Susitikimas su literate

Molėtų rajone Nacionalinė bibliotekos savaitė turėjo prasidėti bendraujant su Molėtų krašto literatais. Dubingių bibliotekoje ji prasidėjo su trenksmu. Na, bet viskas nuo pradžių.

Buvo nutarta , kad pakviesti reikėtų ,,aluntiškę” literatę Birutę Datenytę – Šiukštienę. Dubingių bibliotekoje lankėsi daug garsių poetų ir rašytojų. Kai kurie iš jų net po kelis kartus, bet gerbiama Birutė dubingiškiams dar – nežinoma . Ji mielai sutiko atvykti į Dubingius, vis tik nemažas atstumas. Sutiko , bet ne bet kaip. Pasirodo gerbiama Birutė pilna naujausių idėjų ir staigmenų.

Šiai šventei buvo pradėta ruoštis prieš gerą mėnesį. Skaitytojams reikėjo atlikti namų darbus , kuriuos skyrė gerbiama literatė. Buvo išdalinta 11 Birutės Datenytės – Šiukštienės naujausios knygos ,,Gyvenimo kelio stotelės” egzempliorių. Reikėjo perskaityti knygą, išsirinkti eilėraštį, kuris kiekvienam arčiau ,,dūšios” ir susitikimo metu jį perskaityti. Va ir staigmena.

Atėjo balandžio 23 diena. Štai ir atvyko viešnia ir ne viena, o su savo palaikymo komanda arba kaip gerbiama poetė juokauja – angelais sargais. Čia buvo dar viena staigmena. Dubingiuose nelijo , bet pūtė smarkus vėjas .Tačiau svečiai labai žingeidūs, mylintys gamtą ir suprantantys ir vertinantys grožį ,nepabūgę smarkaus vėjo, atvykę šiek tiek ankščiau, pirmiausia ryžosi aplankyti Dubingių piliavietę su joje esančiais žalčiais ,su istoriniais ir archeologiniais jos lobiais. Aplankė Asvejos regioninio parko direkcijoje veikiantį lankytojų centrą su naujom , moderniom ekspozicijom. Čia pasijuto aktyviais dalyviais, išbandė visas technologijas. Po ekskursijos , kurią svečiams dovanojo mokytoja – gidė Gema Kuorienė ir mokytoja Jolita Kuncevičienė svečiai vėl sugrįžo į biblioteką, kurioje jau laukė namų darbus atlikę skaitytojai. Po bibliotekos vedėjos Vandos Vaikutienės pasveikinimo, žodis, ir ne vienas , buvo suteiktas gerbiamai Birutei. Trumpai apie saveę pakalbėjusi , pristačiusi savo komandą ji taip pat įrodė, kad ruošėsi susitikimui su dubingiškiais ir čia pat perskaitė naujausią savo eilėraštį skirtą Dubingiams, į kurį sutalpinta beveik visa miestelio istorija ir kurį tuoj pat padovanojo mokytojai Gemai Kuorienei už Dubingių istorijos šydo praskleidimą. Tuomet jau skaitė susirinkusieji. Kiekvienas knygoje atrado savo jausmus ir gyvenimą atitinkančias eiles . Kiekvienas eilėraštis buvo skaitomas jautriai su pagarba. Sudėtingas čia buvo iššūkis. Juk reikėjo viešai skaityti ir dar autorei girdint. Tačiau veltui buvo jaudintasi . Kiekvienas eilėraštis ir jo skaitovas buvo apdovanotas plojimais ir gerbiamos Birutės – AČIŪ. Eilėraščiai skambėjo apie mamą, mokytoja, buvusius mokinius, apie gimimą ir mirtį,…ne vienas pagalvojo , va šis eilėraštis kaip tik man tinka, jis apie mane, atitinka mano gyvenimo istoriją. Gražu, jautru , vietomis ir skaudu. Ne vienam ir ašarėlė viena kita nuriedėjo. Tarp skaitymų skambėjo muzika ir dainos, kurias atliko – ,,palaikymo komanda” kartu dainavo ir mūsų literatė , o tos komandos vadovė – nenuilstanti , Dubingių piliakalnių nenugalėta – Leonija Ožekauskienė. Tiek gėrio ir šilumos, geros nuotaikos ir emocijų tvyrojo nedidelėje, bet jaukioje bibliotekoje.

Eilėms nutilus ir toliau nenutilo dainos bei linksma ir tranki muzika. Drąsesni net pašokti išdrįso. Neveltui Nacionalinės bibliotekos savaitės pirmoji diena sutapo su Jurginėmis. Visi vaišinosi, bendravo, juokavo, dalinosi prisiminimais. Paaiškėjo, kad ir Dubingiuose gyvena gerbiamos Birutės mokinė. Kur ten negyvens, juk jų nemažai į pasaulį palydėta per šitiek mokytojavimo metų. Gerbiama literatė nuoširdžiai pasidžiaugė ir dėkojo, kad ir mokyklos direktorė Danguolė Telksnienė, ir Dubingių seniūnas Kęstutis Kaminskas rado laiko ir pagerbė ją savo dalyvavimu renginyje.

Šaunios popietės būna Dubingių bibliotekoje, bet ši savo originalumu , svečių gausa ir jų dovanota programa, pranoko visas. Svečiai atsisveikindami padainavo dainą apie Alantą. Tai tarsi Alantos himnas Atsisveikinant visi vieni kitiems linkėjo sveikatos, energijos, naujų kūrybinių atradimų. Visi išsiskirstė geresni, pilni gerų emocijų, o skaitovai dar nešėsi ir knygą – gavo dovanų su autorės dedikacija kiekvienam. Kaip gerbiama Birutė sako: ,,savo gyvenimo nepardavinėju”.

Bibliotekos vedėjai Vandai Vaikutienei jau kirba nauja idėja, bet viskam savas laikas…

Nuoširdi padėka visiems aktyviai dalyvavusiems, organizavusiems, ypatingas AČIŪ gerbiamai Birutei už eiles, knygas ir nuoširdų bendravimą, AČIŪ dviejų kolektyvų vadovei Leonijai Ožekauskienei ir jos komandai, AČIŪ sūrių prispaudusiems, pyragų prikepusiems,…

Mokytoja Jolita Kuncevičienė

Renginyje

Verified by MonsterInsights