Apie žiemą Šiaurėje ir lietuvišką paštą

Žiema mėgsta staigmenas. Su staigmenomis vyko ir šiųmetė Šiaurės šalių savaitė Molėtų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriuje. Vietoj planuotų dviejų renginių – jie vyko kasdien, ir jei tik būtų buvę galima – greičiausiai jie būtų vykę ir kelis kartus perdien… Šios savaitės renginių, pasak bibliotekininkių, ypatingai laukia vaikai, nes mėgsta ne tik tų šalių rašytojų kūrybą, bet vis dažniau ir patys keliauja…

Nuo lapkričio 11 dienos vyko renginiai ketvirtų klasių mokiniams, kur skyriaus vedėja Janina Vyšniauskienė supažindino su Šiaurės šalių savaite bibliotekose, kuri vyksta jau šešioliktą kartą. Ir šiemet yra skirta žiemai Šiaurėje. „Žiema – tai sniegas, ledas, šaltis, tamsa, nuostabūs kraštovaizdžiai, žvakučių liepsnelės, spragsintis laužas bei jaukios valandos šiltai apsiklojus ir įsitaisius su knyga rankose”– skaitė bibliotekininkė Daiva, o jos žodžius tarsi pasigavo laukas, ir pradėjo kristi pirmosios snaigės už lango. Šlapdriba… Dūkti ir žaisti su sniegu dar anksti, todėl pats tinkamiausias metas – skaityti.

J. Vyšniauskienė perskaitė ištrauką iš Lanos Hansen (Grenlandijos rašytojos) knygos „Sila. Istorija apie klimato kaitą”. Tikrovės ir fantazijos tema ne tik šioje knygoje, bet ir dailininko Esben Hanefelt Kristensen plakate, kur pro rakto skylutę galima pamatyti visas šalis, jei žinosi jų simbolius…

Turėdama geros pernykštės patirties, skyriaus vedėja J. Vyšniauskienė pasakojo, jog vaikams labai patinka viktorinos. Todėl ji iš anksto buvo sukvietusi geriausius skaitytojus ir jiems parengusi segtuvus apie Šiaurės šalis. Jų užduotis buvo išmokti trumpai pristatyti pasirinktą šalį, o viktorinos metu būti tos šalies kapitonu ir suburti komandą, kuri galėtų papildyti kapitono žinias. Pasak vedėjos, komandos buvo puikios, vaikai noriai pasakojo apie šalis, nes daugumos artimieji ir giminaičiai ten dirba ir gyvena, o kai kuriems vaikams yra ten tekę ir pakeliauti… Nors apie visas šalis buvo sukaupta daug žinių, bet šiųmetėje viktorinoje laimėjo Švedijos komanda.

Kitoje viktorinoje daugiau dėmesio buvo skiriama Šiaurės šalių literatūrai. Vaikai žaidė literatūrines dėliones, kur iš įvairių žodžių turėjo sudėti teisingą knygos pavadinimą, vadinasi, turėjo žinoti rašytojus ir jų kūrinius.

Lapkričio 14 d. Vaikų literatūros biblioteką aplankė 3–4 metų vaikučių „Smalsučių” grupė iš „Vyturėlio” vaikų lopšelio – darželio su auklėtoja Loreta Leipuviene. Skyriaus vedėja J. Vyšniauskienė papasakojo jiems apie biblioteką ir žiemą Šiaurėje. Vaikai noriai deklamavo eilėraštukus apie žiemą, pasakojo, kokias pasakas jiems seka tėveliai. Šįkart buvo pasirinkta garsiniam skaitymui nauja knyga Melanie Joyce „Kakarykorius”, o mažieji lankytojai noriai pabuvo tos knygelės veikėjais.

Lapkričio 15 d. bibliotekoje vyko renginys Lietuvos pašto dienai. Svečiavosi Molėtų krašto muziejaus etnografė–muziejininkė Nijolė Aleinikovienė, kuri supažindino su pašto atsiradimo istorija, turėjo Algirdo Leišio ženklintų ir neženklintų vokų – Molėtų krašto muziejui padovanotos kolekcijos pavyzdžių, atsakinėjo į vaikų klausimus.

Skyriaus vedėja J. Vyšniauskienė priminė, kad baigiasi Šiaurės šalių bibliotekų savaitė, tačiau žiema iš Šiaurės pas mus dar neskuba. Tie vaikai, kurie norėtų paskubinti žiemą, galėjo rašyti laišką Kalėdų Seneliui į Laplandiją, o kiti rašė laiškus, adresuodami arba muziejui, arba bibliotekai. Tikriausiai tie laiškai pasieks visus norimus adresatus… O mes, galbūt irgi išsiųsime bent vieną gražų, spalvotą, popierinį laišką, sušildę jį savo širdies ugnele, pačiam brangiausiam žmogui. Ir taip šviesa pakeis tamsą…

Jolanta Matkevičienė

Renginio dalyviai

Verified by MonsterInsights