„Umbrasinės” Molėtų viešojoje bibliotekoje

Kovo 11-oji – Molėtuose ne tik Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo diena, bet ir Kazio Umbraso literatūrinės premijos įteikimo diena. Su dviguba švente susirinkusiuosius sveikino pirmąkart bibliotekos konferencijų salėje dalyvavęs LR Seimo narys Petras Čimbaras, bibliotekos direktorė Virginija Raišienė, K. Umbraso literatūrinės premijos komisijos pirmininkas Vladimiras Suchodumcevas.

Renginį pradėjo bibliotekos direktorė V. Raišienė

K. Umbraso literatūrinės premijos konkursas, vykstantis jau 24-ąjį kartą, šįkart sulaukė 12 pretendentų, iš kurių net 5 buvo debiutantai. Komisijos sprendimu, konkurso dalyvei Justinai Skupienei atiteko I-oji vieta, II-oji – Nijolei Navikienei ir dvi III-iosios – Laimutei Pacevičienei ir Antanui Pivorui. Premija, kaip teisingai pastebėjo komisijos pirmininkas, tokia pati, kaip ir prieš 24 metus. Turbūt svaresnė pilietine, nei finansine prasme… Reiktų paminėti, jog konkursas visada sulaukia daugiau poezijos, nei prozos kūrinių, savo kūrybą labiau mėgsta paviešinti moterys, nei vyrai. Pavyzdžiui, šįmet dalyvavo tik du vyrai. Poezijos debiutantui Robertui Pikčiūnui prizą įteikė LR Seimo narys P. Čimbaras, Molėtų viešoji biblioteka apdovanojo nuolatinę bibliotekos lankytoją ir skaitytoją, konkurso debiutantę Juliją Reišytę, jauniausiąją konkurso debiutantę – Molėtų gimnazistę Danielę Jogėlaitę apdovanojo Molėtų švietimo centras, Teresei Paberalienei atiteko Senjorų klubo prizas, Gitanai Žundienei – Molėtų turizmo ir verslo informacijos centro įsteigtas prizas, Audreolei Pivorei – Molėtų literatų klubo , Sigutei Lisauskienei – Moterų klubo „Judra” prizai, o Rasitai Kaladinskienei – laikraščio „Molėtų žinios” 3 mėn. prenumerata.

24-osios „Umbrasinės” vyko bibliotekos konferencijų salėje, kurioje pirmąkart teisėtu konkurso stebėtoju ant postamento „dalyvavo” ir pats Kazys Umbrasas…

Šventė alsavo ir kita literatūrine atmaina, jauno žmogaus požiūriu į savo krašto kūrėjus ir jų ištakas, pavaizduotas fotografijose. Tai – VU Komunikacijos fakulteto studentės Akvilės Stančikaitės kūrybinės komunikacijos projektas, jungiantis praeitį su dabartimi – „Literatūriniai tiltai”. Po parodos autorė šį darbą padovanos Molėtų viešosios bibliotekos kraštotyros fondui.

Jolanta Matkevičienė

Verified by MonsterInsights