Knygnešio diena Bijutiškio bibliotekoje

Kovo 16 dieną Lietuvoje pagerbiami knygnešiai, lietuvių kalbos draudimo metais platinę lietuviškas knygas. Po 1863 metų sukilimo Rusijos imperijos valdžia uždraudė leisti knygas lietuvių kalba. Nuo 1864 m. visos knygos turėjo būti leidžiamos rusišku raidynu.

Lietuviai šiam reikalavimui priešinosi. Lietuviški leidiniai buvo spausdinami užsienyje (tuometinėje Prūsijoje, Mažojoje Lietuvoje, Amerikoje), nelegaliai gabenami per sieną ir platinami Lietuvoje, kuri tuo metu buvo carinės Rusijos imperijos sudėtyje. Nepaisant to, kad už knygų platinimą buvo baudžiama kalėjimu ar tremtimi į Sibirą, knygos buvo gabenamos itin aktyviai. Lietuviškos knygos ir laikraščiai ėjo iš rankų į rankas. Manoma, kad per 40 spaudos draudimo metų kovoti dėl lietuviškos spaudos išėjo apie 2000 knygnešių…

Šią dieną Bijutiškio bibliotekininkė aplankė kaimo gyventojus, kurie dėl sveikatos negali patys ateiti į biblioteką. Jiems buvo nunešta knygų, spaudos, nuoširdžiai pabendrauta. Negali sakyti, kad tik šią dieną aplankomi senoliai. Pagal galimybes į namus spaudą ir knygas neša ne tik bibliotekininkė, bet ir jaunieji bibliotekos pagalbininkai.

Bibliotekininkė Saulė

Verified by MonsterInsights