Įspūdžiai iš tarptautinio seminaro „Vaiko lūkesčių biblioteka”

Tarptautinis seminaras „Vaiko lūkesčių biblioteka” prasidėjo atsinaujinusios Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos „Vaikų erdvėje”. Seminarą organizavo Švedijos ambasada kartu su Nacionaline M. Mažvydo biblioteka.

„Erdvės vaikams” – tai visai kitoks įsivaizdavimas apie tai, kokia turi būti biblioteka. Apie tai pranešimą paruošė Stokholmo vaikų ir jaunimo literatūros bibliotekos vadovė Helena Gomer. Švediška jaunimo ir vaikų biblioteka sukurta norint skatinti vaikus domėtis knygomis, muzika, kurti istorijas ir išreikšti save. Šios įstaigos personalas kiekviename žingsnyje atsižvelgia į vaikų norus: nuo elgesio su vaikais, interjero dizaino iki knygų išdėstymo ir pateikimo. Helena Gomer pasakojo kaip turėtų atrodyti personalas, kaip sustatyti knygas (beje, vaikai turi matyti ne knygų nugarėles, o viršelius), darbuotojams privalu skaityti bibliotekoje, kad vaikai matytų juos skaitančius.

Tokiu principu švedai įrengė ir vieną erdvę Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vaikų literatūros skyriuje. Tai spalvinga, neperkrauta knygomis ir daiktais patalpa, patogi ir prieinama kiekvienam vaikui bei jų tėveliams.

Lietuvos nacionalinės bibliotekos Kultūrinės edukacijos skyriaus vadovė Viktorija Pukėnaitė savo pranešime „Svajonių Biblioteka: ko pageidauja patys vaikai” akcentavo bibliotekos viziją, pateiktą pačių vaikų. Ji buvo atskleista iš vaikų anketų, pokalbių: ko trūksta, ką norėtų veikti, kokia turėtų būti biblioteka. Vaikai norėtų, kad bibliotekininkas būtų jų draugas.

Vaikų lit. skyr. vedėja Janina Vyšniauskienė

Seminare

Verified by MonsterInsights