Užgavėnės Kuolakasiuose 2017

Po ilgos ir tamsios žiemos su triukšmu atkeliavo visų laukiama džiaugsmo, juoko ir linksmybių šventė – Užgavėnės. Užgavėnių šventimas Kuolakasių bendruomenėje jau tapo tradicija. Susirinkę vijome žiemą ir stengėmės kuo greičiau prisišaukti pavasarį. Čigonė (bibliotekininkė) kvietė visus šūkauti, šokti, linksmintis, kad tik iš miego pažadint šalčio sukaustytą žemę.

Nuo seno žinoma, kad kuo daugiau valgysi per Užgavėnes tuo geriau ir turtingiau gyvensi visus metus. Todėl tradiciškai ant laužo virėme Užgavėnių šiupinį ir, žinoma, valgėme blynus. Ačiū, visoms šeimininkėms, o ypatingai Marijai Masliuk, kuri nepabūgo iškritusio sniego ir pasirūpino, blynų gausa.

O kokios gi Užgavėnės be Lašininio ir Kanapinio. Abu aktyviai dalyvavo šventėje, kol vienas į kita piktai bešnairuodavo galiausiai visai susipyko ir užvirė nuožmi kova. Lašininis kvietė savo pusėn tuos, kurie dar nori žiemos smagumus pratęsti, o Kanapinis vadinosi tuos, kurie laukia nesulaukia pavasario. Kuris iš jų teisus buvo bandyta įrodyti traukiant virvę. Nugalėjo Kanapinio komanda, bet Lašininiui tai buvo nė motais. Jis tęsė kovą ir tik gerokai išvoliotas sniege, pripažino pralaimėjęs.

Smagu buvo minti mįsles, dalyvauti žaidimuose, kuriuos paruošė ir organizavo Janina Putnaitė. Gražuolę Morę sudeginom ant laužo kartu su visomis negandomis ir taip apsivalėme nuo rūpesčių, nelaimių ir kitokio blogio. Užgavėnių dienos linksmybės baigėsi. Prisivalgę visam gavėnios metui, sotūs ir laimingi lauksim pavasario ir gerų metų.

Bibliotekininkė Nijolė

Dalyviai

Verified by MonsterInsights