IN MEMORIAM

JANYTĖ VINCIŪNAITĖ (1949 11 13 – 2015 02 10)

ijiustracija

Žiemos vėjo palytėtu, bet jau pavasarėjančiu keliu į Amžinybę šių metų vasario 10 dieną išėjo ilgametė Molėtų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos darbuotoja Janytė Vinciūnaitė.

Janytės gyvenimo kelias prasidėjo 1949 metais lapkričio 13 dieną Ignalinos pakrašty, Salomenkos kaime. Labai mėgo knygas, tad baigusi Melagėnų vidurinę mokyklą, įstojo į Vilniaus valstybinį universitetą. 1975 – aisiais įgijusi Bibliotekininkystės specialybę Janytė Vinciūnaitė atvyko dirbti į Molėtų rajoninę biblioteką. Čia buvo laikinai paskirta skaityklos vedėja. 1976 m. po centralizacijos jau dirbo bibliografinio – informacinio skyriaus vedėja. Greitai išryškėjo veiklus bibliotekininkės charakteris, todėl po metų jai patikimos direktorės pavaduotojos pareigos. Bet ilgiausiai Janytė dirbo Skaitytojų aptarnavimo skyriuje tiek Molėtų centrinėje bibliotekoje, tiek po reorganizacijos – Molėtų viešojoje bibliotekoje.

Būdama be galo darbšti bei reikli sau, ir tuo pačiu, puiki savo darbo žinovė, trisdešimt šešis savo bibliotekinio darbo metus Janytė Vinciūnaitė skyrė Molėtų kraštui ir jo skaitytojams. Janytė negailėjo savęs, o stipriu dvasios traukos lauku suburdavo aplink save visus: draugus, bendradarbius, skaitytojus.

Visą savo gyvenimą Janytė nesiskyrė su knyga – labai mėgo skaityti, ypatingai domėjosi lietuvių autorių kūryba. Turėdama gerą literatūrinį skonį, savo patirtimi ir įspūdžiais apie perskaitytas vertingas knygas mielai dalinosi su visais.

Ne vienas galėjome pasisemti iš Janytės energijos, optimizmo ir stiprybės: kai buvo sunku, nesiguodė, nesiskundė, nedejavo, mokėjo santūriai išgyventi savo vienišumą ir kasdienybės įtampą. Visada neabejinga kitų nelaimėms buvo pasiruošusi patarti ir padėti.

Vasario popietę Janytė Vinciūnaitė sugrįžo į gimtąją Melagėnų žemę. Visiems, regis, sustabdžiusiems laiką ir palydėjusiem į amžinybės kelionę bendradarbę, draugę, bendramintę, išliks gražūs prisiminimai apie Janytę, kurie dar ilgai gyvuos ir šildys visų širdis.

Molėtų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos bendruomenė

Verified by MonsterInsights