Valpurgijos naktis Malūnėlyje

Balandžio 30d. 18 val. kviečiami Joniškio bibliotekos bibliotekininkės Virginijos Kalinauskienės pas Reginą Rabcevičienę į Malūnėlio kaimą , kur buvo švenčiama Valpurgijos naktis, rinkosi raganos ir velniai iš visos Joniškio seniūnijos.

Valpurgijos naktis

Sugužėjo sveteliai ir iš kaimyninio rajono – Pabradės bendruomenės centras. Jiems irgi galiojo aprangos kodas „Raganos ir velniai” .

Renginį pradėjusi “Ragana Virginija„ supažindino su vakaro programa ir pacitavo kelias visų pripažinto autoriteto filosofo Vydūno mintis iš jo veikalo „Suvaržytas ir nuskaidrintas žmoniškumas”. Paaiškino, kad, kaip nurodo didžioji „Lietuviškoji tarybinė enciklopedija”, Valpurgijos naktis laikoma pagoniška senovės germanų pavasario pradžios švente, ir paprašė nenustebti, kad naktį iš balandžio 30-osios į gegužės 1-ąją ant kalno, piliakalnio, miško tankmėje ar kokioje nors palaukėje išvydę būrį ratą apsibrėžusių, laužą kūrenančių ir šėlstančių žmogystų. Greičiausiai tai bus raganos ir raganiai, švenčiantys Valpurgijos naktį.

Vėliau prasidėjo linksmybės. Buvo verdamas karštas vynas, kurio atsigėrus susijungiama su dievybėmis ir prasideda linksmybės – siautėjimas, dainavimas, šokimas. Prasidėjo raganiški žaidimai ir burtai. Buvo užkurtas laužas, aplink magiškąją degančią širdį liepsnojo deglai, o piktąsias dvasias baidančios žvakelės plaukė stebuklingai ta proga nurimusiu ežeru.

Vakarą vedė kultūros darbuotojai: meno vadovas Gediminas Ožalinskas ir kultūros vadybininkė Liucija Sinkevičienė.

Renginys buvo bendras su VO „Joniškio bendruomenės centru” ir kultūros darbuotojais.

Dėkoju renginio rėmėjai Reginai Rabcevičienei, leidusiai pramogauti savo turizmo sodyboje, VO „Joniškio bendruomenės centrui”, parėmusiam pinigėliais ir visiems, prisidėjusiems prie gražaus vakaro rengimo.

Bibliotekininkė Virginija Kalinauskienė

Verified by MonsterInsights