Akcija „Neužmirštuolės“

Šalies kultūros darbuotojai netekę vilčių sulaukti didesnių atlyginimų vykdo visuotinę akciją „Neužmirštuolės”

Neužmirštuolės

Nors visi šalies aukščiausi politikai ir valdžios atstovai tikina, kad kultūra yra prioritetinė šalies sritis, tačiau vis nesiryžta vykdyti savo įsipareigojimų ir pažadų bent iš dalies sutvarkyti kultūros darbuotojų atlyginimus. Šiandien šalies kultūros ir meno kūrėjai, iš kurių dauguma tegauna vos minimalų atlygį, negaudami jokių konkrečių atsakymų iš politikų, paskelbė visuotinę akciją „Neužmirštuolės”, kurios metu visiems, atsakingiems už šią žeminančią situaciją, teikiamas atvirukas su neužmirštuolių puokšte ir aukščiausių šalies vadovų išsakytomis mintimis. Akcija tikimasi priminti jiems, kad atėjo laikas, kai žodžiai negali skirtis nuo darbų.

Tai tik pirmieji žingsniai, kurių numatoma imtis norint eilinį kartą atkreipti valdžios dėmesį į vieną skaudžiausių nūdienos problemų.


Lietuvos Respublikos Prezidentei Daliai Grybauskaitei

Lietuvos Respublikos Seimo nariams

Lietuvos Respublikos Ministrui Pirmininkui Algirdui Butkevičiui

Lietuvos Respublikos Kultūros ministrui Šarūnui Biručiui

KREIPIMASIS

DĖL KULTŪROS DARBUOTOJŲ ATLYGINIMŲ KĖLIMO

2013-09

Gerbiamieji,

Regionų kultūros bendruomenė su viltimi ir nerimu laukia žinios dėl atlyginimų kėlimo kultūros darbuotojams nuo 2014 metų.

Kultūros asociacijos kvietė konstruktyviam dialogui ir inicijavo ne vieną veiksmą, stengiantis atkreipti dėmesį į susiformavusią pačią aštriausią – atlyginimų kėlimo kultūros darbuotojams – problemą.

Viltingi valstybės vadovų pasisakymai tiek susitikimų metu, tiek viešoje erdvėje telkė mus ieškoti sprendimo būdų. Lietuvos Respublikos Ministro Pirmininko 2013-06-10 potvarkiu Nr. 200 buvo sudaryta tarpžinybinė darbo grupė, kuriai vadovavo kultūros ministras. Darbo grupė 2013-07-17 pateikė konkrečius siūlymus:

2014-2016 metais kasmet didinti finansavimą darbo užmokesčiui 2 bazinės mėnesinės algos dydžiais kiekvienam kultūros ir meno darbuotojui (minimali tarnybinių atlyginimų koeficientų riba šiuo metu yra minimalus mėnesinis atlyginimas). Per 3 metus minimalus tarnybinių atlyginimų koeficientas išaugtų nuo 1000 Lt iki 1732 Lt, tai pareikalautų papildomų valstybės biudžeto asignavimų po 49 mln. Lt. kasmet.

Nuo 2015 m. sausio 1 d. kultūros ir meno darbuotojų tarnybinių atlyginimų koeficientai (teisinė bazė) didinami vidutiniškai 38 proc., t.y. statistiniu vidutiniu atotrūkiu.

Iki š.m. gruodžio 1 d. patvirtinti kultūros ir meno darbuotojų darbo užmokesčio didinimo programą Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu.

Esame įsitikinę, kad pateikėme racionalius pasiūlymus, kurie nežemintų kultūros darbuotojo ir atlieptų Lietuvos valstybės situaciją. Atsakymo, kas bus daroma toliau, neturime. Tačiau mes įsitikinę, kad sprendimai bus teigiami.

Garbingai įveikime situaciją, kuri dabar verčia kultūros žmones lenktyniauti įrodinėjant, kurie svarbūs ir svarbesni, o juk visų misija ar pašaukimas vienodas – teikti kokybiškas kultūros paslaugas, bendrauti ir bendradarbiauti.

Visus metus iki šios dienos ėjome, kad palankūs sprendimai būtų ne po kažkiek metų, o kasmet po kažkiek.

Asociacijos „Kultūros savivaldos kolegija” kanclerė Vilma Griškevičienė

Lietuvos viešųjų bibliotekų asociacijos pirmininkė Danguolė Abozoriuvienė

Lietuvos kultūros centrų asociacijos prezidentas Romas Matulis

Lietuvos bibliotekininkų draugijos pirmininkė Alina Jaskūnienė

Savivaldybių muziejų bendrijos pirmininkė Audronė Jakunskienė

Lietuvos kultūros darbuotojų trišalės tarybos komiteto pirmininkas Petras Zurlys

Lietuvos muziejų asociacijos vadovas Raimundas Balza

Verified by MonsterInsights