„Zodiako“ denyje – literatūrinė popietė Remigijui Gražiui

Ne taip seniai molėtiškiai ir miesto svečiai žinojo: nors Molėtai ir ežerų kraštas, bet pačiame centre yra jūreiviška užeiga „Pas Hofmaną”, kurioje gali ir skaniai pavalgyti, ir pabendrauti su šeimininku… Šiandien toji užeiga jau priklauso kitiems šeimininkams, kitu pavadinimu – „Zodiakas”, primenančiu, kad Molėtuose yra ne tik kur pamaloninti skrandį, bet ir pakelti akis į dangų… O štai Molėtų viešosios bibliotekos Informacijos skyriuje, kalendoriams persiritus per pusiaužiemį, sausio 16 dienos vidurdienį, buvo prisišvartavęs laivas „Zodiakas”, pakvietęs į literatūrinį denį tuos, kuriems brangi poeto ir žurnalisto Remigijaus Gražio kūryba bei gyvi prisiminimai.

Renginyje buvo pristatyta Remigijaus Gražio literatūrinis palikimas, kurį žmona Regina Gražienė 2015 m. perdavė Molėtų viešajai bibliotekai ir šiuo metu dar dirbama prie jo parengimo ilgalaikiam saugojimui, bet dalis jo rankraščių, nuotraukų, leidinių, laiškų ir daiktų – eksponuojama parodoje „Remigijų Gražį prisimenant”. Laivas „Zodiakas” buvo „atplaukęs” neatsitiktinai, o todėl, kad studijų metais R. Gražys priklausė tokio pavadinimo literatūrinei draugijai, jos įgulos nariais buvo: Rimantas Šavelis – Kapralas, Vidas Marcinkevičius – Unkas, Remigijus Gražys – Rumba, Laimonas Tapinas – Grifas. Tikriausiai jie visi būtų norėję pasveikinti Remigijų su 75-uoju gimtadieniu…

Per tikrąjį R. Gražio gimtadienį – sausio 4 d. Informacijos skyriaus bibliotekininkės apsilankė kapinėse ir jo atminimą pagerbė gėlėmis ir žvakių švieselėmis, o renginio metu, kaitaliojant rašytinius prisiminimus iš Laimono Tapino knygos „Prarasto laiko nebūna” ir gyvo žodžio, kuriais dalinosi Remigijaus žmona Regina Gražienė, buvę rajono laikraščio bendradarbiai – Algimantas Boratinskas ir Algirdas Meilus bei šių eilučių autorė, buvo kuriamas kraštiečio portretas. Aktorius Antanas Rimvydas Kalvelis skaitė R. Gražio poeziją, buvo parodyta fragmentas filmuotos medžiagos, kur R. Gražys pasakoja apie savo pomėgį – kolekcionuoti pašto ženklus.

R. Gražio sukakties proga buvo pristatytas projekto „100-mečio ženklai Lietuvai ir pasauliui” pirmasis stilizuotas pašto ženklas, skirtas poetui Remigijui Gražiui su renginio dienos antspaudu ir padovanotas Molėtų viešosios bibliotekos kraštotyros fondui bei trys vokai, pažymėti pašto antspaudu ir stilizuotu ženklu, padovanoti gyvų prisiminimų autoriams, kad jie tuos prisiminimus užrašytų ir perduotų būsimai knygai „Remigijus Gražys: aš pabudau nuo medžių gerumo”.

Jolanta Matkevičienė

Verified by MonsterInsights