Trys Didžiosios dienos Europos paveldui Molėtų viešojoje bibliotekoje

Lietuvoje, rugsėjo mėn. 15, 16, 17 dienomis, jau 23-iąjį kartą bus organizuojamos Europos paveldo dienos, o jų tema – „Kultūrinis kraštovaizdis: nuo piliakalnių iki miesto bokštų”. Tačiau pirmąkart šių dienų viena iš organizatorių tampa Molėtų rajono savivaldybės viešoji biblioteka.

Lietuvos piliakalniai

Kadangi 2017-ieji metai yra LR Seimo paskelbti ir Piliakalnių metais, tai Molėtų viešoji biblioteka, prisijungdama prie šios iniciatyvos, Europos paveldo dienas pradės viena pirmųjų – rugsėjo 14 d. 12 val., aktualizuodama rajono piliakalnius, antrąją dieną – spalio 6 d. 16 val. žvalgysis nuo Mindūnų apžvalgos bokšto, o gruodžio viduryje, minėdama Petro Tarasenkos 125-ąsias gimimo metines, užbaigs Piliakalnių metus ir Tris Didžiąsias Europos paveldo dienas.

Pirmosios dienos anonsas

Rugsėjo 14 d. (ketvirtadienį) 12 val. renginys prasidės I aukšto fojė, kur simboliškai kopsime į piliakalnį, apžvelgdami „Laiptų galerijoje” veikiančią fotografijų parodą „Lietuvos piliakalniai” (Autoriai: Z. Baubonis, R. Jarockis, R. Kraujalis) ir tęsis konferencijų salėje. Čia aktualizuosime Lietuvos ir mūsų rajono piliakalnius, pristatysime Lietuvos piliakalnių atlaso III tomą, dalyvaujant jo sudarytojams – archeologams Gintautui Zabielai ir Zenonui Bauboniui. Lauksime geros valios žmonių, ypač rajono seniūnų, kurie atsilieps į MISIJĄ: ŠIMTMEČIO SENIŪNAS ir padovanos šių knygų savo seniūnijose esančioms bibliotekoms su vardiniu įrašu, jog tai yra šimtmečio seniūno – konkretaus žmogaus dovana konkrečiai bibliotekai. Būtų gražu ir naudinga, jei rastųsi tokių žmonių, kurie šį atlasą padovanotų ir rajono gimnazijoms. Atsiliepusiems į šią misiją, dovanosime virtualią pramogą – istorinį turą po Molėtų kraštą Turizmo ir verslo informacijos centre.

Nuo 14 val. renginio dalyviai ir jų draugai galės dalyvauti AKCIJOJE ir virtualią programą „Molėtai kitaip” pasižiūrėti su nuolaida. (3 eurai vienam asmeniui).

Renginio formatas leidžia į kultūros paveldą pažiūrėti ne tik savomis, bet ir svetimomis akimis. Todėl lauksime Jums aktualių klausimų, į kuriuos mūsų svečiai, galbūt, turės atsakymus… Taip pat lauktume ir moksleivių bei gimnazistų, kuriems pažintis su Lietuvos piliakalniais atstotų netradicinę pamoką.

Jolanta Matkevičienė

Idėjos autorė

Verified by MonsterInsights