Išvyka į Lenkijos kultūros įstaigas

Rugpjūčio 26-28 dienomis būrelis Molėtų kultūros darbuotojų naujų idėjų kasdieniam savo darbui buvo išvykę pasisemti į Lenkijos kultūros įstaigas. Juk vis dažniau kyla klausimų: kokių projektų šiandien reikia, kokių darbo formų, kad pasiektum skaitytojų širdis, sudomintum, patrauktum, uždegtum prasmingai kūrybinei veiklai, dvasiniam tobulėjimui. Džiugu, kad Utenos A. ir M. Miškinių viešoji biblioteka vykdo Lietuvos kultūros tarybos finansuotą kultūros ir meno darbuotojų kvalifikacijos tobulinimo projektą ,,Šiuolaikinių technologijų taikymas ir kūrybiška partnerystė populiarinant kultūros paslaugas jaunimui”, kurio partneriai yra ne tik Anykščių, Ignalinos, Utenos, Visagino ir Zarasų, bet ir Molėtų savivaldybė. Viena iš projekto dalių – mokomoji išvyka į Lenkijos kultūros įstaigas.

Kiek yra patobulėjusios šiuolaikinės technologijos, patys įsitikinome, apsilankę Koperniko mokslo ir žinių centre, kuriame nėra jokių gidų – pats vykdai įvairius eksperimentus ne tik realioje, bet ir virtualioje erdvėje ir sužinai daugybę informacijos apie save, gali per interaktyvią veiklą patirti daugybę neįmanomų realiai dalykų, gal net įgyvendinti savo svajonę. Taigi suvokėm svarbią tiesą – kiek betobulėtų informacinės technologijos, geriausia edukacinė veikla – tavo paties pasiekti atradimai. O praeitį ir dabartį, svajonę ir realybę sujungė Koperniko žinių ir mokslo centre įsikūrusio planetariumo edukacinis užsiėmimas, į darnią visumą sujungęs vaizdingą pasakojimą ir šiuolaikines technologijas (filmas 2 D). Matydamas didžiulį, nenutrūkstantį įvairaus amžiaus lankytojų srautą, supranti, kad ir pats privalai mokytis, tobulėti, domėtis daugybe dalykų.

Daug per tas dienas sužinojome, pamatėme. Kaip puoselėjama praeitis, istorinis ir kultūrinis paveldas, liudijo iš naujo sukurtas autentiško Varšuvos, Gdansko senamiesčio vaizdas; puikiai sutvarkytos viešosios erdvės, milžiniška pagarba istorijai, kultūros paminklams, rūpestis puoselėti ir išsaugoti kraštą, kuris ne visada priklausė Lenkijai – senosios prūsų, kryžiuočių ordino, Vokietijos žemės; bendros Lietuvos-Lenkijos istorijos puslapiai,- visa išmanančiai pateikta, kad auklėtų ir savo jaunąją kartą, ne tik pritrauktų atvykusius turistus. Išmokime vertinti ir didžiuotis ir savo krašto istoriniu ir kultūriniu paveldu,- taigi geriau jį pažinkime.

Olštyno mieste mūsų laukė dalykinis susitikimas Olštyno vaivadijos bibliotekoje. – Gotikinio stiliaus pastate su moderniu priestatu, kuriame įsikūrusi kavinukė-paveikslų galerija-skaitykla, pritraukianti kasdien apie 700 įvairaus amžiaus lankytojų. Po šiuo išoriškai nerūpestingu gyvenimu slypi svarbi esmė: biblioteka ne tik gauna visus Lenkijoje spausdintus leidinius, knygas, bet ir bendradarbiauja su Vokietijos J. V. Getės institutu, moko vokiečių kalbos, yra aprūpinama ir JAV išleistais leidiniais anglų, ispanų kalba.- Orientuojasi į įvairiopą lankytojų srautą, visus savo krašto bendruomenės kultūrinius, informacinius ir kt. poreikius. Daug atradome bendro su mūsų krašto įvairialype bibliotekų veikla: projektine, mokymų organizavimo, susitikimų su rašytojais, kraštotyrine ir t.t. Europinių projektų dėka bibliotekos ir ten, ir čia modernizuojamos, bet svarbiausiu veiksniu buvo ir lieka čia dirbantys žmonės, kurie mokosi patys ir moko kitus, yra savo krašto patriotai.

Esame dėkingi už galimybę pasimokyti, pamatyti, pabuvoti, kurią suteikė projektas ,,Šiuolaikinių technologijų taikymas ir kūrybiška partnerystė populiarinant kultūros paslaugas jaunimui”.

Bibliotekininkė Onutė

Išvykoje

Verified by MonsterInsights