skaitytojus bei žiniasklaidą.

2. KONKURSO ORGANIZAVIMAS

2.1. Konkursas vyks nuo 2013 m. balandžio 1 d. iki 2013 m. gegužės 31 d. įskaitytinai.

2.2. Dalyviams pateikiami sąrašai, iš kurių pasirenkami literatūros kūriniai.

2.3. 1-4 klasių kategorijos Dalyviai pateikia savarankiškai parašytą 900 spaudos ženklų recenziją, 5-12 klasių kategorijos Dalyviai pateikia savarankiškai parašytą 1800 spaudos ženklų recenziją, vieno spausdinto puslapio (A 4 formato, šriftas 12 Times New Roman) apie perskaitytą kūrinį arba sukuria perskaitytam kūriniui iliustraciją (atliktą bet kuria technika A4 formatu).

2.4. Vienas Dalyvis Konkursui gali pateikti ir recenziją, ir iliustraciją.

2.5. Iki gegužės 31 d. įskaitytinai dalyvis sukurtą recenziją siunčia elektroniniu paštu arba atneša į artimiausią projekte dalyvaujančią biblioteką. Iliustracijos siunčiamos paštu arba atnešamos į artimiausią projekte dalyvaujančią biblioteką.

2.6. Siunčiant Konkursui recenziją ar iliustraciją, būtina nurodyti Dalyvio vardą, pavardę, klasę, įstaigą, kurioje mokosi, kontaktus (adresą, telefono numerį, el. pašto adresą) ir literatūros kūrinį, kuriam sukurta recenzija ar iliustracija.

2.7. Kiekvienas Konkurso dalyvis pateikia po vieną recenziją ar iliustraciją. Atsiųstos recenzijos ir iliustracijos dalyviams negrąžinamos.

2.8. Konkurso organizatoriai pasilieka sau teisę kūrybinius darbus, pateiktus Konkursui, naudoti publikavimui ir kitai veiklai, nurodant kūrinio autorių.

3. VERTINIMAS

3.1. Konkursui pateiktas recenzijas ir iliustracijas pirmiausia vertina bibliotekose sudarytos komisijos.

3.2. Bibliotekose komisijos iki birželio 10 d. išrenka 2 geriausias recenzijas ir 2 iliustracijas kiekvienoje amžiaus grupėje.

3.3. Komisija, atrinkusi geriausius moksleivių kūrybinius darbus, iki birželio 17 d. siunčia juos į Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų literatūros centrą adresu: Gedimino pr. 51, LT-01504 Vilnius, tolimesniam vertinimui. Galutinis sprendimas dėl laimėtojų paskelbimo priimamas iki 2013 m. birželio 26 d. Sprendimą dėl laimėtojų priima Komisija kartu su LIONS atstovais.

3.4. Recenzijos ir iliustracijos vertinamos pagal šiuos kriterijus:

• minčių ir vizualinės raiškos originalumą;

• kalbos taisyklingumą.

3.5. Atrinktos 12 recenzijų ir 12 iliustracijų 2014 m. kalendoriaus leidybai iki liepos 20 d. perduodamos leidyklai. Atrenkama po vieną geriausią recenziją ir iliustraciją iš kiekvienos amžiaus grupės apdovanojimui.

3.6. Kiekvienos amžiaus grupės nugalėtojams bus įteikti planšetiniai kompiuteriai, elektroninės knygų skaityklės ir kiti vertingi prizai.

3.7. Konkurso rezultatai bus paskelbti LIONS, LBD, projekto partnerių svetainėse rugsėjo 1 d.

4. KONKURSO DALYVIŲ APDOVANOJIMAS

4.1. Konkurso laureatai apdovanojami lapkričio mėnesį baigiamajame renginyje – konferencijoje Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje.

4.2. Konkurso nugalėtojai bus informuoti asmeniškai.

4.3. Apie baigiamąjį renginį bus skelbiama Konkurso organizatorių, partnerių interneto svetainėse, žiniasklaidoje.

5. BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS

5.1. Visus susitikimus, renginius, vykstančius vykdant Konkursą, projekte dalyvaujančios LBD ir bibliotekos įsipareigoja nušviesti savo interneto svetainėse.

5.2. Konkurso dalyviai, siųsdami kūrinį(-ius) Konkursui, sutinka su šiuose Nuostatuose išdėstytomis sąlygomis.

Verified by MonsterInsights