Sausio 13-oji – Laisvės gynėjų diena

Jau dvidešimt penkerius metus mes minime šią dieną su ypatinga pagarba, nes anot Pranciškos Reginos Liubertaitės „Tą naktį ugnimi pražydo laisvė ir nuolatos garbės sargyboj stovi.” Greta gausybės renginių, skirtų šiai sukakčiai paminėti, Molėtų viešoji biblioteka prisidėjo Informacijos skyriaus parengta spaudinių ir knygų paroda „Sausio 13-oji – Laisvės gynėjų diena”. Joje – 1991 metų sausio 13 d. įvykiai, emocijos ir faktai, fotografijos ir nuomonės bei tų įvykių apžvalga iš laiko prizmės. Molėtų žmonių mintys, tąsyk saugojusių miestelio ramybę ir tų dienų kronika.

Nauja buvo tai, kad spaudinius ir knygas papildė virtuali nuotraukų paroda, parengta Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos, buvusios to meto įvykių sūkury.

Vaikų literatūros skyriuje taip pat vyko Laisvės paminėjimas. „Antano dirbtuvėlės” dalyviai, sužinoję apie tikslą – pagerbti Lietuvos didvyrius, žuvusius Sausio 13-ąją, bei visus, kurie tomis sausio dienomis taikiu būdu priešinosi Sovietų agresijai, karpė Lietuvos trispalvės spalvomis išmargintus gėlių žiedus, degė žvakeles ir kalbėjosi apie tai, ką reiškia dabartiniam žmogui gyventi Nepriklausomoje Lietuvoje… Molėtų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vedėja Janina Vyšniauskienė, pasakojo, ir pati išgyvenusi Sausio 13-osios įvykius, kai jos vyras Romas Vyšniauskas, Palma Juodkaitė ir Albertas Riauba su savo mašina išvažiavo budėti prie Vilniaus televizijos bokšto. Anot jos, tada nebuvo baisu, nes buvome jauni. O baisu atrodo dabar… Ypač, kai pagalvoji apie blogiausią, nes dukrai Ramintai tebuvo treji metukai… Tačiau ji pasidžiaugė, kad šiandienos vaikai, ateinantys į biblioteką, žino, kas nutiko 1991-ųjų metų sausio 13 d. Vadinasi, ne veltui žuvo 14 Laisvės gynėjų, neveltui kiti buvo sužeisti…

Tokia Laisvės kaina. Ir ji neišmatuojama jokiu matu…

Jolanta Matkevičienė

Janina Vyšniauskienė

Verified by MonsterInsights