Atėjo pabaisų era?…

Jau įprasta tapo, kad ketvirtadieniais Molėtų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriuje vyksta filmadienio viktorinos, kurias rengia savanorė Alvita Masiulionytė. Ji būna parengusi klausimus trims amžiaus grupėms, nes dažniausiai popiečio metu šiame skyriuje lankosi ir močiutės, ir mamytės su vaikučiais, ir jaunimas. Nors yra galimybės bet kuriuo metu pažiūrėti norimą filmuką ar rimtesnį kiną atskiroje skyriaus erdvėje, bet savanorės tikslas yra supažindinti su įvairiais filmais, pristatyti knygas, kurias ji pati perskaitė, ir pagal kurias yra pastatyti kino filmai. O jei tarp bibliotekos lankytojų atsiranda ir daugiau mačiusiųjų tuos pačius filmus, skaičiusiųjų tas pačias knygas, randasi nebloga diskusija…

Keletą viktorinos klausimų galite pasitikrinti ir jūs. Pavyzdžiui, kokį personažą žurnalas „Times” 1998 m. įtraukė į įtakingiausių asmenų sąrašą? Žinoma, kad Bartą Simpsoną! O gal žinote vieną geriausių 2006-ųjų metų animacinį filmą visai šeimai, nominuotą dviem „Oskarams” ir pelniusį „Auksinį Gaublį” ? Taip, tai „Ratai”.

Alvita mėgsta parodyti ir sustabdytas kino filmų akimirkas, o lankytojai turi atspėti filmo pavadinimą. Anot Vaikų literatūros skyriaus vedėjos Janinos Vyšniauskienės, jei filmo „Purvini šokiai” (režisierė Emile Ardolino, JAV, 1987) jaunimas gal ir nelabai žiūrės, kurį pristatė Alvita, tai „Mirties įrankiai. Kaulų miestas” (režisierius Harald Zwart, JAV, Vokietija, 2013) – jiems labai patiko… Apskritai, dabartiniai vaikai mėgsta žiūrėti siaubo filmus ir skaityti siaubo knygas. Ar tai blogai? Sunku pasakyti, bet populiarios televizijos laidos „Istorijos detektyvai” ir knygos „Istorija ir mitologijos: tapatybės raiškos XVII-XIX amžiaus Lietuvoje” autorius bei kultūros antropologas Virginijus Savukynas sako, kad pabaisos veikia teigiamai. „Jei negaliu išlipti iš lovos, tuomet iš jos išverčia atbėgęs sūnus, šaukdamas: „Pabaisa ateina, slėpkimės! Tėtuk, slėpkis!” Visos savigailos pasibaigia kartu su pabaisomis. Tad pabaisos turi ir teigiamą poveikį žmonėms. Liudiju savo patirtimi.” ( Interviu „Valsiečių laikraščio” priede apie gyvenimo būdą ir laisvalaikį „Pabaisos veikia teigiamai”, 2015 m. kovo 14 d.).

Žinoma, leisti domėtis savo atžaloms pabaisomis, ar ne – telieka kiekvienos šeimos pasirinkimu…

Jolanta Matkevičienė

Filmadienis

Verified by MonsterInsights