Kelionė po Ukmergės dvarus

Vasara vilioja kelionėmis ir naujų dar nepatirtų įspūdžių ilgesiu. Molėtų viešosios bibliotekos senjorų klubas šią vasarą išsiruošė į kelionę po Ukmergės krašto dvarus. Bet pirmiausia aplankė dar savo krašte esantį Videniškių vienuolyno muziejų ir tik tada vyko į Ukmergę. Pimasis aplankytas dvaras buvo Siesikų dvaras. Siesikų dvaras – pilis – XVI amžiaus rezidencinė pilis yra netoli Siesikų ant Siesikų ežero kranto. Siesikų dvaro sodybą sudaro 6 pastatai (rūmai, „akademija” vadinama mokykla, spirito varykla, svirnas, paukštidė, kumetynas) ir parkas. Pilis yra vienas iš nedaugelio Lietuvoje nuo Renesanso epochos išlikusių statinių. Ji kadaise priklausė kilmingai Siesickių giminei. Rūmai pastatyti 1492 – 1517 m. Tai viena iš nedaugelio pilių – bastilijų pavyzdžių, likusių Lietuvoje. Šiuo metu dvaro rūmai restauruojami, atkuriama 16 a. struktūra. Jau sutvarkytas rūmų parkas, šalia esančio Siesikų ežero krante įrengtas paplūdimys, atstatytas ir pritaikytas lankymui dvaro bravoras.

Pasigrožėję šiuo dvaru – pilimi, keliavome link Užugirio dvaro. Prezidento A. Smetonos dvaras yra vaizdingoje pietinėje Lėno ežero pakrantėje. Jis nutolęs 2 km į pietus nuo Lėno kaimo, 1 km į vakarus nuo Prezidento gimtinės – Užulėnio. Dvaro istorija prasideda kartu su A. Smetonos 60 – ies metų jubiliejumi. 1934 m., švenčiant Prezidento gimtadienį, buvo nutarta tėviškėje jam padovanoti ūkį. Tačiau prezidentas A. Smetona tik kelias vasaras spėjo pavasaroti šiame dvare. 1940 m., okupavus Lietuvą sovietams, Užugirio kiemo dvaras buvo nacionalizuotas, jo savininkas paskelbtas “liaudies priešu Nr. 1”.Po II pasaulinio karo 65 ha dvaro žemės ir ūkiniai pastatai atiteko tarybiniam ūkiui, o rūmuose buvo įkurdinta tuberkulioze sergančių vaikų sanatorija.

1954 m. dvaro centras priklausė čia įkurtai Užugirio narkologinei ligoninei, vėliau buvo Naujosios Vilnios psichoneurologinės ligoninės narkologinis skyrius.

2008 m. dvaras perduotas Ukmergės rajono savivaldybei. Apžiūrėję dvare esančius eksponatus: buities bei namų apyvokos rakandus, tekstilės dirbinius, brangias šeimos relikvijas, savo kelionę senjorai užbaigė Taujėjų dvare. Pirmos žinios apie šį dvarą siekia 1595 metus, kai Vaitiekus Radiminskis užstatė medinius dvarelio namus Simanui Jonaičiui. XVIII amžiuje rūmus nusipirko Konstantino Radvilos žentas Benediktas Marikonis. Jis pasamdė italų architektą Pedrą Rosinį, kuris suprojektavo klasicizmo stiliaus rūmus, o parką apsodino nusižiūrėjęs į Anglijos lordų dvarų aplinką. Vėlesnės Radvilų kartos pristatė kelis fligelius. Iki dabar išlikę pagrindiniai rūmai, medinis svirnas, tvenkinys. Paskutinis dvaro šeimininkas buvo Konstantinas Radvila, kuris mirė 1940 metais. Jo sūnus po sovietų okupacijos emigravo į Lenkiją, dukra – į Didžiąją Britaniją.

1993 metais nusipirkę rūmus verslininkai ryžosi gaivinti dvaro ansamblį, sutvarkyti parką, tvenkinį. Dar ir dabar vyksta atkuriamieji darbai, tačiau buvo smagu pavaikščioti po dvaro parką, pasigėrėti nuostabia gamta

Ukmergės dvarai visai netoli Molėtų, tačiau į tokią kelionę vykome pirmą katrą ir džiaugiamės, nes apsilankėme tose vietose, kur slepiasi dar daugiau žavesio ir netikėtų atradimų.

Auksuolė Nazarovienė

Prie dvaro

Verified by MonsterInsights